Po krajši poti do lokalno pridelane hrane
Škofja Loka – V Škofji Loki je potekala sedma regijska konferenca, ki jo je o uveljavitvi načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje skupaj z Občino Škofja Loka in Razvojno agencijo Sora.
Tudi šole, vrtci in drugi javni zavodi bi lahko na svojih jedilnikih ponudili več lokalno pridelane hrane, vendar jih pri tem pogosto ovira zakon o javnem naročanju. Tako dobivajo hrano pretežno z globalnega trga, pri izbiri jih v veliki meri vodi nizka cena. Pri uveljavitvi kratkih verig v sistemu naročanja bi zadostili dvema pomembnima ciljema, zdravi domači hrani za oskrbo javnih zavodov in razvoju podeželja, saj bi s tem dali boljšo priložnost domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane. Ministrstvi za kmetijstvo in za finance sta se zato lotili natančnega vpogleda v zakon o javnem naročanju. Pripravili sta priporočila za javno naročanje živil, ki javnim zavodom omogočajo naročanje kakovostnih, varnih in zdravih živil, in bodo v pomoč tistim, ki v javnih zavodih vodijo postopke javnega naročanja za izbiro dobaviteljev živil. Poleg tega je predsednica vlade spodbudila tudi pilotni projekt, v katerem bosta ministrstvi enemu od javnih zavodov pomagali pripraviti razpis, s katerim bi prišli do uporabnega modela javnega naročanja. Za ta projekt so bili izbrani Kranjski vrtci. Tudi Gorenjska ima v regionalnem programu za samooskrbo podobne cilje. Pri skrajšanju verig od dobaviteljev do javnih zavodov želijo med drugim doseči, da šole, vrtci, domovi starostnikov in drugi ne bi naročali neposredno pri večjem številu lokalnih dobaviteljev, pač pa pri nekem vmesnem logističnem centru, ki bi povezoval domače dobavitelje hrane.