Avtor kataloga dr. Janez Bogataj ter Eva Štravs Podlogar (v sredini) in Maja Pančur iz Turizma Bled / Foto: Gorazd Kavčič

Zbrali značilne gorenjske jedi

Gorenjska ni le prelepa, ampak tudi okusna, meni dr. Janez Bogataj, avtor novega kataloga Okusi Gorenjske, ki ga je izdala Regionalna destinacijska organizacija Gorenjska.

Bled – V katalogu so predstavili jedi, značilna živila in pijače iz osemnajstih gorenjskih občin. Pri tem so se po besedah Janeza Bogataja osredotočili zgolj na tiste jedi, ki so za posamezne občine značilne oziroma najbolj opredeljujejo sodobno kulinariko. Upa, da bodo te jedi našle svoje mesto tudi na jedilnih listih gorenjskih gostiln, saj turisti po njegovih besedah povprašujejo po tipično slovenskih oziroma lokalnih jedeh. »Brošura v sliki in besedi vabi obiskovalce, da Gorenjsko tudi okusijo,« je na predstavitvi kataloga minuli četrtek poudarila direktorica Turizma Bled in Regionalne destinacijske organizacije Eva Štravs Podlogar. K sodelovanju pri projektu so že uspeli pritegniti 85 gostinskih ponudnikov, vrata pa so pustili odprta tudi drugim, ki bi se še želeli pridružiti.

»S tem katalogom Gorenjska kot druga slovenska pokrajina stopa po sistematični poti na področju kulinarične ponudbe, na katerem je doslej vladala velika zmeda,« je zadovoljen Janez Bogataj, ki je ob tem poudaril, da so na Gorenjskem že v preteklosti storili določene korake v tej smeri z nekaterimi že uveljavljenimi tržnimi znamkami. V občini Škofja Loka so pred leti že pripravili izbor nekaterih jedi, ki jih ponujajo v gostinskih lokalih pod tržno znamko Okusi loškega podeželja. Pomembna tržna znamka kulinarične ponudbe Gorenjske so tudi Okusi Radol'ce, na Bledu so razvili projekt Okusi Bleda, v Bohinju pa so lani oblikovali novo tržno znamko Bohinjsko. Jedi, ki so jih zbrali v katalogu, po Bogatajevih besedah predstavljajo nosilne jedi posameznih občin. »Te jedi so njihovi 'grbi'.« Žganci iz ajdove, koruzne ali ječmenove moke, testeni žepki ali krapi z različnimi nadevi, na različne načine pripravljena ajdova, ječmenova ali prosena kaša, mesne enolončnice, v zimskem času okusne koline, zelje in repa, v koruzni moki povaljane in ocvrte postrvi, slani ali sladki štruklji in izvrstne potice po njegovih besedah predstavljajo samo nekaj izbranih posebnosti kulinarične palete Gorenjske, ki je ne srečamo le v ponudbi gostinskih lokalov ali turističnih kmetij, ampak pomembno sooblikujejo pestrost sodobnega prehranjevanja Gorenjcev.

Bogataj upa, da bo katalog izziv za posamezne občine, da njihovi gostinci začnejo znova ponujati tudi že skoraj pozabljene tipične jedi, kot sta recimo jetrova in drobkova jed v Selški dolini. »Dediščina mora biti iztočnica za iskanje novih, inovativnih rešitev.« V jedilnih listih, je še dodal, bi morali za značilne jedi posamezne občine predvideti posebno stran, poleg s fotografijo pa bi morali vsako jed pospremiti tudi s kratko zgodbo. »Upam, da bo katalog spodbuda za vso Gorenjsko, da začne graditi celovito kulinarično ponudbo,« si želi Bogataj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 18. avgust 2020 / 06:00

Gorenjski glas, št. 66

Gorenjski glas, 18. avgust 2020, št. 66

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 28. avgust 2018 / 13:48

Na avtocesti kar sedem nesreč

Kranj – Na gorenjski avtocesti je zadnji konec tedna v smeri proti Karavankam zaradi vračanja tujih dopustnikov pogosto prihajalo do zastojev, ki so bili dolgi tudi po več kilometrov. Promet pa je...

Rekreacija / torek, 28. avgust 2018 / 13:47

Vrhunski športniki popestrili trening

Vadbe za Triglav tek na Brdu pri Kranju so se udeležili nekateri slovenski vrhunski športniki.

Tržič / torek, 28. avgust 2018 / 13:46

Dogovorili so se za šolske prevoze

Tržič – Občina Tržič je z izbranim prevoznikom Arriva Alpetour d.o.o. sklenila okvirni sporazum za izvajanje prevozov učencev na območju občine za obdobje štirih šolskih let. Po Zakonu o osnovni šo...

Kamnik / torek, 28. avgust 2018 / 13:44

Iz šolskih v poslanske klopi

Marjana Šarca, ki je postal predsednik vlade, bo v poslanskih klopeh zamenjala Karla Urh, Kamničanka, ki je na listi LMŠ kandidirala v volilnem okraju Radovljica II.

Razvedrilo / torek, 28. avgust 2018 / 13:36

Sredini večeri v Medenem vrtu

Šenčur – V Medenem vrtu pripravljajo sredine koncertne večere. Po nedavnem koncertu zasedbe Quartakustika lahko to sredo, 29. avgusta, ob 20. uri prisluhnete pevki Renati Mohorič, sledila pa bosta...