Razgledišče s klopco / Foto: Jelena Justin

Vrečka za čemaž

Tolsti vrh (1715 m) - Vzhodni vrh Kriške gore, najvišji v grebenu. Vrh s čudovitim razgledom na okoliške hribe in gorenjsko ravan.

V tistih dneh, ko vreme ni ravno najboljše, se običajno opravimo na kakšen hišni hrib. Tokrat bomo obiskali Tolsti vrh, najvišji vrh v grebenu Kriške gore, vrh, ki leži zahodno od Storžiča. Bil je dan, ko nisem bila ravno razpoložena za družbo in druženje; kam bi šla, da ne bi bilo veliko ljudi? Odločila sem se za pot, ki jo, roko na srce, še nisem prehodila, čeprav jo imam pred nosom in v bližini gore, ki mi je pogosto predstavljala poligon za trening in pridobivanje kondicije. Iz Gozda se bomo skozi Ježo povzpeli na Tolsti vrh, sestopili na Malo Poljano in se po Štajnerci vrnili nazaj v Gozd.

Zapeljemo se v vas Gozd pod Kriško goro, mimo Planinskega doma in na enem od urejenih parkirišč parkiramo. Po cesti se odpravimo proti koncu vasi, mimo obeh spomenikov NOB in zagrizemo v strm kolovoz, na vrhu katerega je razpotje. Levo gre pot proti Kriški gori, desno pa proti Tolstemu vrhu in veliki Poljani. Nadaljujemo desno, proti vzhodu, še vedno po kolovozu, ki se ves čas vztrajno dviguje. Prečimo gozdno pobočje, kjer, trenutno, raste ogromno čemaža, ki ga že od daleč izda vonj po česnu. Kolovoz postane širši, brez strmine, a tik preden začne izgubljati na višini, nas možic na desni strani in markacija na levi strani opozorita, da moramo stopiti na strmo gozdno pešpot, ki jo v spodnjem delu napoveduje celo nekaj improviziranih stopničk. Strmina narašča, še vedno prečimo pobočje. Pot nas pripelje do razglednih travnatih pobočij, ki jih prečimo. V tem delu poti je potrebna previdnost, saj je v dežju nevarnost zdrsa. Strmina sčasoma popusti. Smo pri razgledni klopci, ki ponuja nekaj počitka, da se nadihamo. Opazimo tudi spominsko znamenje.

Spet prečimo travnato pobočje, v gozdu pa nas čaka razpotje. Pot skozi Ježo gre levo strmo navzgor, pot, ki gre naravnost, je pa pot naše vrnitve. V okljukih se strmo dvignemo skozi gozd, sledi pas poti po koreninah, nato pa pridemo na travnat greben, kjer pot zavije rahlo levo. Kmalu se nam z desne smeri priključi pot z Male Poljane, pot, po kateri bomo sestopali. Nadaljujemo proti Tolstemu vrhu, še vedno po precej strmi poti, ki nas pripelje na vršno pobočje gore. Vrh dosežemo v nekaj minutah. Do vrha smo iz Gozda potrebovali 2 uri, 2 uri in pol.

Tolsti vrh nam postreže z lepim razgledom; na zahodu se pred nami razprostre greben proti Kriški gori, zadaj je venec Julijskih Alp, severozahodno so Karavanke s Stolom in Vrtačo, vidi se dolgi greben Košute, na vzhodu pa je skoraj v našem naročju Storžič.

S Tolstega vrha sestopimo po poti vzpona do razpotja, kjer zavijemo levo proti Mali Poljani. Pot se strmo spušča proti vznožju hriba in nas po kolovozni poti pripelje do Male Poljane. Zavijemo na spodnjo kolovozno pot, imenovano Štajnerca, ki vodi nazaj do Gozda. Začetni del poti vodi skozi gozd, nato pa zavije na razgledna južna travnata pobočja, kjer je potrebna previdnost, zaradi možnosti zdrsa. Mimo razgledišča, kjer je Ančkina klopca, naletimo na prva varovala, ki poskrbijo za dodatno varnost na treh bolj kritičnih točkah. Lepo speljana pot se pri razcepu, kjer smo prej zavili proti Tolstemu vrhu, priključi poti, po kateri smo se prej vzpenjali. Sestopamo precej strmo, še z druge strani prečimo prej prehojene travnike in se kmalu znajdemo na kolovozni poti, ki nas bo popeljala do Gozda. Trenutno je v gozdu polno čemaža, zato ne pozabite na kakšno vrečko, da si ga boste nabrali za juho, za na solato, za skutni namaz. Možnosti za uporabo je ogromno.

Nadmorska višina: 1715 m

Višinska razlika: 830 m

Trajanje: 4 ure in 30 minut

Zahtevnost: 3 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Novosti s knjižnih polic

Mesec september je v gorenjskih splošnih knjižnicah mesec domoznanstva. Pod geslom Ljubo doma … knjižnice predstavljajo domoznansko gradivo, s tem pa posredno tudi ustvarjalnost v okolju, kjer delu...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 17. oktober 2007 / 07:00

Kranjčani Gorenjcem

Kranj - V organizaciji kranjske občine in Območnega združenja Rdečega križa Kranj je bil v ponedeljek v Kinu Center dobrodelni koncert Kranjčani Gorenjcem. Prireditev je vodila S...

Prosti čas / sreda, 17. oktober 2007 / 07:00

Maratonski možje

Razprodani koncerti so pri nas vse prej kot pravilo. Zaenkrat je edina domača skupina Siddharta tista izjema za podvige, ki se zvečine zdijo nemogoči.

Prosti čas / sreda, 17. oktober 2007 / 07:00

Razpis za Emo 2008

RTV Slovenija je na spletnih straneh www.rtvslo.si/razpisi in www.rtvslo.si/ema ter n...

Prosti čas / sreda, 17. oktober 2007 / 07:00

Nagelj nikoli ne ovene

Ansambel Nagelj letos praznuje dvajsetletnico glasbenega delovanja in nastopanja. V tem času je ansambel posnel okrog sto skladb, devet kaset in osem zgoščenk - tri zlate in eno srebrno, ter si p...

Zanimivosti / sreda, 17. oktober 2007 / 07:00

Akcija Drobtinica je uspela

V humanitarni akciji Območnega združenja Rdeči križ Kranj so zbrali prek dva tisoč evrov. Šest otrok iz socialno šibkih družin bo imelo osem mesecev plačano šolsko kosilo.