Burundanga !!! ... ???

To je v predstavi z istoimenskim naslovom droga, ki iz človeka, če jo ta popije, izmami resnico. Sodobna katalonska komedija, polna bodic, v izvedbi Stalnega slovenskega gledališča Trst je z vražjimi igralci nasmejala udeležence kulturne karavane Radovljiških muzejev. Ta se je napotila po stopinjah Slovencev v Trstu, si ogledala Rižarno in Sinagogo, vmes pa je bil tudi oddih za dejansko hrano in čašico. Napitka burundange ob postankih sicer nismo odkrili, zato pa so vabile bogato založene slaščičarne. Tržačani se radi hvalijo, da imajo imenitne torte, pričujoči zapis o sestavinah pa naj bi izviral z začetka 20. stoletja. Tudi v 21. je zelo uveljavljen – le s pripisom, da je kalorijska bomba. A učinek se ob prelivanju potu, ki je posledica kakršnega koli športa, umiri. Za špargljevo pogačo pa ne morem trditi, da je zares tržaška, a ker je čas špargljev, zelenijo na vseh jedilnikih.

Pogača z zelenimi šparglji

Za 4 osebe potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (300 g), 400 g zelenih špargljev (najboljši so divji), 1 šalotko, 20 cl goste smetane, 20 cl mleka, 100 g naribanega sira (grojerja ali parmezana), 3 jajca, ščep sesekljanega svežega rožmarina, sol, poper, 4 rezine prekajene šunke (po želji), olje za pekač (nizek), suhe stročnice ali glinene kroglice za slepo peko.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Šparglje očistimo, odrežemo lesene dele in jih narežemo na 3 cm velike kosce, vršičke pa prihranimo. Šparglje v vrelem kuhamo 10-15 minut. Poberemo jih iz kropa in damo na papirnato brisačo, da se odtečejo. Listnato testo razvlečemo tako, da ga potegnemo navzgor do robu nizkega pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami in ga pustimo počivati 15 minut. Nato pekač napolnimo s posušenim fižolom (čičeriko ali grahom) in pečemo 'na slepo' 10 minut. Vzamemo pekač iz pečice in odstranimo stročnice. Na testo naložimo šparglje in sveže vršičke in rezine šunke (po želji). Zmešamo mleko, smetano, jajca, sir, sesekljano šalotko in rožmarin in prelijemo čez pogačo. Pečemo okoli pol ure, da dobi jed zlato rumeno skorjico. Postrežemo z zeleno solato.

Tržaška torta

(Torta triestina)

Za 16 kosov potrebujemo: 210 g zmletih mandljev, 210 g mehkega masla, 210 g sladkorja, 6 jajc, 100 g zmletega prepečenca, 100 g temne čokolade, 2 šilci dobrega ruma, 1 pecilni prašek, drobtine, 200 g čokoladnega obliva (kuverture).

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Jajca ločimo. Z metlicami penasto umešamo maslo, sladkor in rumenjake. Dodamo prepečenec s pecilnim praškom in mandlje. Beljake stepemo v trd sneg. Čokolado nalomimo na manjše koščke (je ne ribamo) in jo vmešamo v testo. Nato previdno dodamo še stepene beljake. Na dno tortnega modela damo papir za peko in ga rahlo namastimo ter posujemo z drobtinami. Nanj zlijemo testo in pečemo 45-60 minut. Naredimo preskus, če je torta pečena. Pečeno torto damo na mrežico in jo ohladimo. Ohlajeno prelijemo z rumom. Po navodilu segrejemo obliv in torto oblijemo. Nato naj pod tortnim zvoncem počiva na hladnem 2 dni. Postrežemo s sladko stepeno smetano ali kiselkastim sladoledom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 16. november 2019 / 13:00

Kakšen razvoj si želijo

V Cerkljah pripravljajo strategijo razvoja občine do leta 2030. K soustvarjanju skupne prihodnosti so povabili tudi občane.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 8. oktober 2019 / 06:00

Ibsenovi Strahovi tukaj in zdaj

V četrtek bodo v Prešernovem gledališču premierno uprizorili dramo Henrika Ibsena Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice.

Zanimivosti / torek, 8. oktober 2019 / 06:00

Dan odprtih vrat v Centru starejših Medvode

Medvode – Zavod AS v četrtek, 10. oktobra, ob 10. uri vabi na dan odprtih vrat v Deos, Center starejših Medvode. Predstavili bodo programe Aktivnega dne in Aktivnega varstva, prav tako pa tudi delo...

Zanimivosti / torek, 8. oktober 2019 / 06:00

Srečanje kmečkih žena

Kranj – Predstavnice gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena se bodo v četrtek, 10. oktobra, zbrale na vsakoletnem srečanju. Na turistični kmetiji Pri Marku v Crngrobu bodo prisluhnile pozdr...

Komenda / torek, 8. oktober 2019 / 16:29

Šarec za višjo samooskrbo

Šarec se je na komendskem sejmu zavzel za višjo samooskrbo slovenskega kmetijstva, poudaril pa je tudi problem prepoznega predajanja kmetij mlajšim prevzemnikom.

Kamnik / torek, 8. oktober 2019 / 16:29

Parkirišča bo gradila Gorenjska gradbena družba

Kamnik – Občina Kamnik je za izvajalca gradnje prvega parkirišča P+R v občini, ki bo v neposredni bližini končne železniške postaje Graben na Tunjiški cesti, izbrala Gorenjsko gradbeno družbo. Ta b...