Spretne roke Vijolete Smolej so poskrbele, da je bil vsak buhtelj natančno tak kot prejšnji. / Foto: Tina Dokl

Pravi buhtelj je marmeladni

V svetu raznolikih okusov in dobre hrane kuhanje postaja več kot le nujnost vsakdana. Postaja pravo doživetje, ki združuje ljudi v skupnosti okoli kuhinjske mize. Tega se prav dobro zavedajo na Ljudski univerzi Jesenice, kjer že dlje časa potekajo kulinarične delavnice.

»Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji.«

Jesenice – Obiskali smo delavnico, na kateri so pod vodstvom z Vijolete Smolej pripravljali slastne marmeladne buhtlje. Kot je pojasnila Lea Mozetič z Ljudske univerze Jesenice, delavnice organizirajo preko Večgeneracijskega centra vsaj enkrat mesečno. »Vijoleta je kot prostovoljka z nami že več let in veseli smo sodelovanja. Običajno zaradi prostorske stiske dopuščamo udeležbo do dvanajst ljudi, danes jih je z nami sicer malenkost več. Prednosti tovrstnih delavnic so zagotovo usmerjene v druženje udeležencev, izmenjavo izkušenj, deljenje mnenj in spoznavanje jedi,« je dejala Lea Mozetič in dodala, da izbiro jedi največkrat prepustijo kar Vijoleti, vsekakor pa je ta večkrat povezana tudi z aktualnim dogajanjem. V decembru bodo tako kulinarično ustvarjanje posvetili prazničnemu duhu.

Veselje do peke

V kuhinji se je nabrala množica udeležencev, ki so prišli po nova znanja in stara poznanstva. Vijoleta ni ničesar prepustila naključjem, za zbrane je namreč pripravila natančen recept, da se bodo izdelave buhtljev lahko lotili tudi doma. Čeprav so udeleženci na vprašanje o tem, kaj je najbolj pomembno za izvrstne buhtlje, dejali, da zagotovo pravilno pripravljeno testo, pa se Vijoleta s tem ni povsem strinjala. »Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji,« je dejala glavna za kuhalnico. Kot je povedala, posebni triki ne obstajajo, vselej je treba natančno slediti receptu, ki ji ga je predala stara mama. Poudarila je, da so kulinarične delavnice koristne zaradi izmenjave izkušenj, obujanja starejših receptov in seveda kvalitetnega druženja.

Poznana jed, a drugačna priprava

Še preden je kuhinjo napolnil vonj po sveže pečenih buhtljih, smo poklepetali tudi z udeleženci, ki so že komaj čakali, da bodo lahko pokusili pečene izdelke. Metod Fajfar iz Cerkelj na Gorenjskem ni bil prvič na delavnici, saj se, kot je poudaril, vsakič kaj novega naučijo. »Vidiš malo drugačne načine priprave, kako drugi delajo. Buhtlje sem doma že večkrat delal, ampak Vijoleta ima malo drugačno pripravo. Bomo videli, kakšni bodo potem na koncu.« Tudi Jeseničanka Marina Svetina se delavnic udeleži, kadar se le more. »Ni pomembno, ali je sladko ali slano, zelo rada pridem, saj mi je všeč, da se obujajo in ohranjajo stari, tradicionalni recepti,« je dejala in dodala, da se je pred leti sicer že lotila izdelave buhtljev, vendar ji bo udeležba zagotovo pomagala, da dobi kakšno novo idejo, najbolj pa jo je zanimala izdelava testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. december 2023 / 12:47

Do februarja bo to njegov »brlog« pečenih kostanjev

Čeprav je jesen načeloma že za nami, na ulicah mest še vedno lahko zasledimo peko kostanja. Po novem tudi v Tržiču, kjer je pred kratkim svojo Medvedjo kočo odprl 24-letni Nejc Medič.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 6. maj 2014 / 00:45

Bratuškova odstopila kot premierka, a ostaja v politiki

Alenka Bratušek je predsednika DZ Janka Vebra obvestila o odstopu s položaja predsednice vlade ter s tem seznanila še predsednika republike Boruta Pahorja. A Bratuškova očitno ostaja v politiki, saj s...

Tržič / ponedeljek, 5. maj 2014 / 13:08

Kriva je bila smreka

Brane Tišler je dobil od Komunale Tržič račun, za katerega vnaprej ni vedel, da ga bo moral plačati. Kriva naj bi bila njegova smreka, ki je kot posledica žledoloma padla na občinsko ograjo.

Razvedrilo / ponedeljek, 5. maj 2014 / 13:03

Vaterpolist za eno noč

Konec prejšnjega tedna je kranjski Rona Caffe gostil večer slovenskih vaterpolistov, kjer ste se lahko družili z mladimi vaterpolisti, si privoščili pravi vaterpolski koktajl s posebnim modrim odte...

Razvedrilo / ponedeljek, 5. maj 2014 / 13:02

Nadinih petdeset

Pred kratkim je naša operaterka namiznega založništva iz priprave za tisk, tehničnega oddelka Gorenjskega glasa, Nada Prevc dopolnila petdeset let. V časopisni hiši velja za umirjeno in razumno sod...

GG Plus / ponedeljek, 5. maj 2014 / 13:00

Vrtiljak LDS Zares PS Šoltes Cerar …

»Če imate pri roki samo kladivo, se vsaka stvar zdi podobna žeblju.« (Murphyev zakon)