Burundanga !!! ... ???

To je v predstavi z istoimenskim naslovom droga, ki iz človeka, če jo ta popije, izmami resnico. Sodobna katalonska komedija, polna bodic, v izvedbi Stalnega slovenskega gledališča Trst je z vražjimi igralci nasmejala udeležence kulturne karavane Radovljiških muzejev. Ta se je napotila po stopinjah Slovencev v Trstu, si ogledala Rižarno in Sinagogo, vmes pa je bil tudi oddih za dejansko hrano in čašico. Napitka burundange ob postankih sicer nismo odkrili, zato pa so vabile bogato založene slaščičarne. Tržačani se radi hvalijo, da imajo imenitne torte, pričujoči zapis o sestavinah pa naj bi izviral z začetka 20. stoletja. Tudi v 21. je zelo uveljavljen – le s pripisom, da je kalorijska bomba. A učinek se ob prelivanju potu, ki je posledica kakršnega koli športa, umiri. Za špargljevo pogačo pa ne morem trditi, da je zares tržaška, a ker je čas špargljev, zelenijo na vseh jedilnikih.

Pogača z zelenimi šparglji

Za 4 osebe potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (300 g), 400 g zelenih špargljev (najboljši so divji), 1 šalotko, 20 cl goste smetane, 20 cl mleka, 100 g naribanega sira (grojerja ali parmezana), 3 jajca, ščep sesekljanega svežega rožmarina, sol, poper, 4 rezine prekajene šunke (po želji), olje za pekač (nizek), suhe stročnice ali glinene kroglice za slepo peko.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Šparglje očistimo, odrežemo lesene dele in jih narežemo na 3 cm velike kosce, vršičke pa prihranimo. Šparglje v vrelem kuhamo 10-15 minut. Poberemo jih iz kropa in damo na papirnato brisačo, da se odtečejo. Listnato testo razvlečemo tako, da ga potegnemo navzgor do robu nizkega pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami in ga pustimo počivati 15 minut. Nato pekač napolnimo s posušenim fižolom (čičeriko ali grahom) in pečemo 'na slepo' 10 minut. Vzamemo pekač iz pečice in odstranimo stročnice. Na testo naložimo šparglje in sveže vršičke in rezine šunke (po želji). Zmešamo mleko, smetano, jajca, sir, sesekljano šalotko in rožmarin in prelijemo čez pogačo. Pečemo okoli pol ure, da dobi jed zlato rumeno skorjico. Postrežemo z zeleno solato.

Tržaška torta

(Torta triestina)

Za 16 kosov potrebujemo: 210 g zmletih mandljev, 210 g mehkega masla, 210 g sladkorja, 6 jajc, 100 g zmletega prepečenca, 100 g temne čokolade, 2 šilci dobrega ruma, 1 pecilni prašek, drobtine, 200 g čokoladnega obliva (kuverture).

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Jajca ločimo. Z metlicami penasto umešamo maslo, sladkor in rumenjake. Dodamo prepečenec s pecilnim praškom in mandlje. Beljake stepemo v trd sneg. Čokolado nalomimo na manjše koščke (je ne ribamo) in jo vmešamo v testo. Nato previdno dodamo še stepene beljake. Na dno tortnega modela damo papir za peko in ga rahlo namastimo ter posujemo z drobtinami. Nanj zlijemo testo in pečemo 45-60 minut. Naredimo preskus, če je torta pečena. Pečeno torto damo na mrežico in jo ohladimo. Ohlajeno prelijemo z rumom. Po navodilu segrejemo obliv in torto oblijemo. Nato naj pod tortnim zvoncem počiva na hladnem 2 dni. Postrežemo s sladko stepeno smetano ali kiselkastim sladoledom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. december 2007 / 07:00

Polovični vstopni stroški

Kranj - Družba KD Investments bo do konca leta vlagateljem pri enkratnem vplačilu v katerikoli vzajemni sklad zaračunala le polovico vstopnih stroškov. Družba upravlja z enajstim...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 2. februar 2018 / 20:51

Predstavitev novega Vigenjca

Kropa – Muzeji radovljiške občine vabijo v nedeljo, 4. februarja, ob 17. uri v Kovaški muzej na predstavitev 16. številke Vigenjca, glasila Kovaškega muzeja v Kropi. V kulturnem programu bo nastopi...

Kultura / petek, 2. februar 2018 / 20:50

Glasba slovenskih skladateljev

Kranj – V torek, 6. februarja, ob 19. uri bodo v dvorani na Trubarjevem trgu nastopile komorne skupine in učenci glasbene pripravnice Glasbene šole Kranj. Učitelji in učenci so za koncert izbirali...

Kultura / petek, 2. februar 2018 / 20:50

Dediščina za prihodnost

V Tržiškem muzeju so v ponedeljek gostili gorenjsko regionalno srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine. Dediščina ima pomen, ko živi med ljudmi, pravijo v muzeju.

Slovenija / petek, 2. februar 2018 / 20:47

Kupovali mimo razpisov

V ljubljanskem kliničnem centru so po ugotovitvah Računskega sodišča v letih 2014 in 2015 mimo javnih razpisov nabavili za sedemdeset milijonov evrov zdravstvenega materiala in opreme.

Šport / petek, 2. februar 2018 / 18:59

Kranjčani se pripravljajo v Umagu

Umag – Minuli torek so nogometaši kranjskega Triglava v Umagu, kjer so na enotedenskih pripravah, odigrali prijateljsko tekmo z nogometaši FK Krupa. Začetek tekme in prvih 45 minut igre sta napoved...