Kremne rezine ali kremšnite

V trgovini sem iz radovednosti pogledala, katere sladice ponujajo. Ko sem pogledala ceno kremnih rezin, sem bila kar malce presenečena. Zakaj jih ne bi pripravili kar sami, glede na to, da je njihova priprava zelo preprosta in hitra, hkrati pa bomo privarčevali kar nekaj evrov, saj vsebuje same poceni sestavine in največkrat jih imamo doma na zalogi.

Za pripravo kremnih rezin potrebujemo: 0,5 kg listnatega testa, 6 jajc, 6 žlic ostre moke, 6 žlic sladkorja, 1 vanilin sladkor, 6 žlic ruma, 1,5 dl mleka, 0,5–0,7 dl smetane.

Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat zabodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še 5 minut, da se masa zgosti, med tem pa stalno mešamo. V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.

Nasvet: Ko razvaljamo testo, ga oblikujemo v velikosti modela, v katerem bomo pripravili kremne rezine. Za več okusa izberemo mleko s čim več maščobe, najbolj primerno je domače. Tako bomo tudi zmanjšali možnost, da bi se nam zasmodilo ali prijelo posode. Če nimamo na voljo ostre moke, uporabimo 4 žlice navadne in 2 žlici koruznega škroba.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 25. november 2008 / 07:00

Konzervacija

Pomeni, ohranjevanje in vzdrževanje umetnin, spomenikov ... konzerviranje pa je postopek shranjevanja blaga zaradi podaljšanja obstojnosti.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 13. marec 2022 / 19:29

Osemnajstkrat kaša, pa je nedelja

Šestkrat na teden po trikrat na dan se ni ravno gledalo v skledo, saj je bila prehrana v preteklosti slaba in enolična. Ljudje so komaj čakali na nedeljo, ko se je na mizi znašlo tudi kaj boljšega. Vo...

GG Plus / nedelja, 13. marec 2022 / 19:26

Na Brdu odkrili Pučnikov kip

Pred kongresnim centrom na Brdu pri Kranju so odkrili doprsni kip dr. Jožeta Pučnika, ki je odigral eno osrednjih vlog pri slovenski demokratizaciji in osamosvajanju. Pučnik ni bil velikokrat na Brdu,...

Šport / nedelja, 13. marec 2022 / 18:03

Kristoffersenu veleslalomski vitranški dvojček, Odermatt skupni zmagovalec sezone

Kranjska Gora – Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec tudi drugega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Na nedeljski tekmi je za drugi uspeh v 24 urah premagal Avs...

Gorenjska / nedelja, 13. marec 2022 / 17:55

V soboto potrdili 1108 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V soboto so v Sloveniji ob 640 PCR-testih in 5090 hitrih antigenskih testih potrdili 1108 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v držav...