Kremne rezine ali kremšnite

V trgovini sem iz radovednosti pogledala, katere sladice ponujajo. Ko sem pogledala ceno kremnih rezin, sem bila kar malce presenečena. Zakaj jih ne bi pripravili kar sami, glede na to, da je njihova priprava zelo preprosta in hitra, hkrati pa bomo privarčevali kar nekaj evrov, saj vsebuje same poceni sestavine in največkrat jih imamo doma na zalogi.

Za pripravo kremnih rezin potrebujemo: 0,5 kg listnatega testa, 6 jajc, 6 žlic ostre moke, 6 žlic sladkorja, 1 vanilin sladkor, 6 žlic ruma, 1,5 dl mleka, 0,5–0,7 dl smetane.

Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat zabodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še 5 minut, da se masa zgosti, med tem pa stalno mešamo. V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.

Nasvet: Ko razvaljamo testo, ga oblikujemo v velikosti modela, v katerem bomo pripravili kremne rezine. Za več okusa izberemo mleko s čim več maščobe, najbolj primerno je domače. Tako bomo tudi zmanjšali možnost, da bi se nam zasmodilo ali prijelo posode. Če nimamo na voljo ostre moke, uporabimo 4 žlice navadne in 2 žlici koruznega škroba.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Hypo raste hitro

Hypo Alpe-Adria-Bank je v letošnjih prvih devetih mesecih povečala bilančno vsoto za 33 odstotkov, na 1,46 milijarde evrov.

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:33

Monokromatski univerzumi

V Galeriji Atrij v Tržiču se z razstavo Črno in belo – Zvok zapis slika predstavlja akademska umetniška ustvarjalka Breda Sturm.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:26

Zaradi energetskih obnov dela čez glavo

V podjetju Jelovica so ta čas polno zasedeni, saj poteka več energetskih sanacij javnih stavb, povečujejo se tudi energetske obnove individualnih stanovanjskih hiš, vse več je tudi povpraševanja stran...

Kronika / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:10

Heroin dostavljali v Celovec

V skupni preiskavi so gorenjski kriminalisti in njihovi kolegi z avstrijske Koroške odkrili dobro organizirano združbo, ki je iz Slovenije v Avstrijo tihotapila predvsem heroin.

GG Plus / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:09

V Ameriki je drugače

V začetku julija se je za mesec dni na dopust v domače Begunje iz Amerike, kjer je profesor na Univerzi Wyoming, vrnil dr. Domen Novak.

Razvedrilo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:03

Poplava kuharskih oddaj

Čeprav je poletje v polnem razmahu, bo jesen tu, kot bi mignil, televizijci pa že napovedujejo nova dejanja preverjenih resničnostnih šovov in pa tudi kakšno novo televizijsko oddajo. Teh je največ na...