Avtor kataloga dr. Janez Bogataj ter Eva Štravs Podlogar (v sredini) in Maja Pančur iz Turizma Bled / Foto: Gorazd Kavčič

Zbrali značilne gorenjske jedi

Gorenjska ni le prelepa, ampak tudi okusna, meni dr. Janez Bogataj, avtor novega kataloga Okusi Gorenjske, ki ga je izdala Regionalna destinacijska organizacija Gorenjska.

Bled – V katalogu so predstavili jedi, značilna živila in pijače iz osemnajstih gorenjskih občin. Pri tem so se po besedah Janeza Bogataja osredotočili zgolj na tiste jedi, ki so za posamezne občine značilne oziroma najbolj opredeljujejo sodobno kulinariko. Upa, da bodo te jedi našle svoje mesto tudi na jedilnih listih gorenjskih gostiln, saj turisti po njegovih besedah povprašujejo po tipično slovenskih oziroma lokalnih jedeh. »Brošura v sliki in besedi vabi obiskovalce, da Gorenjsko tudi okusijo,« je na predstavitvi kataloga minuli četrtek poudarila direktorica Turizma Bled in Regionalne destinacijske organizacije Eva Štravs Podlogar. K sodelovanju pri projektu so že uspeli pritegniti 85 gostinskih ponudnikov, vrata pa so pustili odprta tudi drugim, ki bi se še želeli pridružiti.

»S tem katalogom Gorenjska kot druga slovenska pokrajina stopa po sistematični poti na področju kulinarične ponudbe, na katerem je doslej vladala velika zmeda,« je zadovoljen Janez Bogataj, ki je ob tem poudaril, da so na Gorenjskem že v preteklosti storili določene korake v tej smeri z nekaterimi že uveljavljenimi tržnimi znamkami. V občini Škofja Loka so pred leti že pripravili izbor nekaterih jedi, ki jih ponujajo v gostinskih lokalih pod tržno znamko Okusi loškega podeželja. Pomembna tržna znamka kulinarične ponudbe Gorenjske so tudi Okusi Radol'ce, na Bledu so razvili projekt Okusi Bleda, v Bohinju pa so lani oblikovali novo tržno znamko Bohinjsko. Jedi, ki so jih zbrali v katalogu, po Bogatajevih besedah predstavljajo nosilne jedi posameznih občin. »Te jedi so njihovi 'grbi'.« Žganci iz ajdove, koruzne ali ječmenove moke, testeni žepki ali krapi z različnimi nadevi, na različne načine pripravljena ajdova, ječmenova ali prosena kaša, mesne enolončnice, v zimskem času okusne koline, zelje in repa, v koruzni moki povaljane in ocvrte postrvi, slani ali sladki štruklji in izvrstne potice po njegovih besedah predstavljajo samo nekaj izbranih posebnosti kulinarične palete Gorenjske, ki je ne srečamo le v ponudbi gostinskih lokalov ali turističnih kmetij, ampak pomembno sooblikujejo pestrost sodobnega prehranjevanja Gorenjcev.

Bogataj upa, da bo katalog izziv za posamezne občine, da njihovi gostinci začnejo znova ponujati tudi že skoraj pozabljene tipične jedi, kot sta recimo jetrova in drobkova jed v Selški dolini. »Dediščina mora biti iztočnica za iskanje novih, inovativnih rešitev.« V jedilnih listih, je še dodal, bi morali za značilne jedi posamezne občine predvideti posebno stran, poleg s fotografijo pa bi morali vsako jed pospremiti tudi s kratko zgodbo. »Upam, da bo katalog spodbuda za vso Gorenjsko, da začne graditi celovito kulinarično ponudbo,« si želi Bogataj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 13. november 2020 / 11:35

Domžalčani jutri z Aluminijem

Domžale – Reprezentančni odmor bodo izkoristili nogometaši Domžal in odigrali eno od dveh preloženih tekem, ki so jo prestavili zaradi okužb s koronavirusom. Na gostovanju v Kidričevem se...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Maja 1968, 1988 in 2008

Maj je tako v naravi kot v človeški družbi mesec mladosti. Čas, ko zori mlado in novo in zahteva svoj prostor pod soncem. V minulem stoletju je bil verjetno najbolj izrazit maj 1968, ko so mladi po vs...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Radovljica mojega otroštva

Besedo "radovljica" sem slišal prvikrat, ko mi je bilo tri leta in pol ali pa mogoče celo štiri in pol.

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Svet priteka v Cymru in Anglijo

Združenega kraljestva nisem načrtoval obiskati še lep čas: drži se ga sloves drage države in kulturno gledano ni preveč razburljiva, saj preko popularnih medijev ves čas prevzemamo njihov način življe...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Cene stanovanj so se umirile ali celo padajo

V nepremičninskih agencijah opažajo, da se je promet s stanovanji, manj pa z zemljišči in stanovanjskimi hišami, skoraj popolnoma umiril. V zadnjih mesecih po stanovanjih povpraševanja ni, zato cene s...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Mladi presedijo tudi po deset ur na dan

Nezdrava prehrana in premalo gibanja povzročata vse več nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in maščobe, kot rizični dejavniki za nastanek bolezni srca in ožil...