Za oglaševanje nepremičnine brez energetske izkaznice je zagrožena kazen 250 evrov, zato so nekateri oglase raje umaknili. / Foto: Tina Dokl

Oglasi še brez energetskih kazalnikov

Na spletu še vedno prevladujejo nepremičninski oglasi brez podatkov o energetski učinkovitosti stavb, saj je le redkim lastnikom uspelo pravočasno pridobiti energetske izkaznice. V izogib denarnim kaznim so nekateri po novem letu oglase raje umaknili, tako so na spletnem portalu nepremicnine.net zaznali kar 25-odstotni upad oglaševanja.

Kranj – Čeprav je od novega leta pri oglaševanju stavb in stanovanj za prodajo ali oddajo v najem obvezno treba navesti tudi njihove energetske kazalnike, na spletnih nepremičninskih portalih še vedno prevladujejo oglasi brez podatkov o energetski učinkovitosti stavb. »Zakon je bil dokončno dopolnjen šele konec decembra, in sicer v tem, da je možno naročiti izkaznico tudi za posamezno stanovanje v večstanovanjskem objektu. Pridobitev izkaznic v tako kratkem času je neizvedljiva,« ob tem opozarja Primož Jazbec z največjega slovenskega nepremičninske portala nepremicnine.net.

Za oglaševanje brez energetske izkaznice je zagrožena kazen 250 evrov, zato so nekateri oglase raje umaknili. Na portalu nepremicnnine.net so po novem letu zaznali kar 25-odstotni upad oglaševanja. »Za trg nepremičnin in podjetja pomeni to najhujši udarec, povrh še v času krize. Zmanjšali se bodo prihodki in ne razumemo vlade, da tega ni uredila drugače. Na Hrvaškem so na primer dovolili oglaševati na internetnih portalih po tem, ko so videli, da je trg popolnoma zastal. Ni nam jasno, kako lahko podjetja sploh poslujejo, če ne morejo oglaševati svoje ponudbe na trgu. Vlada ves čas govori o spodbudah gospodarstvu, obenem pa sama s takim zakonom zatre okoli tisoč podjetij,« je kritičen Jazbec.

Število oglaševanih ne­premičnin je upadlo tudi na portalu bolha.com pri fizičnih osebah za okoli 20 odstotkov, ponudba nepremičninskih agencij pa se je znižala za 10 odstotkov. »V zadnjih dneh sicer opažamo, da se pri oglasih agencij upad umirja, število oglasov fizičnih oseb pa je celo spet malce naraslo,« so dodali na bolha.com.

Trenutno pravi kaos

V kranjski družbi K3 Kern nepremičnine oglasov niso umaknili, je pojasnila Andreja Kern Egart in dodala, da kazen sicer doleti lastnika nepremičnine, nepremičninske družbe pa so jih dolžne opozarjati na nujnost izdelave izkaznic. »Vendarle pa pričakujem nekaj razumevanja s strani inšpekcije, saj je bilo nemogoče, da bi do novega leta že vsi imeli izkaznice, še zlasti za stanovanja v večstanovanjskih stavbah, za katere so nov pravilnik sprejeli šele 19. decembra. Upam, da bodo s kaznimi nekaj časa počakali. Niti ne vemo točno, katera inšpekcija naj bi to nadzirala, nazadnje nam je bilo rečeno, da tržna. Trenutno je na tem področju kaos. Ljudje so zbegani in prestrašeni, tudi izdelovalci se še „lovijo“. Podatki so nepopolni, odprto ostaja tudi vprašanje blokov, v katerih etažna lastnina ni vzpostavljena, kar bi izdelavo energetske izkaznice za posamezno stanovanje močno podražilo,« opozarja Kern Egartova.

Dodala je še, da je dese­tina lastnikov, ki je nepremičnine oglaševala prek njihove družbe, od prodaje odstopila, ostali pa so se vendarle odločili za naročilo energetskih izkaznic. »Čeprav to predstavlja dodaten strošek, pa jih je vseeno smiselno imeti, saj prinašajo tudi podatke o energetski posodobitvi stavbe. So pa tudi izjeme, v katerih energetske izkaznice ne prinašajo koristi, na primer za stare hiše, ki jih je potrebno porušiti ali pa je že vnaprej znano, da potrebujejo popolno energetsko posodobitev,« meni Kern Egartova.

Energetski zakon navaja, da inšpekcijski nadzor nad energetskimi izkaznicami izvaja gradbena inšpekcija. Tam so pojasnili: »Glede na kazenske določbe energetskega zakona bodo uvedeni posamezni prekrškovni postopki v zvezi z ugotovljenimi kršitvami. Gradbeni inšpektorji bodo postopali v skladu z zakonskimi določili s področja nadzora in prekrškov, ki določajo tudi pogoje za izrek milejšega ukrepa.« Na tržnem inšpektoratu pa so nam razložili, da so pristojni za nadzor nad oglaševanjem nepremičnin, če jih oglašuje nepremičninska družba, ki mora pri tem spoštovati zakon o nepremičninskem posredovanju, vendar pa ta ne ureja vprašanj, povezanih z energetskimi izkaznicami.

Pri prodaji nepremičnine ali oddaji v najem za več kot eno leto bo energetska izkaznica sicer obvezna od 24. februarja, za sklenitev pogodbe brez izkaznice pa je zagrožena kazen 300 evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 24. maj 2018 / 16:20

Sem vprašal ptičice

V petek je v prostorih Tržiškega muzeja potekal prvi samostojni koncert pevcev ljudskih pesmi Folklorne skupine Karavanke ob petletnici delovanja pevske skupine.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Jasmina pred novim izzivom

Voditeljem Dnevnika se je pred dnevi pridružila še Jasmina Jamnik, novinarka informativnega programa TV Slovenija, ki je doslej vodila Poročila.

Prosti čas / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

David kmalu z albumom

Pevec z Bleda David Grom, ki je pred nedavnim s pesmijo Veš, da mislim nate zmagal na najstniškem festivalu FeNS, namerava še letos izdati svoj prvi album.

Prosti čas / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Blejski mali maraton uspešen

Športno turistično društvo Olimpik je v soboto na Bledu organiziralo prvi Blejski mali maraton.

Jesenice / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Več reševanja, manj denarja

Na vojaški vaji v Završnici so se pripadniki 15. helikopterskega bataljona urili za sodelovanje pri izvajanju nalog zaščite in reševanja. Vajo Završnica 2009 si je ogledala tudi ministrica za obrambo...

Slovenija / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Svetovni dan humanitarnega delovanja

Ljubljana - Decembra lani je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 19. avgust za Svetovni dan humanitarnega delovanja. Namen tega dne je okrepiti zavedanje javnosti o...