Veleposlaniki, konzuli in župani pred Vilo Bistrica

Alpsko srečanje veleposlanikov

Slovenija ima svoj čar. Tako je našo deželo opisal češki veleposlanik, eden izmed udeležencev sobotnega prvega Alpskega srečanja veleposlanikov, častnih konzulov in obmejnih županov.

Tržič – Srečanje, ki so ga organizirali Občina Tržič, Športno društvo Strelica in podjetje Akustika group, je prvi dogodek, na katerem se je na območju tržiške občine zbralo toliko predstavnikov tujih držav. Ambasadorji Nizozemske, Češke, Finske in Madžarske, častni konzul Južne Koreje, ustavni sodnik dr. Ernest Petrič in župan občine Tržič Borut Sajovic so si skupaj s spremljevalci najprej ogledali Vilo Bistrica, nato so se peljali skozi mesto Tržič in se ustavili tudi v Dovžanovi soteski, kjer se jim je pridružil podžupan občine Sele Nanti Olip. Obisk so zaključili s sprehodom do planšarije Dolga njiva pod Košuto, kjer se jim je pri pokušini domačih alpskih dobrot pridružil še župan občine Železna Kapla-Bela Franz Josef Smrtnik.

Vsi povabljeni so se strinjali, da je Slovenija lepa in zanimiva dežela, ki ima potencial tako v turizmu kot tudi na gospodarskem področju, vendar jo je treba v tujini ustrezno predstaviti, saj tujcem naša dežela slabo poznajo. Tržič, ki ga večina še nikoli prej ni obiskala, jih je navdušil s svojo naravo in bogato zgodovino. Češki veleposlanik je poudaril, da je Alpsko srečanje zelo dobra iniciativa, saj sta Slovenija in Češka že našli skupne točke. To pomeni, da se nam morda obeta tudi poslovna priložnost, saj je po besedah Klemna Grašiča iz ŠD Strelica interes ambasadorjev tujih držav za Slovenijo velik. Da slovenska dežela veliko ponuja, se zaveda tudi finski veleposlanik, vendar opozarja: »Slovenci v krizi, s katero se soočate, potrebujete hrabrost in enotnost, delitve znotraj naroda si ne smete več privoščiti.« Tržiški župan je zbranim v zahvalo podaril »najlepšo knjigo v zgodovini Tržiča,« kjer je skupaj s slikami združenih sto pesmi dr. Toneta Pretnarja, in jih povabil, naj Tržič znova obiščejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 23. april 2017 / 07:17

Dotik spreminja pokrajino

V sredo zvečer smo bili v dvorani Stolpa Škrlovec priča ekološkemu avdiovizualnemu performansu z naslovom Touchscaping intermedijskih umetnikov Saše Spačal in Slavka Glamočanina.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Zbiljska noč v znamenju Freddyja in Michaela

Dobrava Zbiljskega jezera je minulo soboto že 56. gostila Zbiljsko noč, ki vsako leto privabi množico zabave željnih obiskovalcev.

Gospodarstvo / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Ženske kosile, moški grabili

Lep nedeljski dan je na Praznik koscev in grabljic privabil številne tekmovalce in obiskovalce.

Gospodarstvo / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Elektro Gorenjska mora plačati 800.000 evrov globe

Vrhovno sodišče je potrdilo globo Urada za varstvo konkurence, ki je ugotovilo usklajeno delovanje distributerjev električne energije.

GG Plus / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Ni vsaka mama zaklad

Rokijeva zgodba o odraščanju (2)

GG Plus / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Meteoriti so okna v vesolje

"Meteoriti skrivajo namige o nastajanju in razvoju našega Osončja in s tem posredno tudi o razvoju Zemlje ter morda tudi življenja na njej. V praksi meteoriti pomenijo dostavo vzorcev drugih svetov na...