Spretne roke Vijolete Smolej so poskrbele, da je bil vsak buhtelj natančno tak kot prejšnji. / Foto: Tina Dokl

Pravi buhtelj je marmeladni

V svetu raznolikih okusov in dobre hrane kuhanje postaja več kot le nujnost vsakdana. Postaja pravo doživetje, ki združuje ljudi v skupnosti okoli kuhinjske mize. Tega se prav dobro zavedajo na Ljudski univerzi Jesenice, kjer že dlje časa potekajo kulinarične delavnice.

»Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji.«

Jesenice – Obiskali smo delavnico, na kateri so pod vodstvom z Vijolete Smolej pripravljali slastne marmeladne buhtlje. Kot je pojasnila Lea Mozetič z Ljudske univerze Jesenice, delavnice organizirajo preko Večgeneracijskega centra vsaj enkrat mesečno. »Vijoleta je kot prostovoljka z nami že več let in veseli smo sodelovanja. Običajno zaradi prostorske stiske dopuščamo udeležbo do dvanajst ljudi, danes jih je z nami sicer malenkost več. Prednosti tovrstnih delavnic so zagotovo usmerjene v druženje udeležencev, izmenjavo izkušenj, deljenje mnenj in spoznavanje jedi,« je dejala Lea Mozetič in dodala, da izbiro jedi največkrat prepustijo kar Vijoleti, vsekakor pa je ta večkrat povezana tudi z aktualnim dogajanjem. V decembru bodo tako kulinarično ustvarjanje posvetili prazničnemu duhu.

Veselje do peke

V kuhinji se je nabrala množica udeležencev, ki so prišli po nova znanja in stara poznanstva. Vijoleta ni ničesar prepustila naključjem, za zbrane je namreč pripravila natančen recept, da se bodo izdelave buhtljev lahko lotili tudi doma. Čeprav so udeleženci na vprašanje o tem, kaj je najbolj pomembno za izvrstne buhtlje, dejali, da zagotovo pravilno pripravljeno testo, pa se Vijoleta s tem ni povsem strinjala. »Najprej sta potrebni dobra volja in ljubezen. Če ne ustvarjamo z veseljem, potem nič ne uspe. Takrat je bolje, da počnemo kaj drugega, kot pa da se smukamo po kuhinji,« je dejala glavna za kuhalnico. Kot je povedala, posebni triki ne obstajajo, vselej je treba natančno slediti receptu, ki ji ga je predala stara mama. Poudarila je, da so kulinarične delavnice koristne zaradi izmenjave izkušenj, obujanja starejših receptov in seveda kvalitetnega druženja.

Poznana jed, a drugačna priprava

Še preden je kuhinjo napolnil vonj po sveže pečenih buhtljih, smo poklepetali tudi z udeleženci, ki so že komaj čakali, da bodo lahko pokusili pečene izdelke. Metod Fajfar iz Cerkelj na Gorenjskem ni bil prvič na delavnici, saj se, kot je poudaril, vsakič kaj novega naučijo. »Vidiš malo drugačne načine priprave, kako drugi delajo. Buhtlje sem doma že večkrat delal, ampak Vijoleta ima malo drugačno pripravo. Bomo videli, kakšni bodo potem na koncu.« Tudi Jeseničanka Marina Svetina se delavnic udeleži, kadar se le more. »Ni pomembno, ali je sladko ali slano, zelo rada pridem, saj mi je všeč, da se obujajo in ohranjajo stari, tradicionalni recepti,« je dejala in dodala, da se je pred leti sicer že lotila izdelave buhtljev, vendar ji bo udeležba zagotovo pomagala, da dobi kakšno novo idejo, najbolj pa jo je zanimala izdelava testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. december 2017 / 11:25

Cena mleka pod evropskim povprečjem

Rejce črno-belega goveda, ki se večinoma preživljajo s prirejo mleka, je na občnem zboru svojega društva zanimalo tudi, zakaj je odkupna cena mleka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Skupščina VZS prestavljena

Kranj - Včeraj, v ponedeljek, bi se po napovedi morala sestati skupščina Vaterpolske zveze Slovenije. Vendar pa je bila v sredo odpovedana in se bo praviloma sestala v roku štiri...

Kranj / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Za dekana FOV predlagali dr. Ferjana

O kandidatih za novega dekana fakultete za organizacijske vede (FOV) v Kranju je včeraj razpravljal tudi senat fakultete.

Zanimivosti / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Avstrijec priigral 30 tisoč evrov

Kranjska Gora - V petek je zjutraj v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Korona v Kranjski Gori avstrijski gost priigral 30.900 evrov. Sreča se je tudi tokrat nasmehnila enemu...

Gospodarstvo / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Kako z odpadki v podjetjih

Območna zbornica za Gorenjsko Gospodarske zbornice Slovenije je v sodelovanju s Službo za varstvo okolja GZS za jutri pripravila aktualen seminar za podjetja Ravnanje z odpadki.

Gospodarstvo / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Na stojnicah tudi ekološko meso

Na Dnevu ekoloških pridelkov na Škofjeloškem se je predstavilo enajst ekoloških kmetij.