Avtor kataloga dr. Janez Bogataj ter Eva Štravs Podlogar (v sredini) in Maja Pančur iz Turizma Bled / Foto: Gorazd Kavčič

Zbrali značilne gorenjske jedi

Gorenjska ni le prelepa, ampak tudi okusna, meni dr. Janez Bogataj, avtor novega kataloga Okusi Gorenjske, ki ga je izdala Regionalna destinacijska organizacija Gorenjska.

Bled – V katalogu so predstavili jedi, značilna živila in pijače iz osemnajstih gorenjskih občin. Pri tem so se po besedah Janeza Bogataja osredotočili zgolj na tiste jedi, ki so za posamezne občine značilne oziroma najbolj opredeljujejo sodobno kulinariko. Upa, da bodo te jedi našle svoje mesto tudi na jedilnih listih gorenjskih gostiln, saj turisti po njegovih besedah povprašujejo po tipično slovenskih oziroma lokalnih jedeh. »Brošura v sliki in besedi vabi obiskovalce, da Gorenjsko tudi okusijo,« je na predstavitvi kataloga minuli četrtek poudarila direktorica Turizma Bled in Regionalne destinacijske organizacije Eva Štravs Podlogar. K sodelovanju pri projektu so že uspeli pritegniti 85 gostinskih ponudnikov, vrata pa so pustili odprta tudi drugim, ki bi se še želeli pridružiti.

»S tem katalogom Gorenjska kot druga slovenska pokrajina stopa po sistematični poti na področju kulinarične ponudbe, na katerem je doslej vladala velika zmeda,« je zadovoljen Janez Bogataj, ki je ob tem poudaril, da so na Gorenjskem že v preteklosti storili določene korake v tej smeri z nekaterimi že uveljavljenimi tržnimi znamkami. V občini Škofja Loka so pred leti že pripravili izbor nekaterih jedi, ki jih ponujajo v gostinskih lokalih pod tržno znamko Okusi loškega podeželja. Pomembna tržna znamka kulinarične ponudbe Gorenjske so tudi Okusi Radol'ce, na Bledu so razvili projekt Okusi Bleda, v Bohinju pa so lani oblikovali novo tržno znamko Bohinjsko. Jedi, ki so jih zbrali v katalogu, po Bogatajevih besedah predstavljajo nosilne jedi posameznih občin. »Te jedi so njihovi 'grbi'.« Žganci iz ajdove, koruzne ali ječmenove moke, testeni žepki ali krapi z različnimi nadevi, na različne načine pripravljena ajdova, ječmenova ali prosena kaša, mesne enolončnice, v zimskem času okusne koline, zelje in repa, v koruzni moki povaljane in ocvrte postrvi, slani ali sladki štruklji in izvrstne potice po njegovih besedah predstavljajo samo nekaj izbranih posebnosti kulinarične palete Gorenjske, ki je ne srečamo le v ponudbi gostinskih lokalov ali turističnih kmetij, ampak pomembno sooblikujejo pestrost sodobnega prehranjevanja Gorenjcev.

Bogataj upa, da bo katalog izziv za posamezne občine, da njihovi gostinci začnejo znova ponujati tudi že skoraj pozabljene tipične jedi, kot sta recimo jetrova in drobkova jed v Selški dolini. »Dediščina mora biti iztočnica za iskanje novih, inovativnih rešitev.« V jedilnih listih, je še dodal, bi morali za značilne jedi posamezne občine predvideti posebno stran, poleg s fotografijo pa bi morali vsako jed pospremiti tudi s kratko zgodbo. »Upam, da bo katalog spodbuda za vso Gorenjsko, da začne graditi celovito kulinarično ponudbo,« si želi Bogataj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 8. julij 2024 / 07:27

Vovkovi vili bodo povrnili staro slavo

Na lokaciji Prešernove ceste na Bledu poteka obsežna rekonstrukcija stare Vovkove vile. Objekt, ki je bil več let zapuščen, bo zdaj pod okriljem novega lastnika ponovno zasijal v vsej svoji veličini.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 28. november 2013 / 00:41

Meščani protestirali, ker še ni obvoznice

Prebivalci Spodnjega trga in Poljanske ceste so od druge do tretje ure popoldne zaprli regionalno cesto, ki skozi mesto vodi v Poljansko dolino. Miren protest so uperili zoper vse tiste, ki so odgovor...

Slovenija / sreda, 27. november 2013 / 14:27

Zaradi ogrevanja že več zastrupitev

V kliničnem centru Ljubljana so že na začetku kurilne sezone zdravili prve zastrupljence z ogljikovim monoksidom. Znaki zastrupitve s tihim plinom so pogosto podobni znakom viroze.

Radovljica / sreda, 27. november 2013 / 14:27

Podrta smreka zrušila zid

Begunje - Nedavno neurje z vetrom je podrlo tudi eno od velikih smrek v središču Begunj. Ta je ob padcu porušila okoli dvajset metrov zidu, ki ločuje park okoli graščine Katzenstein – današnje psih...

Škofja Loka / sreda, 27. november 2013 / 14:25

Energetska učinkovitost v starih mestnih jedrih

Škofja Loka – V Škofji Loki bo v četrtek ob 17.30 v Sokolskem domu delavnica projektov ENSURE in LoCaRe – o energetski sanaciji stavb in uvajanju novih okoljsko prijaznih energetskih rešitev, na ka...

Gospodarstvo / sreda, 27. november 2013 / 14:25

Za Elan več zavezujočih ponudb

Begunje – Prejšnji teden se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup družbe Elan. »Svetovalna družba, ki vodi prodajni postopek, je prejela več ponudb, kar pomeni, da je Elan zanimiva n...