Spretne roke Vijolete Smolej so poskrbele, da je bil vsak buhtelj natančno tak kot prejšnji. / Foto: Tina Dokl

Pravi buhtelj je marmeladni

V svetu raznolikih okusov in dobre hrane kuhanje postaja več kot le nujnost vsakdana. Postaja pravo doživetje, ki združuje ljudi v skupnosti okoli kuhinjske mize. Tega se prav dobro zavedajo na Ljudski univerzi Jesenice, kjer že dlje časa potekajo kulinarične delavnice.

»Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji.«

Jesenice – Obiskali smo delavnico, na kateri so pod vodstvom z Vijolete Smolej pripravljali slastne marmeladne buhtlje. Kot je pojasnila Lea Mozetič z Ljudske univerze Jesenice, delavnice organizirajo preko Večgeneracijskega centra vsaj enkrat mesečno. »Vijoleta je kot prostovoljka z nami že več let in veseli smo sodelovanja. Običajno zaradi prostorske stiske dopuščamo udeležbo do dvanajst ljudi, danes jih je z nami sicer malenkost več. Prednosti tovrstnih delavnic so zagotovo usmerjene v druženje udeležencev, izmenjavo izkušenj, deljenje mnenj in spoznavanje jedi,« je dejala Lea Mozetič in dodala, da izbiro jedi največkrat prepustijo kar Vijoleti, vsekakor pa je ta večkrat povezana tudi z aktualnim dogajanjem. V decembru bodo tako kulinarično ustvarjanje posvetili prazničnemu duhu.

Veselje do peke

V kuhinji se je nabrala množica udeležencev, ki so prišli po nova znanja in stara poznanstva. Vijoleta ni ničesar prepustila naključjem, za zbrane je namreč pripravila natančen recept, da se bodo izdelave buhtljev lahko lotili tudi doma. Čeprav so udeleženci na vprašanje o tem, kaj je najbolj pomembno za izvrstne buhtlje, dejali, da zagotovo pravilno pripravljeno testo, pa se Vijoleta s tem ni povsem strinjala. »Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji,« je dejala glavna za kuhalnico. Kot je povedala, posebni triki ne obstajajo, vselej je treba natančno slediti receptu, ki ji ga je predala stara mama. Poudarila je, da so kulinarične delavnice koristne zaradi izmenjave izkušenj, obujanja starejših receptov in seveda kvalitetnega druženja.

Poznana jed, a drugačna priprava

Še preden je kuhinjo napolnil vonj po sveže pečenih buhtljih, smo poklepetali tudi z udeleženci, ki so že komaj čakali, da bodo lahko pokusili pečene izdelke. Metod Fajfar iz Cerkelj na Gorenjskem ni bil prvič na delavnici, saj se, kot je poudaril, vsakič kaj novega naučijo. »Vidiš malo drugačne načine priprave, kako drugi delajo. Buhtlje sem doma že večkrat delal, ampak Vijoleta ima malo drugačno pripravo. Bomo videli, kakšni bodo potem na koncu.« Tudi Jeseničanka Marina Svetina se delavnic udeleži, kadar se le more. »Ni pomembno, ali je sladko ali slano, zelo rada pridem, saj mi je všeč, da se obujajo in ohranjajo stari, tradicionalni recepti,« je dejala in dodala, da se je pred leti sicer že lotila izdelave buhtljev, vendar ji bo udeležba zagotovo pomagala, da dobi kakšno novo idejo, najbolj pa jo je zanimala izdelava testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 16. januar 2014 / 14:42

Bolje nova kot stara

V okviru projekta Gorki je predvidena tudi nova čistilna naprava, ki pa še vedno razburja domačine v Krajevni skupnosti Orehek-Drulovka, saj se bojijo hrupa in smradu.

Zanimivosti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:14

Prijetna dražgoška pota

Peš, organizirano ali posamično je prišlo v nedeljo v Dražgoše več tisoč ljudi. Nekateri so hodili uro ali dve, najbolj utrjeni pa od polnoči naprej tudi deset ur. Zakaj prihajajo v Dražgoše, kaj jih...

Nasveti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:12

Z matičnim mlečkom do »superčloveka«

Matični mleček je najdragocenejši dar čebeljega panja. Ta kraljevski žele je skupaj s cvetnim prahom, propolisom in z medom najboljši spremljevalec na poti dolgega, plodnega in zdravega življenja. Kdo...

Razvedrilo / četrtek, 16. januar 2014 / 14:11

Nasmejani četrti 'pecejevčki'

Konec tedna so se v restavraciji Vila Bella na Sr. Beli pri Preddvoru srečali nekdanji kranjski gimnazijci 4.Pc, pedagoškega oddelka družboslovno-jezikovne smeri, ki so maturirali v šolske...

Nasveti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:08

Tanja odgovarja

Zanima me, kdaj se bodo odnosi s sorodnico uredili. Najlepša hvala za odgovor.