Na ogled razstave vas vabijo vezilje Angela Jagodic in Majda Vavpetič iz Kamnika ter Francka Ahačič iz Velesovega.

Predstavljajo se vezilje

V avli Gorenjskega glasa v Kranju se z razstavo predstavljajo vezilje iz Kamnika in Adergasa.

Kranj – Kdor se ukvarja z ročnimi deli, mu tehnika rišeljeja ni neznana. Marsikdo se je ne loti, misleč, da je prezahtevna. Toda kjer je volja, je tudi pot. To je dokazala dolgoletna naročnica Gorenjskega glasa Francka Ahačič iz Velesovega, ki se je lani odločila za tečaj pri izkušeni mentorici Majdi Vavpetič iz Kamnika, ki je za svoje delo prejela certifikat Obrtne zbornice Slovenije za vezene izdelke. Majda se z vezenjem ukvarja že petindvajset let, delavnice rišelje vezenja pripravlja osmo leto. Enkrat tedensko po dve uri potekajo v Društvu upokojencev Kamnik. Prav to soboto je s tečajem začela v Škofji Loki v trgovini Čipke Mojca. Med drugim izdeluje peče za narodne noše po starih vzorcih iz let od 1800 do 1900. Na razstavi si lahko ogledate zaveso z Venero, pri kateri je samo za mrežo porabila šestdeset ur. Čudovita je tudi zavesa z nageljnom, narejenim po vzorcu iz leta 1927, ki jo je izdelovala kar devetdeset ur. Na razstavi sodeluje tudi Angela Jagodic iz Kamnika. Poudarila je pomen kulturne dediščine, ki se iz roda v rod prenaša skozi rišelje, saj so neveste nekdaj te izdelke – posteljnino, prte – ob poroki dobile za balo. Vsem, ki se bojite, da niste dovolj natančni za rišelje, gospe sporočajo, da je bila najstarejša udeleženka tečaja stara sedemdeset let. Angela pa pravi, da prav rada sede k temu delu, saj jo pomirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Tajski spomladanski zavitki

Sestavine: 300 g očiščenih kozic (škampovi repki), 300 g mletega svinjskega mesa, 200 g gob šitake, trije stroki česna, žlica sveže koriandrove korenine, četrtina čajne žličke č...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 19. oktober 2013 / 13:21

Zaposleni preprečili rušenje

Tomažu Plevelu, lastniku podjetja Agropromet, ki bi v torek moral porušiti svoje skladišče, so s traktorji in tovornjaki na pomoč priskočili kmetje in krajani. Obisk inšpektorice so znova pričakovali...

Gorenjska / sobota, 19. oktober 2013 / 13:17

Hišna imena kot živa kulturna dediščina

Na Gorenjskem že nekaj let poteka raziskovanje starih hišnih imen. Projekt, ki vključuje dvanajst občin zgornje in osrednje Gorenjske, se izteka, v vseh letih je zbranih 4200 imen, označenih že 2400 d...

Gospodarstvo / sobota, 19. oktober 2013 / 13:16

Peko pospešuje prodajo

Tržiško obutveno podjetje se bolj odločno podaja na zahodnoevropske trge, v Sloveniji in Srbiji pa vpeljuje model prodaje prek franšiznih prodajaln.

Šport / sobota, 19. oktober 2013 / 13:14

Do uspehov z domačimi igralci

Pri Rokometnem društvu Loka 2012, ki je lani prebolelo eno največjih kriz v več kot petdesetletni zgodovini loškega rokometa, so delo postavili na nove temelje, vlogo predsednika pa je pred letošnjo s...

Kultura / sobota, 19. oktober 2013 / 13:14

Razstavišča so odprta

S podelitvijo priznanj v sredo zvečer je mednarodni festival likovnih umetnosti v Kranju tudi uradno za mesec dni odprl vrata številnih razstavišč. Med dobitniki priznanj je tudi fotoreporter Gorenjsk...