Mafini

Priprava mafinov je enostavna, hitra in okusna. Obstaja morje receptov za njihovo pripravo; predstavljam vam dva preverjeno dobra recepta.

Za pripravo mafinov z ovsenimi kosmiči in bananami potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, polovico pecilnega praška, 70 dag masla, 1,5 dl mleka, 150 g moke, 100 g ovsenih kosmičev, 2 banani, malo cimeta, 2 žlici meda.

Najprej zmešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek in cimet. Jajci penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevem sladkorjem. Dodamo stopljeno maslo, mleko in med. Masi postopoma dodajamo mešanico z moko in ovsenimi kosmiči. Na koncu vmešamo še na majhne koščke narezano banano. Zmes nadevamo v modelčke za mafine do približno dveh tretjin. Mafine pečemo 20 minut na 180 °C.

Nasvet: V maso lahko vmešamo tudi na koščke narezano čokolado. Mafini so zelo primerni za zajtrk ali malico, saj vsebujejo dovolj energijsko zdravih sestavin.

Za pripravo sadnih mafinov potrebujemo: 2 jajci, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, polovico pecilnega praška, 0,5 dl olja, 1,5 dl mleka, 280 g moke, različne vrste sadnih marmelad.

Stepemo jajca in dodamo sladkor, vanilin sladkor ter mešamo nekaj časa, da masa nekoliko naraste. Počasi prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Modelčke za mafine najprej napolnimo s polno žlico mase, na testo dodamo žličko poljubne sadne marmelade in nazadnje še žličko mase, tako da prekrijemo marmelado. Mafine pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Sama uporabljam več vrst marmelade, da dobim različne vrste mafinov. Zelo dobri so tudi, če namesto marmelade uporabimo čokoladni namaz. Iz istih sestavin lahko spečete tudi pecivo; v pekač vlijte najprej polovico mase, dodajte marmelado in prekrijte s preostalo maso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 19. julij 2017 / 12:44

Kam pred vročino

Letošnje poletje ne prizanaša z visokimi temperaturami. En vročinski val je že mimo, v prihodnjih dneh bo k nam pritekal še toplejši in bolj suh zrak. Obetamo si do 32 stopinj Celzija. Mim...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 17. julij 2014 / 13:05

Še en dan Ikos Banda

Še en dan je naslov glasbenega prvenca kranjske rock zasedbe Ikos Band. Za aranžma je poskrbel mednarodno priznani Primož Grašič, avtor besedila in glasbe pa je Jure Vizovišek. Ikos Band že več kot...

Nasveti / četrtek, 17. julij 2014 / 13:02

Tanja odgovarja

S svojimi vprašanji se obračam na vas in upam, da mi pomagate z odgovori. Za mano so težka leta in včasih se vprašam, bo kdaj še kaj lepega, kaj posebno za mene, za mojo dušo. Kako bo s si...

Razvedrilo / četrtek, 17. julij 2014 / 13:02

Praznovala sta Marija in Miro

Marija Homan je prijazna gospa, ki se je marsikdo spomni s kranjske gimnazije, kjer je poučevala angleščino. Marija sicer govori angleško s takšnim naglasom, da bi ob poslušanju njene pravilne angl...

Razvedrilo / četrtek, 17. julij 2014 / 13:00

Presrečna brata Bakkevik

David in Simon Winger Bakkevik sta se odločila, da obiščeta Slovenijo samo za dan, dva, in to le z enim razlogom: da na Jesenicah pričakata znameniti Stanleyjev pokal. Navdušena ljubitelja hokeja –...

Nasveti / četrtek, 17. julij 2014 / 12:59

Dolgo, cvetoče poletje

Pred nami je dolgo, vroče in cvetoče poletje. Julij in avgust sta za zeliščarske zanesenjake prava rajska meseca, saj sta takrat močna rast in cvetenje na vrhuncu. Pogled na cvetoči travnik ali bujen...