Kamniški svetniki so bili pri obravnavi proračuna za leto 2019 na dveh bregovih.

Kritike na osnutek proračuna

Kamniški svetniki so na februarski seji nameravali obravnavati dvoletni proračun, a so osnutek za leto 2020 umaknili z dnevnega reda, osnutek za letošnje leto pa potrdili za las. Kljub obljubam v njem namreč ni denarja za novo Osnovno šolo Frana Albrehta.

Kamnik – Prihodki občine v letošnjem letu so načrtovani v višini 24,5 milijona evrov, odhodki pa v višini 27,5 milijona evrov, pri čemer se približno 3,5 milijona evrov prenaša iz lanskoletnega proračuna. Za investicije je predvidenih osem milijonov evrov, kar je trideset odstotkov proračuna in po mnenju občinske uprave znak, da je proračun razvojno naravnan.

A veliko svetnikov se s tem ne strinja, saj v proračunu ni številnih investicij, ki so bile načrtovane, napovedane ali celo obljubljene v prejšnjem mandatu – asfaltiranje ceste na Veliko planino in obnova številnih dotrajanih cest, odkup zemljišč na južnem delu nekdanje smodnišnice … Predvsem pa v letošnjem proračunu ni predvidenega denarja za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta, zato letos tudi ne bo obljubljenega začetka gradnje. Nova šola naj bi po zadnjih podatkih stala kar devetnajst milijonov evrov, pri čemer pa sta v posebnem skladu zgolj dva milijona evrov. Večino denarja bi občina tako dobila z zadolževanjem, to pa bi pomenilo, da prihodnjih nekaj let v občini ne bi bilo denarja za nobeno drugo investicijo. »Novo šolo potrebujemo, a nikakor ne za tak denar. Ljudje so ob omembi tega zneska zgroženi. Iti z glavo skozi zid, zato, ker smo nekaj obljubili, ni odgovorno,« je povedal svetnik Franci Spruk in se strinjal, da je bil projekt vse do prihoda novega župana Mateja Slaparja zavit v skrivnosti. S tem pa se ne strinjajo opozicijski svetniki na čelu z nekdanjim podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Igorjem Žavbijem. Matej Slapar je bil zadnja štiri leta podžupan in dvanajst let svetnik, zato bi lahko imel vse potrebne informacije, so poudarili. Novo vodstvo občine je prepričano, da je projekt gradnje nove šole treba preveriti in poceniti, zato je smiselno, da se denar za to z zadolževanjem zagotovi v proračunu prihodnjega leta.

Od osmih milijonov, namenjenih za investicije, je v osnutku proračuna štiristo tisoč evrov namenjenih obnovi poškodovanih cest in dva milijona za gradnjo sekundarnih kanalizacijskih vodov v Tuhinjski dolini. Gradili bodo hodnik za pešce v Stahovici, kanalizacijo v Bistričici, odkupili prostore za Glasbeno šolo Kamnik, uredili sistem izposoje koles v Kamniku … Veliko postavk se bo še spremenilo, saj imajo svetniki do drugega branja možnost z amandmaji predlagati spremembe.

Osnutek proračuna za leto 2019 so svetniki potrdili s petnajstimi glasovi za in sedmimi proti, sedem svetnikov se je glasovanja vzdržalo ali pa niso bili prisotni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 22. april 2008 / 07:00

Planinka dobiva novo podobo in bogati ponudbo

Hotel Planinka na Jezerskem je pred časom dobil nove lastnike. Trenutno ima hotel tri zvezdice, dolgoročen cilj so štiri, ob hotelu pa načrtujejo tudi manjši wellness.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:35

Takšne in drugačne zimske radosti

Po zimske užitke tudi na drsališča, a le če so varna in dobro očiščena. Da se drsalne dogodivščine ne bi končale s trdim padcem na zadnjo plat, poskrbijo tudi prostovoljci, ki drsalne površine redn...

Gorenjska / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:33

Otroci in mladostniki, prezrti in pozabljeni žalovalci

Slovensko društvo Hospic je že pred dobrimi dvajsetimi leti začelo izvajati tudi program za žalujoče otroke in mladostnike, v okviru katerega med drugim organizirajo tabore Levjesrčni za mlade žaloval...

Kranj / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:21

Bolno vrbo zamenjali z brezo

Kranj – Vrbe ni več, zdaj tam raste breza, bi za potrebe tega članka lahko parafrazirali znamenito izjavo pokojnega Jožeta Pučnika. Pred časom so namreč pred Prešernovim gledališčem v Kranju odstra...

Gorenjska / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:19

Leto 2022 si bomo zapomnili po ...

Po čem si bomo zapomnili leto 2022, kaj si želimo v naslednjem letu in kako bomo praznovali?

Kultura / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:15

Iz srca in za ljudi

Te dni je izšel glasbeni prvenec Kvinteta Vintgar, ki mu naslov daje okolje, iz katerega pevska zasedba izhaja, v prvi vrsti pa ga določa glasba, ki nam jo pet ubranih pevcev daje v poslušanje.