Kremne rezine ali kremšnite

V trgovini sem iz radovednosti pogledala, katere sladice ponujajo. Ko sem pogledala ceno kremnih rezin, sem bila kar malce presenečena. Zakaj jih ne bi pripravili kar sami, glede na to, da je njihova priprava zelo preprosta in hitra, hkrati pa bomo privarčevali kar nekaj evrov, saj vsebuje same poceni sestavine in največkrat jih imamo doma na zalogi.

Za pripravo kremnih rezin potrebujemo: 0,5 kg listnatega testa, 6 jajc, 6 žlic ostre moke, 6 žlic sladkorja, 1 vanilin sladkor, 6 žlic ruma, 1,5 dl mleka, 0,5–0,7 dl smetane.

Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat zabodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še 5 minut, da se masa zgosti, med tem pa stalno mešamo. V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.

Nasvet: Ko razvaljamo testo, ga oblikujemo v velikosti modela, v katerem bomo pripravili kremne rezine. Za več okusa izberemo mleko s čim več maščobe, najbolj primerno je domače. Tako bomo tudi zmanjšali možnost, da bi se nam zasmodilo ali prijelo posode. Če nimamo na voljo ostre moke, uporabimo 4 žlice navadne in 2 žlici koruznega škroba.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 23. november 2021 / 13:22

Še so čarovnice in še grmade

Četrtkovi krstni uprizoritvi drame lepe vide lepo gorijo Simone Semenič v režiji Maše Pelko in izvedbi ansambla Prešernovega gledališča je sledil dolg aplavz.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mladi razveseljujemo starejše

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske že drugo leto izvaja projekt Mladi razveseljujemo starejše.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Čaka jih obnova vaškega jedra

"Želimo, da bi jedro postalo prostor za prireditve in različne družabne dogodke," pravi predsednik KS Blejska Dobrava Igor Arh.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Daljinsko (radijsko) odčitavanje vodomerov

Voda postaja v zadnjih letih vedno bolj pomembna, tako za porabnike kot tudi za distributerje. Še pred kratkim se je poraba vode merila pavšalno, le večji obrati in porabniki so imeli vgrajene vo...

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mojstrica vezenja

Kati Čušin se že več desetletij ukvarja z vezenjem in je za to umetnost navdušila tudi mnoge druge.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Ladislav Črnologar: Tri povesti

Ladislav Črnologar je že več kot dvajset let opazno prisoten v slovenskem literarnem prostoru. V zadnjem času je prejel tudi nekaj uglednih nagrad in priznanj za svoje literarno delo. Črnologar s...