Čokolada preprečuje krvne strdke
Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje. Študija, ki so jo raziskovalci univerze John Hopkins v ZDA izvedli na 139 čokoholikih, ljudeh, ki so jih iz drugih študij izvzeli, ker se niso mogli odpovedati čokoladi, je pokazala, da čokolada varuje pred infarktom. Že majhna količina črne čokolade razredči kri in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Prof. Diane Becker, ki je vodila študijo, je povedala, da je dovolj že nekaj tablic črne čokolade ali skodelica vročega kakava na dan. Čokolada ima tudi svojo slabo stran - zelo radi je uživamo preveč, kar je posebej problematično pri čokoladah z majhno vsebnostjo kakava in veliko vsebnostjo maščob in sladkorja. Zato je pomembno, da pri »zdravljenju« s čokolado uporabljamo temno čokolado, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov kakava.