Spretne roke Vijolete Smolej so poskrbele, da je bil vsak buhtelj natančno tak kot prejšnji. / Foto: Tina Dokl

Pravi buhtelj je marmeladni

V svetu raznolikih okusov in dobre hrane kuhanje postaja več kot le nujnost vsakdana. Postaja pravo doživetje, ki združuje ljudi v skupnosti okoli kuhinjske mize. Tega se prav dobro zavedajo na Ljudski univerzi Jesenice, kjer že dlje časa potekajo kulinarične delavnice.

»Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji.«

Jesenice – Obiskali smo delavnico, na kateri so pod vodstvom z Vijolete Smolej pripravljali slastne marmeladne buhtlje. Kot je pojasnila Lea Mozetič z Ljudske univerze Jesenice, delavnice organizirajo preko Večgeneracijskega centra vsaj enkrat mesečno. »Vijoleta je kot prostovoljka z nami že več let in veseli smo sodelovanja. Običajno zaradi prostorske stiske dopuščamo udeležbo do dvanajst ljudi, danes jih je z nami sicer malenkost več. Prednosti tovrstnih delavnic so zagotovo usmerjene v druženje udeležencev, izmenjavo izkušenj, deljenje mnenj in spoznavanje jedi,« je dejala Lea Mozetič in dodala, da izbiro jedi največkrat prepustijo kar Vijoleti, vsekakor pa je ta večkrat povezana tudi z aktualnim dogajanjem. V decembru bodo tako kulinarično ustvarjanje posvetili prazničnemu duhu.

Veselje do peke

V kuhinji se je nabrala množica udeležencev, ki so prišli po nova znanja in stara poznanstva. Vijoleta ni ničesar prepustila naključjem, za zbrane je namreč pripravila natančen recept, da se bodo izdelave buhtljev lahko lotili tudi doma. Čeprav so udeleženci na vprašanje o tem, kaj je najbolj pomembno za izvrstne buhtlje, dejali, da zagotovo pravilno pripravljeno testo, pa se Vijoleta s tem ni povsem strinjala. »Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji,« je dejala glavna za kuhalnico. Kot je povedala, posebni triki ne obstajajo, vselej je treba natančno slediti receptu, ki ji ga je predala stara mama. Poudarila je, da so kulinarične delavnice koristne zaradi izmenjave izkušenj, obujanja starejših receptov in seveda kvalitetnega druženja.

Poznana jed, a drugačna priprava

Še preden je kuhinjo napolnil vonj po sveže pečenih buhtljih, smo poklepetali tudi z udeleženci, ki so že komaj čakali, da bodo lahko pokusili pečene izdelke. Metod Fajfar iz Cerkelj na Gorenjskem ni bil prvič na delavnici, saj se, kot je poudaril, vsakič kaj novega naučijo. »Vidiš malo drugačne načine priprave, kako drugi delajo. Buhtlje sem doma že večkrat delal, ampak Vijoleta ima malo drugačno pripravo. Bomo videli, kakšni bodo potem na koncu.« Tudi Jeseničanka Marina Svetina se delavnic udeleži, kadar se le more. »Ni pomembno, ali je sladko ali slano, zelo rada pridem, saj mi je všeč, da se obujajo in ohranjajo stari, tradicionalni recepti,« je dejala in dodala, da se je pred leti sicer že lotila izdelave buhtljev, vendar ji bo udeležba zagotovo pomagala, da dobi kakšno novo idejo, najbolj pa jo je zanimala izdelava testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 9. julij 2009 / 07:00

Na kratko

Audi: Pri avtomobilski znamki Audi, ki jo v Sloveniji zastopa podjetje Porsche Slovenija, so z rezultati v prvem polletju zadovoljni – kljub občutnemu padcu prodaje. Znamki Audi...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 10. november 2023 / 07:00

O razvoju turizma z domačini

Bohinjska Bistrica – Turizem Bohinj je v partnerstvu z Občino Bohinj začel pripravljati turistično strategijo do leta 2030. Turizem razumejo veliko širše kot zgolj še eno gospodarsko panogo, predvs...

Gorenjska / petek, 10. november 2023 / 20:54

Ob sobotah nekatere pošte zaprte

Pošta Slovenije je prilagodila delovni čas nekaterih poslovalnic, ki ne poslujejo več ob sobotah.

Preddvor / petek, 10. november 2023 / 20:53

Najboljše ljubezensko pismo

Preddvor – KD Josipine Turnograjske vabi v nedeljo, 12. novembra, ob 16. uri v Kulturni dom v Preddvoru na svečano podelitev priznanj in nagrad v okviru tradicionalnega, že 12. natečaja Po sledeh J...

Medvode / petek, 10. november 2023 / 20:52

Aleš Kalan ostaja direktor Javnega zavoda Sotočje

Medvode – Medvoški občinski svetniki so dali soglasno podporo Alešu Kalanu za direktorja Javnega zavoda Sotočje Medvode za mandatno obdobje petih let. Do roka za oddajo prijav je prispela ena popol...

Slovenija / petek, 10. november 2023 / 20:48

Zgodbe iz Kanalske doline

Na letošnjih 21. Primorskih dnevih na Koroškem so v Mohorjevi hiši v Celovcu predstavili štiri nove knjige, povezane s Slovenci v Kanalski dolini v Italiji.Prvo z naslovom Kanalska saga je p...