Kava je več kot samo kofein
Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov. Antioksidanti – največ jih zaužijemo s hrano, so spojine, ki nase vežejo proste kisikove radikale, ki nastajajo pri presnovi. Ker so kisikovi radikali nestabilni in visoko reaktivni, lahko poškodujejo celice in povzročijo številne kronične bolezni: diabetes, raka, okvare živčnega sistema, upad imunskega sistema, bolezni srca in ožilja. Kava po zadnjih podatkih vsebuje celo več antioksidantov kot soja, zeleni čaj ali rdeče vino, v njej pa so odkrili celo dve sestavini, ki varujeta pred rakom. Da bi izkoristili njen zaščitni vpliv na telo, je ni potrebno spiti več kot eno do dve skodelici na dan. Po poročanju dr. Joeja Vinsina iz univerze v Scarntonu kava Američanom že predstavlja glavni vir antioksidantov.