Milena in Stane z vrečama ajdove in prosene kaše

Ekološko na Sorškem polju

Na kmetiji Pr' Ukovih so se lani kot prvi na Sorškem polju odločili za ekološko kmetovanje. Kmetujejo po biodinamični metodi.

Stane Jamnik: »Kmetovanje po biodinamični metodi je postalo naš način življenja. Velikega zaslužka pri tem ni, a vsaj vemo, kaj jemo.«

Podreča – Medtem ko je Sorško polje znano po intenzivni pridelavi, predvsem koruze za siliranje, žit in krompirja, so se Pr' Ukovih na Podreči, kjer gospodarita Stane in Milena Jamnik, odločili, da se iz konvencionalnega preusmerijo v ekološko kmetovanje – natančneje v kmetovanje po biodinamični metodi, ki upošteva ekološka pravila in tudi zakonitosti naravnega gibanja Zemlje in letnih časov. Nad takšnim načinom kmetovanja so se navdušili v Društvu Ajda Vrzdenec, njihov mentor je Boris Tavčar iz Valburge, k pridelavi, ki je okolju in potrošnikom bolj prijazna, pa jih je spodbudilo tudi Društvo Sorško polje. V ekološki kontroli so od lani, med zahtevami, ki jih morajo izpolniti, je tudi ureditev izpusta za goveda.

Ukova kmetija, ki obsega šest hektarjev kmetijskih zemljišč in štiri hektarje gozda, je bila nekdaj tipična poljedelsko-govedorejska. Pridelovali so krompir, v najboljših časih so ga imeli tri hektarje, in redili do petdeset goved, v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so zgradili tudi nov hlev. Zdaj kmetujejo le še bolj ljubiteljsko, redijo štiri krave in šest telet, ter po biodinamični metodi pridelujejo žita in zelenjavo, letos bodo zaradi povpraševanja kupcev pridelovali tudi nekaj več krompirja. V ponudbi imajo ajdovo in proseno kašo, rženo, pirino moko in ajdovo moko, pirin rižek, korenje, rdečo peso, letos bo tudi krompir. Prodajajo doma, na kmetiji, in na tržnici v Medvodah. Kupci prihajajo tudi od daleč – celo iz Kopra, Novega mesta, iz Velenja, med njimi je veliko izobraženih, ki se zavedajo pomena zdrave hrane.

»Kmetovanje po biodinamični metodi je postalo naš način življenja. Velikega zaslužka pri tem ni, a vsaj vemo, kaj jemo. Naš cilj je pridelovanje zdrave hrane in varovanje okolja,« pravi Stane in doda, da za pridelovanje ne uporabljajo razkuženih semen, mineralnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih pripravkov. Osnova biodinamike so ekološko in biodinamično pridelana semena in sadike, kompost za gnojenje, kolobarjenje ter ustrezni čaji in pripravki za zaščito rastlin. V pridelavi uporabljajo kompostne pripravke iz baldrijana, regrata, hrastovega lubja, koprive, kamilice in rmana, pripravke za škropljenje – gnoj iz roga, kremen iz roga, pripravek iz kravjega gnoja po metodi Marije Thun, pri čemer kravjekom dodajajo bazaltni pesek, baldrijan in jajčne lupine ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 21. september 2017 / 13:44

Ugodnejša davčna obravnava donirane hrane

Ljubljana – V veljavo je stopila novela Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki ureja ugodnejšo davčno obravnavo za donirano hrano, kar naj bi prispevalo k zmanjšanju količin o...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Čar renesančnih oblačil

Nekaj časa je že minilo, odkar je bila v škofjeloški Kašči razstava Oblačilna kultura 16. stoletja.

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Zbrali so se na dobrodelnem teku

V športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto so se prejšnji petek zbrali številni loški športni navdušenci, ki so se udeležili prvega dobrodelnega teka.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Jubilej loških lokostrelcev

Loški lokostrelci so v zadnjih dvajsetih letih domov prinesli številne pokale in kolajne, ponosni pa so tudi, da so smetišče na Kamnitniku spremenili v enega najlepših strelišč v Sloveniji.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gora hotela obdržati letalo

Sanacijo kraja letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki so pomagali izvajati tudi pripadniki GRS Škofja Loka. Njihov vodja Zvonko Korenjak pravi, da jih je spremljalo tako nemogoče vreme, kot bi...

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gostili so angleške učence

Osnovna šola Škofja Loka Mesto je predstavila svojo mednarodno dejavnost. V tem šolskem letu sodeluje v štirih mednarodnih projektih, ki jih je s sodelavci predstavil ravnatelj Marko Primožič.