Čebula ima sedem kož, ženska pa devet

Tako so govorili že v antiki. Nekaj manj kot dva tisoč let je star rek: »Če imaš staro ženo in se je tvoj ud izčrpal, jej veliko čebule!« Čebula, ki je doma vsepovsod po svetu, je ena najstarejših kulturnih rastlin. Domnevajo, da je doma iz Srednje Azije in Palestine. Ostanke čebule so našli tudi v Tutankamonovi grobnici. Egipčani so s čebulo plačevali delavce, ki so gradili piramide. Sprva zelo cenjena, je bila čebula pozneje ponižana v hrano revežev. »Na mizi sirotnih sta le kruh in čebula.« ... Turki pravijo: »Ko so hudiča vrgli iz nebes in je padel na tla, mu je izpod leve noge zrasel česen, izpod desne pa čebula!« O tem, kako je zdrava, pa glas med preprostimi ljudmi nikoli ni zamrl. Čilenski pesnik Pablo Neruda je napisal čudovito pesniško razmišljanje »Oda na čebulo« in v pesmi pravi: » ... Zvezda revnih,/ dobrotna vila,/ zavita/ v tenak papir,/ prihajaš iz zemlje,/ večna, nedotakljiva, čista/ kakor seme kakšne zvezde./ In ko te reže/ nož v kuhinji,/ privre edina solza brez bolečine./ Izvabljaš nam solze,/ ne da bi nas užalostile. ... Dokler bom živel,/ te bom ljubil, čebula ...« Če bi radi manj jokali, ko režete čebulo, jo dajte za četrt ure v zamrzovalnik ali za eno uro v hladilnik ... In zdaj, gospa čebula, imate glavno vlogo!

 

Čebula s kuskusom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g kuskusa, sol, 4 čebule, 2 žlički kumina, 1 žlico masla, 4 žlice olja, pol do 1 žličke čilijevih kosmičev, 4 žlice rozin, 1 do 2 žlici limoninega soka, 600 ml malo slanega kropa.

 

Vodo zavremo, malo osolimo in po navodilu stresemo vanjo kuskus, da nabrekne. Čebule prepolovimo in zrežemo na krhlje. Kumin stremo v terilniku. (Kumina ne smemo zamenjati s kumino.) Dobimo ga v trgovinah z izbranimi vzhodnjaškimi začimbami. Eno žlico masla in olje damo v visoko kozico. Segrejemo, stresemo v kozico čebulo in pražimo 10 minut. Dodamo kumin, čilijeve kosmiče in rozine ter pražimo še 3 minute ter solimo.

 

Kuskus zrahljamo z vilicami, ga damo na ogret pladenj, okrog pa naložimo čebulo in jo poškropimo z limoninim sokom.

 

Čebulna juha s krompirjem

 

Za 4 do 6 oseb potrebujemo: 6 velikih olupljenih krompirjev, olje, 4 čebule, 4 stroke česna, čili ali feferon po okusu, 10 šampinjonov, 4 žlice paradižnikove mezge, 2 žlici medu, 1,5 l čiste zelenjavne juhe, 4 žlice smetane za kuho, sol, poper, šopek dišavnic (peteršilj, drobnjak, origano, bazilika, kreša), 4 rezine sira.

 

Krompir zrežemo na kocke, čebulo na tanke kolobarčke. Feferon ali čili sesekljamo (najbolje, da si nadenemo gospodinjske rokavice). Šampinjone zrežemo na lističe, česen pa drobno zrežemo. Na vročem olju popražimo čebulo, krompir in čili, ki smo mu odstranili peščice. V posodi odrinemo zmes krompirja in čebule k stenam, da nastane na sredi vdolbina. Dodamo paradižnikovo mezgo in med, da karamelizira. Vse skupaj premešamo, dolijemo juho in sesekljane dišavnice, solimo in popramo po okusu in kuhljamo, dokler krompir ni mehak. Potegnemo posodo z ognja, vmešamo smetano, damo na vrh juhe rezine sira, pokrijemo posodo in počakamo, da se sir raztopi. Postrežemo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 21. oktober 2014 / 13:09

Instalacija kot luč na koncu predora

V Paviljonu NOB so v soboto odprli razstavo Žarek upanja, s katero Kulturni center univerze v Celovcu postavlja izrazit optimističen poudarek in s tem kontrapunkt evropskemu malodušju, da se bliža kon...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Polnokrvna dnevna nadaljevanka

Medtem ko so si gledalci prvi del nove dnevne nadaljevanke Strasti v ponedeljek zvečer lahko ogledali v domačih naslanjačih, pa je bila na Ljubljanskem gradu gala projekcija prve epizode za izbrane po...

Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Gino ponuja srečo

Gino, pevec iz Kranja, je izdal prvi samostojni album z naslovom Sreča.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Zlati spomini na Kranj

Najboljši kranjski spominek za leto 2008 so trije zvezki Zlati spomini avtorjev Aljaža Primožiča in Verene Vidrih Perko.

Kronika / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Kriminal

Poskušala oropati zlatarno Bled - V sredo ob 18. uri sta neznanca poskušala oropati prodajalno na Bledu, je sporočila policija, po naših podatkih pa n...

Kranj / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Plače boljše, gasilcev premalo

Kranjski poklicni gasilci so zadovoljni z novim plačnim sistemom. Problem, s katerim se še ubadajo, je premalo zaposlenih gasilcev na število intervencij.