Predstavitev dogodivščine Plinologija v Bohinjski Bistrici: ali lahko iz zatesnjene posode izvlečemo rokavico?

Znanost je lahko zabavna

Hiša eksperimentov je minuli teden prvič gostovala na Gorenjskem. Kako privlačna in zabavna je lahko znanost, so prikazali na osnovnih šolah v Bohinjski Bistrici, Kranjski Gori in Žirovnici.

V sklopu aktivnosti Bliža znanosti se cesta, nje se, ljub'ca! veselim je Hiša eksperimentov iz Ljubljane doslej obiskala številne slovenske šole, minuli teden pa je prvič gostovala na Gorenjskem. Na OŠ dr. Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici, OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori in OŠ Žirovnica so učenci, učitelji in krajani z zanimanjem spremljali, kako privlačna in zabavna je lahko znanost. Demonstratorja Hiše eksperimentov sta na vsaki šoli prikazala po tri znanstvene dogodivščine: Zvokologijo, Težiščelogijo in Plinologijo ter na enostaven in zanimiv način razložila naravne zakonitosti in pojave iz vsakdanjega življenja.

»Vse tri znanstvene dogodivščine so za gledalce zelo zanimive. Prikazujemo eksperimente, ki jih še niso videli, nekatere pa so, a jih prikažemo na drug način. Pri Zvokologiji na primer ugotavljamo, kako se širi zvok po zraku, pri Težiščelogiji poiščemo težišče zemljevida Slovenije, pojasnjujemo, zakaj pademo, če se preveč nagnemo naprej in ali je lahko težišče zunaj našega telesa, pri Plinologiji pa ugotavljamo, ali s plini lahko gasimo požar, kaj se zgodi s plini, ko jih stiskamo oz. ohlajamo …,« je povedal dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov. Glavni namen aktivnosti, ki so ob podpori L'Oreala brezplačne, je na inovativen in zabaven način približati znanost čim širšemu krogu ljudi, še zlasti mladim, ter jih na ta način spodbujati za učenje in raziskovanje.

»Upam, da bo Hiša eksperimentov še kdaj gostovala pri nas,« je po predstavitvah dejal Jože Cvetek, v. d. ravnatelja na osnovni šoli v Bohinjski Bistrici. »Vse tri dogodivščine so bile zelo zanimive in niso bile preresne, saj sta se demonstratorja znala tudi pošaliti. Učenci so zelo pozorno spremljali eksperimente, povezane z zvokom, učitelji pa so si ogledali Težiščelogijo in dobili kar nekaj idej, ki jih bodo lahko uporabili pri pouku. Plinologija je bila namenjena staršem, ki so s seboj pripeljali tudi otroke, vsi pa so z zanimanjem spremljali različne poskuse, še posebej zanimiv je bil tekoči dušik, ki je zelo hladen, razloženo jim je bilo, kako delujeta kisik in dušik, kako se zaustavi gorenje, če zmanjka kisika …,« je dodal Cvetek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 28. februar 2019 / 00:04

Šampinjoni

Šampinjone dobimo v trgovini skozi celo leto in iz njih lahko pripravimo vrsto različnih jedi.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:24

Gasilci upravičeno zadovoljni

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Podljubelj je na nedavni slovesnosti tudi uradno prevzelo gasilsko vozilo GVC 16/15 s cisterno za 1500 litrov vode in za šest članov posadke.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:22

»Nagnetli« sta se jabolki srčaste oblike

Podbrezje – »Narava je nepredvidljiva in vedno znova poskrbi za kakšno presenečenje,« nam je napisala Milena Vovko iz Podbrezij in dodala sliko z domačega vrta, ki prikazuje, kako sta se »skupaj na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:21

Kampanja Kakovost nam je blizu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo promocijsko kampanjo Kakovost nam je blizu.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:21

Lonček za žejne

Ob domačiji Filipa Benceta v Dolini v Dovžanovi soteski je studenček, oskrbnik domačije Zdravko Dovžan - Matevžov pa je pristavil lonček, da popotniki niso žejni, saj v kraju gostilne (žal) že dolg...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:16

Do Dubrovnika brez polnjenja

Inovator Andrej Pečjak s Češnjice pri Podnartu je pretekli konec tedna s svojim električnim avtomobilom brez vmesnega polnjenja baterij z Bleda pripeljal v 726 kilometrov oddaljeni Dubrovnik.