Avtor kataloga dr. Janez Bogataj ter Eva Štravs Podlogar (v sredini) in Maja Pančur iz Turizma Bled / Foto: Gorazd Kavčič

Zbrali značilne gorenjske jedi

Gorenjska ni le prelepa, ampak tudi okusna, meni dr. Janez Bogataj, avtor novega kataloga Okusi Gorenjske, ki ga je izdala Regionalna destinacijska organizacija Gorenjska.

Bled – V katalogu so predstavili jedi, značilna živila in pijače iz osemnajstih gorenjskih občin. Pri tem so se po besedah Janeza Bogataja osredotočili zgolj na tiste jedi, ki so za posamezne občine značilne oziroma najbolj opredeljujejo sodobno kulinariko. Upa, da bodo te jedi našle svoje mesto tudi na jedilnih listih gorenjskih gostiln, saj turisti po njegovih besedah povprašujejo po tipično slovenskih oziroma lokalnih jedeh. »Brošura v sliki in besedi vabi obiskovalce, da Gorenjsko tudi okusijo,« je na predstavitvi kataloga minuli četrtek poudarila direktorica Turizma Bled in Regionalne destinacijske organizacije Eva Štravs Podlogar. K sodelovanju pri projektu so že uspeli pritegniti 85 gostinskih ponudnikov, vrata pa so pustili odprta tudi drugim, ki bi se še želeli pridružiti.

»S tem katalogom Gorenjska kot druga slovenska pokrajina stopa po sistematični poti na področju kulinarične ponudbe, na katerem je doslej vladala velika zmeda,« je zadovoljen Janez Bogataj, ki je ob tem poudaril, da so na Gorenjskem že v preteklosti storili določene korake v tej smeri z nekaterimi že uveljavljenimi tržnimi znamkami. V občini Škofja Loka so pred leti že pripravili izbor nekaterih jedi, ki jih ponujajo v gostinskih lokalih pod tržno znamko Okusi loškega podeželja. Pomembna tržna znamka kulinarične ponudbe Gorenjske so tudi Okusi Radol'ce, na Bledu so razvili projekt Okusi Bleda, v Bohinju pa so lani oblikovali novo tržno znamko Bohinjsko. Jedi, ki so jih zbrali v katalogu, po Bogatajevih besedah predstavljajo nosilne jedi posameznih občin. »Te jedi so njihovi 'grbi'.« Žganci iz ajdove, koruzne ali ječmenove moke, testeni žepki ali krapi z različnimi nadevi, na različne načine pripravljena ajdova, ječmenova ali prosena kaša, mesne enolončnice, v zimskem času okusne koline, zelje in repa, v koruzni moki povaljane in ocvrte postrvi, slani ali sladki štruklji in izvrstne potice po njegovih besedah predstavljajo samo nekaj izbranih posebnosti kulinarične palete Gorenjske, ki je ne srečamo le v ponudbi gostinskih lokalov ali turističnih kmetij, ampak pomembno sooblikujejo pestrost sodobnega prehranjevanja Gorenjcev.

Bogataj upa, da bo katalog izziv za posamezne občine, da njihovi gostinci začnejo znova ponujati tudi že skoraj pozabljene tipične jedi, kot sta recimo jetrova in drobkova jed v Selški dolini. »Dediščina mora biti iztočnica za iskanje novih, inovativnih rešitev.« V jedilnih listih, je še dodal, bi morali za značilne jedi posamezne občine predvideti posebno stran, poleg s fotografijo pa bi morali vsako jed pospremiti tudi s kratko zgodbo. »Upam, da bo katalog spodbuda za vso Gorenjsko, da začne graditi celovito kulinarično ponudbo,« si želi Bogataj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 17. maj 2018 / 23:32

Planica dobila organizacijo prvenstva

Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo. Tako so odločili delegati na 51. kongresu Mednarodne smučarske zveze v Grčiji. Planica je v boju za SP premagala norveški Trondheim.

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Dobrodelni že deset let

Ustanova Petra Pavla Glavarja letos praznuje svojo prvo desetletnico. Ob jubileju so izdali zbornik, ki ga bodo brezplačno dobila vsa gospodinjstva v občini Komenda.

Tržič / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Koča dobila novo streho

S koče na Kriški gori so odstranili staro kritino in jo prekrili z novo. Dan kriških planincev je bil zato še bolj slovesen.

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili...

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Jagodni čudež

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolni eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Kar se naučimo v otroštvu ...

V Osnovni šoli (OŠ) Matije Čopa Kranj so imeli pred kratkim kulturno prireditev, na kateri so nastopili Folklorna skupina OŠ Matije Čopa in Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, otroci vrt...