V pričakovanju praznika pomladi
Spomladi vedno dobim darilo – krajše potovanje, ki ni vezano prav na dan žena – obstaja pa pogoj, da od domačega praga do izbranega kraja ni več kot 500 km in tudi prestolnica ne sme biti. Letos se to še ni zgodilo, ker je vreme muhasto in kraji južneje od nas sorazmerno hladni, zato bom posegla malo nazaj. Pot pa sta navdihnila Dacia Maraini, italijanska pisateljica, in njen roman Dolgo življenje Marianne Uria, ki ga imamo tudi v slovenskem prevodu. Avtorica se je rodila v mestecu Fiesole, nekaj kilometrov stran od Firenc, in je bila sprva bolj znana kot pišoča spremljevalka Alberta Moravie in feministka. Že v sedemdesetih letih je pisala o nasilju nad ženskami, o izkoriščanju, o posilstvih, incestu. Napisala je več kot petdeset romanov … In kraj, kjer se je rodila 1936, se je v keltskih in rimskih časih imenoval Faesulae. Naju je očaral posebej s svojo arheološko cono. Z deloma ohranjenim obzidjem, ki so ga v 3. st. p. n. št. dogradili Etruščani. V času cesarja Avgusta so Rimljani sezidali amfiteater in terme. Sedeti v zadnji vrsti dobro ohranjenega amfiteatra in malo recitirati je bilo res užitek. Pravijo, da je to balkon modrih gričev nad Firencami, in pogledi so enkratni. Mestece ima okoli 14.500 prebivalcev, nekaj očarljivih srednjeveških spomenikov in dobre gostilne. Vse vredno ogleda in pokušine z mesom ali brez. Bivati v Fiesolu in se z avtobusom voziti v Firence poceni stroške v mestu lilij.
Narastek z brokolijem
Za 4–6 oseb potrebujemo: 500 g brokolija, 600 g olupljenega krompirja, 400 g prekajenih puranjih prsi, 4 jajca, 4 ravne žlice moke, sol, poper, 600 g jogurta s 3,2 odstotka mlečne maščobe, 100 g sveže naribanega parmezana, 2 žlici peteršilja.
Krompir umijemo, olupimo in zrežemo na ploščke. Brokoli razdelimo na majhne cvetke. V slanem kropu 5 minut kuhamo krompir in brokoli, odlijemo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Puranje prsi zrežemo na tenke trakove.
V namaščen pekač zložimo v plasteh krompir, puranje prsi in brokoli.
Zmešamo jajca, moko, sol, poper, jogurt in sir in enakomerno prelijemo po zloženki. Pečico ogrejemo na 200 °C in pečemo približno 25 minut. Ponudimo z listnato solato.
Peresniki z brokolijem
Za 4 osebe potrebujemo: 1 strok česna, 1 majhno čebulo, 400 g brokolija, sol, čili, poper, 25 g sušenih paradižnikov v olju, 1 šop rukvice, 50 g parmezana, 320 g peresnikov, 3 žlice oljčnega olja, 2 žlici mandljevih lističev, 100 g ricotte, sveže zmlet muškatni orešek.
Česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Cvetove brokolija kuhamo v slanem kropu 3 minute, jih prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Paradižnik zrežemo na trakce. Rukvici operemo, grobo zrežemo. Parmezan naribamo. Peresnike damo kuhati po navodilu.
Segrejemo olje, pražimo na njem čebulo in česen, paradižnik, brokoli in mandljeve lističe približno 3 minute. Začinimo.
Testenine skuhamo po navodilu, prihranimo 150 ml vode. Peresnike in del vode, v kateri so se kuhali, damo k zelenjavi in malo ukuhamo. Vmešamo ricotto. Začinimo s soljo, poprom in muškatom ter vmešamo rukvico. Razdelimo na štiri ogrete krožnike in posujemo s parmezanom.