Čebula ima sedem kož, ženska pa devet
Tako so govorili že v antiki. Nekaj manj kot dva tisoč let je star rek: »Če imaš staro ženo in se je tvoj ud izčrpal, jej veliko čebule!« Čebula, ki je doma vsepovsod po svetu, je ena najstarejših kulturnih rastlin. Domnevajo, da je doma iz Srednje Azije in Palestine. Ostanke čebule so našli tudi v Tutankamonovi grobnici. Egipčani so s čebulo plačevali delavce, ki so gradili piramide. Sprva zelo cenjena, je bila čebula pozneje ponižana v hrano revežev. »Na mizi sirotnih sta le kruh in čebula.« ... Turki pravijo: »Ko so hudiča vrgli iz nebes in je padel na tla, mu je izpod leve noge zrasel česen, izpod desne pa čebula!« O tem, kako je zdrava, pa glas med preprostimi ljudmi nikoli ni zamrl. Čilenski pesnik Pablo Neruda je napisal čudovito pesniško razmišljanje »Oda na čebulo« in v pesmi pravi: » ... Zvezda revnih,/ dobrotna vila,/ zavita/ v tenak papir,/ prihajaš iz zemlje,/ večna, nedotakljiva, čista/ kakor seme kakšne zvezde./ In ko te reže/ nož v kuhinji,/ privre edina solza brez bolečine./ Izvabljaš nam solze,/ ne da bi nas užalostile. ... Dokler bom živel,/ te bom ljubil, čebula ...« Če bi radi manj jokali, ko režete čebulo, jo dajte za četrt ure v zamrzovalnik ali za eno uro v hladilnik ... In zdaj, gospa čebula, imate glavno vlogo!
Čebula s kuskusom
Za 4 osebe potrebujemo: 300 g kuskusa, sol, 4 čebule, 2 žlički kumina, 1 žlico masla, 4 žlice olja, pol do 1 žličke čilijevih kosmičev, 4 žlice rozin, 1 do 2 žlici limoninega soka, 600 ml malo slanega kropa.
Vodo zavremo, malo osolimo in po navodilu stresemo vanjo kuskus, da nabrekne. Čebule prepolovimo in zrežemo na krhlje. Kumin stremo v terilniku. (Kumina ne smemo zamenjati s kumino.) Dobimo ga v trgovinah z izbranimi vzhodnjaškimi začimbami. Eno žlico masla in olje damo v visoko kozico. Segrejemo, stresemo v kozico čebulo in pražimo 10 minut. Dodamo kumin, čilijeve kosmiče in rozine ter pražimo še 3 minute ter solimo.
Kuskus zrahljamo z vilicami, ga damo na ogret pladenj, okrog pa naložimo čebulo in jo poškropimo z limoninim sokom.
Čebulna juha s krompirjem
Za 4 do 6 oseb potrebujemo: 6 velikih olupljenih krompirjev, olje, 4 čebule, 4 stroke česna, čili ali feferon po okusu, 10 šampinjonov, 4 žlice paradižnikove mezge, 2 žlici medu, 1,5 l čiste zelenjavne juhe, 4 žlice smetane za kuho, sol, poper, šopek dišavnic (peteršilj, drobnjak, origano, bazilika, kreša), 4 rezine sira.
Krompir zrežemo na kocke, čebulo na tanke kolobarčke. Feferon ali čili sesekljamo (najbolje, da si nadenemo gospodinjske rokavice). Šampinjone zrežemo na lističe, česen pa drobno zrežemo. Na vročem olju popražimo čebulo, krompir in čili, ki smo mu odstranili peščice. V posodi odrinemo zmes krompirja in čebule k stenam, da nastane na sredi vdolbina. Dodamo paradižnikovo mezgo in med, da karamelizira. Vse skupaj premešamo, dolijemo juho in sesekljane dišavnice, solimo in popramo po okusu in kuhljamo, dokler krompir ni mehak. Potegnemo posodo z ognja, vmešamo smetano, damo na vrh juhe rezine sira, pokrijemo posodo in počakamo, da se sir raztopi. Postrežemo.