Pomladni »miks« očisti zimskih »kiksov«
Vijolice, trobentice, marjetice, koprivice, čemaž, regrat in še kaj … že iz zemlje klijejo, saj pomlad je tu. Juhuhu! Odpravimo se zdravju naproti in iz dehteče narave prinesemo nekaj pomladnih krepil in čistil, ki nas bodo dostojno »spucala« zimske nesnage. Kako to godi telesu, obilo pa se radosti tudi naša duša!
Pomlad pomeni novo življenje, rast in cvetenje. Da bomo prečistili telo po vseh zimskih »kiksih« in pregnali že prisotno pomladansko utrujenost, se najprej odpravimo na dolg sprehod v naravo. Mimogrede naberimo še skromno košarico regrata, čemaža, vijolic, trobentic, mladih kopriv …
Najboljše je divje
Osvežilna, zdravilna, čistilna in naravnost odlična hrana nam spomladi raste tako rekoč pred nosom. Seveda če so naše oči naravnane v to smer, da jo sploh opazijo. Končno si privoščimo nekaj pristnega, nekaj osvežilnega, nekaj divjega oz. tako imenovano divjo zelenjavo in divja zelišča. Najbolje v kakšni okusni divji solati, divji juhi ali zgolj divji čajni mešanici za razstrupljanje. Ko nabiramo spomladanske samonikle rastline, kot so regrat, rman, trpotec, čemaž, dežen, kislice, jagodovi listi, navadna smrdljivka, kurja črevca, marjetice, vijolice, trobentice, koprive, plešec, pljučnik, smrekovi in hmeljevi vršički …, imejmo v mislih, da te rastline premorejo precej več vitaminov in rudnin od pridelane zelenjave, zlasti tiste, ki jo kupimo v trgovini. Pri nabiranju divjih zelišč bodimo pozorni le, da se izogibamo gnojenim travnikom in strupenim rastlinam.
Pomladansko divjo solato, prosim!
Danes si privoščimo solato iz mladih listov in cvetov trobentice in/-ali vijolice, marjetice, čemaža in regrata, ki ji dodamo kuhan krompir ali jajce, česen, sol, domači jabolčni kis in oljčno ali katero drugo hladno stisnjeno olje. Kakopak solati po mili volji dodamo še mlade koprive, plešec, ozkolistni trpotec ali drugo samoniklo rastlinje.
Regrat in koprive
Za regrat (Taraxacum officinale) je znano, da je uporabna cela rastlina, koprive (Urtica dioica) pa so najboljše zdaj, ko nabiramo mlade vršičke za sezonske jedi. Ti so bogati z železom, prav tako kot regrat. Regrat je kralj spomladanskih solat in čajev za razstrupljanje, zato o njem že vse vemo. Ker regrat velja za grobo solato, ga lahko omehčamo s toplim kuhanim krompirjem ali jajcem. Regratu se odlično poda kvalitetno bučno olje. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo koreniko in zelišče za čiščenje krvi. Zelišče regrata deluje predvsem diuretično, olajšuje prebavo in pospešuje krvni obtok. Regrat odpravlja vse zastoje, razstruplja telo in vrača moč. Spomladi pogosto uživamo špinačo iz kopriv in pijemo čaj iz svežih poganjkov, ki jim po želji dodajmo še druga spomladanska zelišča. Zaradi obilice železa mlade koprive prispevajo k obnavljanju rdečih krvničk, krepijo, pomirjajo, zmanjšujejo sečno kislino …
Trobentice in marjetice
Kot dodatek solatam nabiramo tudi trobentice (Primula vulgaris) – cvetove skupaj s cvetnimi čašami in mlade liste. Zaradi vsebnosti saponinov slednjih naberimo le manjšo količino. Cvetove nabiramo posebej, jih na hitro operemo in potresemo po že pripravljeni solati, ker hitro ovenijo. Tudi cvetovi in mladi listi marjetice (Bellis perennis) so zelo okusni ter polni vitaminov in rudnin. Cvetovi so kot nalašč za okrasitev solat. Tako trobentica kot marjetica nam spomladi očistita jetra, ledvice, pljuča, črevesje in kri.
Vijolice in čemaž
Kura iz vijolic (Viola odorata) na začetku pomladi pomaga našemu telesu, da se znebi vseh strupov in nezaželenih snovi ter se zoperstavi mozoljavosti. Nobena skrivnost ni, da se zelo dobro obnese v spomladanskih čajnih mešanicah za čiščenje krvi in osvežilnih solatah. »Niti ena rastlina na Zemlji ni tako učinkovita za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot čemaž,« je zapisal znani zeliščar Kunzle. Čemaž (Allium ursinum) lahko uporabljamo za razstrupljevanje celotnega organizma in krvi, učinkovit je za spodbujanje želodca in prebavil nasploh.