Krajani Kamniške ceste bodo, če država v tridesetih dneh ne bo prepovedala tovornega prometa na tem odseku, cesto zaprli, in sicer med tednom med 9. in 11. uro.

Neznosno ob Kamniški cesti

Tako opozarjajo prebivalci ob Kamniški cesti v Vodicah, ki zaman čakajo na obljubljeno obvoznico.

Vodice – Občina Vodice si že skoraj tri leta aktivno prizadeva za umestitev gradnje obvoznice Želodnik-Vodice v državni proračun. S tem bi namreč razbremenili prometno zelo obremenjeno Kamniško cesto, ki je po odprtju Poslovne cone Komenda polna tovornih vozil, ki iz cone skozi Vodice vozijo na avtocesto. Kot opozarjajo na občini, Kamniška cesta nikoli ni bila načrtovana za tolikšen promet in kljub temu, da so v letoš­njem letu dosegli zamenjavo dotrajanih kanalizacijskih jaškov in preplastitev dveh odsekov, cesta ni varna, zato od države pričakujejo čim prejšnje ukrepe.

»Štetje prometa pred skoraj tremi leti je pokazalo, da se po tej cesti skozi Vodice dnevno pelje po 10 tisoč vozil. Skupaj s sosednjimi župani državo nenehno pozivamo, a v teh letih nam projekta ni uspelo spraviti v državni proračun. Državni prostorski načrt je sprejet, tudi projekti so že narejeni, a odkupi zemljišč, ki so pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, se še niso začeli in vse skupaj leži v nekem predalu,« pravi župan Aco Franc Šuštar in dodaja, da je občina izčrpala praktično vse oblike pritiska. Zato so skupaj z občani oblikovali peticijo, ki jo je doslej podpisalo že 92 krajanov, prizadeti stanovalci Kamniške ceste pa so pred dnevi oblikovali tudi iniciativni odbor za ureditev nevzdržnih razmer.

»Življenje ob Kamniški cesti je zaradi težkega in gostega prometa, posledičnega hrupa, tresljajev, škode na objektih in splošne nevarnosti neznosno. Obstoječa cesta na določenih odsekih dobesedno razpada, zaradi težkih tovornjakov imajo naše hiše razpoke, nekaterim so počile instalacije, ponekod se pogrezajo tla. Pločniki že dolgo niso več namenjeni le pešcem, ampak srečevanju tovornjakov,« je nad razmerami, ki ogrožajo tudi otroke na poti v šolo, ogorčen Luka Stare, eden od stanovalcev tik ob cesti in vodja iniciativnega odbora, ki je skupaj z nekaterimi sopobudniki razmere prišel predstaviti vodiškim svetnikom. Ker se vsi skupaj zavedajo, da denarja v državnem proračunu za gradnjo obvoznice trenutno ni, so svetniki v torek sprejeli sklepa, da se pristojnim institucijam posreduje zahtevo za prepoved prometa po Kamniški cesti nad 7,5 tone, razen za lokalni dovoz, ter da se krajane podpre pri demonstrativni zapori ceste, če državni organi njihovi zahtevi ne bi ugodili v tridesetih dneh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Planinska roža je zacvetela

Po štirih desetletjih so na odru jeseniškega gledališča spet obudili opereto - delo Radovana Gobca Planinska roža.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 1. februar 2014 / 22:38

V igri dvojic boljša Kavčič in Žemlja

Po drugem dnevu teniškega dvoboja prvega kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko naši vodijo 2:1.

Šport / sobota, 1. februar 2014 / 13:14

V Kranjski Gori danes ne bo tekme

Kljub trudu organizatorjev sta dež in megla onemogočila izvedbo tekme v veleslalomu.

Gospodarstvo / sobota, 1. februar 2014 / 13:08

Ekološko na Sorškem polju

Na kmetiji Pr' Ukovih so se lani kot prvi na Sorškem polju odločili za ekološko kmetovanje. Kmetujejo po biodinamični metodi.

Slovenija / sobota, 1. februar 2014 / 13:07

Ljubezni predsednikov

Našim predsednikom lahko očitamo marsikaj – da bi bili prešuštniki, to pa res ne! Vsaj kolikor nam je znano. Povsem drugače je v Franciji, zasebno življenje francoskih predsednikov je neverjetno razgi...

Zanimivosti / sobota, 1. februar 2014 / 13:05

Lian se je vrnil s terapij v ZDA

Jesenice – »Lianov napredek je viden pri tem, da zdaj lahko naredi nekatere stvari, ki jih prej ni mogel, denimo dvigne glavo in ves trup, stopi na cela stopala, ima zravnan prsni koš in hrbtenico,...