Krajani Kamniške ceste bodo, če država v tridesetih dneh ne bo prepovedala tovornega prometa na tem odseku, cesto zaprli, in sicer med tednom med 9. in 11. uro.

Neznosno ob Kamniški cesti

Tako opozarjajo prebivalci ob Kamniški cesti v Vodicah, ki zaman čakajo na obljubljeno obvoznico.

Vodice – Občina Vodice si že skoraj tri leta aktivno prizadeva za umestitev gradnje obvoznice Želodnik-Vodice v državni proračun. S tem bi namreč razbremenili prometno zelo obremenjeno Kamniško cesto, ki je po odprtju Poslovne cone Komenda polna tovornih vozil, ki iz cone skozi Vodice vozijo na avtocesto. Kot opozarjajo na občini, Kamniška cesta nikoli ni bila načrtovana za tolikšen promet in kljub temu, da so v letoš­njem letu dosegli zamenjavo dotrajanih kanalizacijskih jaškov in preplastitev dveh odsekov, cesta ni varna, zato od države pričakujejo čim prejšnje ukrepe.

»Štetje prometa pred skoraj tremi leti je pokazalo, da se po tej cesti skozi Vodice dnevno pelje po 10 tisoč vozil. Skupaj s sosednjimi župani državo nenehno pozivamo, a v teh letih nam projekta ni uspelo spraviti v državni proračun. Državni prostorski načrt je sprejet, tudi projekti so že narejeni, a odkupi zemljišč, ki so pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, se še niso začeli in vse skupaj leži v nekem predalu,« pravi župan Aco Franc Šuštar in dodaja, da je občina izčrpala praktično vse oblike pritiska. Zato so skupaj z občani oblikovali peticijo, ki jo je doslej podpisalo že 92 krajanov, prizadeti stanovalci Kamniške ceste pa so pred dnevi oblikovali tudi iniciativni odbor za ureditev nevzdržnih razmer.

»Življenje ob Kamniški cesti je zaradi težkega in gostega prometa, posledičnega hrupa, tresljajev, škode na objektih in splošne nevarnosti neznosno. Obstoječa cesta na določenih odsekih dobesedno razpada, zaradi težkih tovornjakov imajo naše hiše razpoke, nekaterim so počile instalacije, ponekod se pogrezajo tla. Pločniki že dolgo niso več namenjeni le pešcem, ampak srečevanju tovornjakov,« je nad razmerami, ki ogrožajo tudi otroke na poti v šolo, ogorčen Luka Stare, eden od stanovalcev tik ob cesti in vodja iniciativnega odbora, ki je skupaj z nekaterimi sopobudniki razmere prišel predstaviti vodiškim svetnikom. Ker se vsi skupaj zavedajo, da denarja v državnem proračunu za gradnjo obvoznice trenutno ni, so svetniki v torek sprejeli sklepa, da se pristojnim institucijam posreduje zahtevo za prepoved prometa po Kamniški cesti nad 7,5 tone, razen za lokalni dovoz, ter da se krajane podpre pri demonstrativni zapori ceste, če državni organi njihovi zahtevi ne bi ugodili v tridesetih dneh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 7. oktober 2020 / 14:58

Nižji komunalni prispevek tudi za kmetijske stavbe

Kranjski mestni svet je s sprejetjem novega odloka uveljavil za gradnjo nestanovanjskih kmetijskih stavb 50-odstotno oprostitev plačila komunalnega prispevka. V občini tudi na tak način spodbujajo ohr...

Objavljeno na isti dan


Vodice / sobota, 30. november 2013 / 14:25

Neznosno ob Kamniški cesti

Tako opozarjajo prebivalci ob Kamniški cesti v Vodicah, ki zaman čakajo na obljubljeno obvoznico.

Šport / sobota, 30. november 2013 / 14:23

Navdušeni so nad atletiko

Otroci iz Cerkelj in okolice so do sedaj trenirali v okviru Atletskega kluba Kranj, ker je zanimanje za kraljico športov vedno večje, pa so v začetku tedna ustanovili Atletski klub Cerklje.

Gospodarstvo / sobota, 30. november 2013 / 14:19

Kdo bo spravil hišo v red?

»Makroekonomske razmere v državi niso tako dramatične, da bi potrebovali pomoč ESM (Evropskega mehanizma za stabilnost), naš problem je v tem, da se ne moremo nič zmeniti. Najpomembnejše je, kdo bo vl...

GG Plus / sobota, 30. november 2013 / 14:18

Moje srce je v Afriki

Kranjčan Miha Logar, ki že več kot desetletje živi v Ugandi, je bil idejni vodja interaktivnega vodnika po jugozahodni Ugandi Gorilla Highlands, ki je pred kratkim prejel nagrado Združenih narodov. »M...

Razvedrilo / sobota, 30. november 2013 / 14:17

Jagrski abraham

Praznovanje abrahama Matjaža Erzarja je bila ena zabavnejših dogodivščin zadnjega časa v Kranju. Kaj bo šele, ko se mu bo možila hči?