Milena in Stane z vrečama ajdove in prosene kaše

Ekološko na Sorškem polju

Na kmetiji Pr' Ukovih so se lani kot prvi na Sorškem polju odločili za ekološko kmetovanje. Kmetujejo po biodinamični metodi.

Stane Jamnik: »Kmetovanje po biodinamični metodi je postalo naš način življenja. Velikega zaslužka pri tem ni, a vsaj vemo, kaj jemo.«

Podreča – Medtem ko je Sorško polje znano po intenzivni pridelavi, predvsem koruze za siliranje, žit in krompirja, so se Pr' Ukovih na Podreči, kjer gospodarita Stane in Milena Jamnik, odločili, da se iz konvencionalnega preusmerijo v ekološko kmetovanje – natančneje v kmetovanje po biodinamični metodi, ki upošteva ekološka pravila in tudi zakonitosti naravnega gibanja Zemlje in letnih časov. Nad takšnim načinom kmetovanja so se navdušili v Društvu Ajda Vrzdenec, njihov mentor je Boris Tavčar iz Valburge, k pridelavi, ki je okolju in potrošnikom bolj prijazna, pa jih je spodbudilo tudi Društvo Sorško polje. V ekološki kontroli so od lani, med zahtevami, ki jih morajo izpolniti, je tudi ureditev izpusta za goveda.

Ukova kmetija, ki obsega šest hektarjev kmetijskih zemljišč in štiri hektarje gozda, je bila nekdaj tipična poljedelsko-govedorejska. Pridelovali so krompir, v najboljših časih so ga imeli tri hektarje, in redili do petdeset goved, v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so zgradili tudi nov hlev. Zdaj kmetujejo le še bolj ljubiteljsko, redijo štiri krave in šest telet, ter po biodinamični metodi pridelujejo žita in zelenjavo, letos bodo zaradi povpraševanja kupcev pridelovali tudi nekaj več krompirja. V ponudbi imajo ajdovo in proseno kašo, rženo, pirino moko in ajdovo moko, pirin rižek, korenje, rdečo peso, letos bo tudi krompir. Prodajajo doma, na kmetiji, in na tržnici v Medvodah. Kupci prihajajo tudi od daleč – celo iz Kopra, Novega mesta, iz Velenja, med njimi je veliko izobraženih, ki se zavedajo pomena zdrave hrane.

»Kmetovanje po biodinamični metodi je postalo naš način življenja. Velikega zaslužka pri tem ni, a vsaj vemo, kaj jemo. Naš cilj je pridelovanje zdrave hrane in varovanje okolja,« pravi Stane in doda, da za pridelovanje ne uporabljajo razkuženih semen, mineralnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih pripravkov. Osnova biodinamike so ekološko in biodinamično pridelana semena in sadike, kompost za gnojenje, kolobarjenje ter ustrezni čaji in pripravki za zaščito rastlin. V pridelavi uporabljajo kompostne pripravke iz baldrijana, regrata, hrastovega lubja, koprive, kamilice in rmana, pripravke za škropljenje – gnoj iz roga, kremen iz roga, pripravek iz kravjega gnoja po metodi Marije Thun, pri čemer kravjekom dodajajo bazaltni pesek, baldrijan in jajčne lupine ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 15. december 2006 / 06:00

Proslavili Bajukov evropski naziv

Ljubljana - Pred kratkim je bruseljski tednik European Voice, ki piše zlasti o zadevah Evropske unije, razglasil Evropejca leta – to je letos postal predsednik Evropske...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 1. oktober 2022 / 17:48

Križ čez Nepal v petnajstih slikah

V Galeriji pod kozolcem v Žlebeh so odprli razstavo fotografij Vikija Grošlja z naslovom Križ čez Nepal. V petnajstih fotografijah je zajel 46 let, kolikor že obiskuje Nepal. Ta konec tedna se znova v...

Žiri / sobota, 1. oktober 2022 / 17:46

V projektih prepletli kulturo in turizem

V torek, na svetovni dan turizma, so v Žireh predstavili projekte, za katere so del sredstev pridobili v okviru projekta CCI4Tourism, ki ga Razvojna agencija Sora v mednarodnem partnerstvu izvaja z na...

Nasveti / sobota, 1. oktober 2022 / 17:43

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Na vrsti so presenečenja – in vsa se nanašajo na vas. O sebi boste odkrivali stvari, za katere niste vedeli, da so v vas. Najbolj...

Zanimivosti / sobota, 1. oktober 2022 / 17:42

Naj iz kave zraste drevo

Jesenice, Kranj – Ob mednarodnem dnevu kave, ki ga zaznamujemo danes, 1. oktobra, bo kavarniška blagovna znamka Julius Meinl v lokalih, kjer strežejo na odgovoren način pridelano kavo, spo...

Slovenija / sobota, 1. oktober 2022 / 17:38

Da nihče ne bo lačen

Prehransko draginjo potrošniki vse bolj občutimo tudi v svojih denarnicah, seveda nekateri bolj, drugi manj. Za vse, ki se bomo zaradi tega morali odpovedati mogoče zgolj kakšni luksuzni d...