Mafini
Priprava mafinov je enostavna, hitra in okusna. Obstaja morje receptov za njihovo pripravo; predstavljam vam dva preverjeno dobra recepta.
Za pripravo mafinov z ovsenimi kosmiči in bananami potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, polovico pecilnega praška, 70 dag masla, 1,5 dl mleka, 150 g moke, 100 g ovsenih kosmičev, 2 banani, malo cimeta, 2 žlici meda.
Najprej zmešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek in cimet. Jajci penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevem sladkorjem. Dodamo stopljeno maslo, mleko in med. Masi postopoma dodajamo mešanico z moko in ovsenimi kosmiči. Na koncu vmešamo še na majhne koščke narezano banano. Zmes nadevamo v modelčke za mafine do približno dveh tretjin. Mafine pečemo 20 minut na 180 °C.
Nasvet: V maso lahko vmešamo tudi na koščke narezano čokolado. Mafini so zelo primerni za zajtrk ali malico, saj vsebujejo dovolj energijsko zdravih sestavin.
Za pripravo sadnih mafinov potrebujemo: 2 jajci, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, polovico pecilnega praška, 0,5 dl olja, 1,5 dl mleka, 280 g moke, različne vrste sadnih marmelad.
Stepemo jajca in dodamo sladkor, vanilin sladkor ter mešamo nekaj časa, da masa nekoliko naraste. Počasi prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Modelčke za mafine najprej napolnimo s polno žlico mase, na testo dodamo žličko poljubne sadne marmelade in nazadnje še žličko mase, tako da prekrijemo marmelado. Mafine pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
Nasvet: Sama uporabljam več vrst marmelade, da dobim različne vrste mafinov. Zelo dobri so tudi, če namesto marmelade uporabimo čokoladni namaz. Iz istih sestavin lahko spečete tudi pecivo; v pekač vlijte najprej polovico mase, dodajte marmelado in prekrijte s preostalo maso.