Letos so stisnili 250 kilogramov grozdja.

Pod Krvavcem imajo svoje vino Zavoški Matija

Zalog pri Cerkljah - V petek dopoldne so domačini na »vinorodnem okolišu« v vaseh pod Krvavcem potrgali še zadnje grozde (skupno 250 kilogramov) in jih odpeljali v Zalog, kjer so jih člani Pohodniške sekcije Škrjančki, ki deluje pri Planinskem društvu Komenda, na zunanjem prostoru Okrepčevalnice Marička v Zalogu zmleli in nato po klasični metodi stisnili. Na dan svetega Martina, ko se mošt spremeni v pravo vino, bodo pripravili še posebno slovesnost, nato pa bodo vino, ki so mu dali ime po zavetniku podružnične cerkve svetemu Matiju, ustekleničili. Prvič so tako stiskali grozdje pred dvema letoma in napolnili 48 litrov vina, lani ga je bilo še nekaj litrov več. Za vino vsa leta skrbi kletar oz. vinar Franc Drolc iz Komende, ki je predsednik Pohodniške sekcije Škrjančki in uspešen gobar. Po stiskanju grozdja je bil še gobarski dan, na katerem so vsem obiskovalcem in pohodnikom brezplačno postregli z okusno gobovo juho, ki sta jo skuhali Marička Škrabar in Majda Drolc. Breda Stružnik je pripravila jurčkovo pašteto, Vido Koritnik pa gobe, popečene na žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 15. junij 2017 / 06:58

Štiriperesna deteljica

V avli Mestne občine Kranj je potekalo tradicionalno, že 45. srečanje pevskih zborov iz Slovenije in zamejstva. Mešani pevski zbor Svoboda Stražišče je v goste povabil Moški pevski zbor Vasilij Mirk P...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.