Jogurtova pita z malinami in ribezom ter domači kremni kavni jogurt
Jogurt spada med najbolj zdrava živila. Jogurtova pita z malinami in ribezom ter domač kremni kavni puding sta dokaza, da je široko uporaben in zelo okusen.
Za jogurtovo pito z malinami in ribezom potrebujemo: za testo: 4 rumenjake, 150 g masla, 500 g moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, malo mleka; za nadev: 500 g malin in ribeza, 700 g jogurta (kremnega ali čvrstega), 5 žlic moke, 1 žlico zdroba,1 vanilin sladkor, 1 limono, 4 beljake, 150 g sladkorja.
Najprej pripravimo testo: rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo, da masa naraste. Dodamo na kose narezano maslo in premešamo. Postopoma dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom, in vse skupaj zgnetemo v testo. Po potrebi dodamo še malo mleka. Testo postavimo na hladno in med tem pripravimo nadev. V posodi zmešamo jogurt, moko, zdrob, vanilin sladkor, sladkor, naribano limonino lupino in limonin sok. Beljake stepemo v trd sneg. Sneg narahlo vmešamo v jogurtovo kremo.
Polovica testa razvaljamo in ga položimo na namaščen pekač. Po testu razporedimo maline in ribez, nato pa vse skupaj prelijemo s pripravljeno kremo. Drugi del testa razvaljamo, ga narežemo na trakove ter jih položimo po vrhu kreme tako, da oblikujemo mrežo.
Pito postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo približno 40 minut.
Nasvet: Za nadev lahko del jogurta zamenjamo s kislo smetano ali skuto. Če je sadje bolj kislo, ga po okusu potresemo s sladkorjem. Ob piti se prileže kepica sladoleda in stepena smetana.
Za pripravo kavnega jogurta potrebujemo: 1 liter tekočega jogurta, 2 žlici instant kave, 2 žlici vroče vode, 4 žlice meda ali rjavega sladkorja.
Na skledo namestimo gosto cedilo in nanj položimo gazo. Na gazo zlijemo jogurt in pustimo približno eno uro in pol, da se odcedi. Vmes lahko večkrat premešamo. Jogurt, ki je ostal na gazi, poberemo v posodo. Kavo zmešamo z vročo vodo, da se raztopi. V jogurt vmešamo med ali sladkor ter raztopljeno kavo in dobro premešamo.
Nasvet: Po okusu lahko dodamo še več kave ali sladkorja.