Petošolci iz zahodne Slovenije so povsem zavzeli smučišče v Kranjski Gori.

Petošolci zavzeli kranjskogorske strmine

V Kranjski Gori je minuli petek v sklopu projekta Šolar na smuči smučalo več kot 550 petošolcev iz celotne zahodne Slovenije.

Kranjska Gora – »Super je, bolje kot šola. Radi smučamo, učitelji so super,« so v en glas poudarjali petošolci iz zahodne Slovenije, ki so se minuli petek na zasneženih strminah smučišča Kranjska Gora udeležili zadnjega dne vseslovenskega projekta Šolar na smuči. Projekt so pripravila smučišča Pohorje, Rogla, Cerkno, Krvavec in Kranjska Gora v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije, Združenjem slovenskih žičničarjev, Olimpijskim komitejem Slovenije in Zavodom za šport RS Planica. Projekt, v sklopu katerega so petošolcem omogočili dan brezplačnega smučanja ter tudi ustrezno podporo učiteljev smučanja, je dosegel izjemen uspeh, saj je skupaj smučalo več kot 2400 petošolcev. Kot je povedala Klavdija Gomboc z RTC Žičnic Kranjska Gora, se je smučanja udeležilo več kot 550 petošolcev s spremljevalci, na razpis pa se je odzvala večina šol iz zahodne Slovenije: »Zelo smo zadovoljni, da smo kot večje smučarsko središče uspeli pripeljati toliko otrok na smučišče, še toliko bolj pa, da je bil skupni projekt petih smučišč ter drugih partnerjev tako uspešen.« Kot je še dodala Gombočeva, so zelo zadovoljni tudi nad odzivom smučarskih šol in smučarskih učiteljev, ki so brezplačno na razpolago tem otrokom: »Mi smo družinsko smučišče, smučišče za smučarje začetnike in se zavedamo, da so zadovoljni otroci najboljši promotorji našega smučišča, ker pa vemo, da zaradi posledic gospodarske krize vse manj staršev lahko svojim otrokom privošči smučanje, manj je tudi šol v naravi, smo se z veseljem odzvali na ta projekt, saj tako upamo, da bo smučanje spet postalo slovenski nacionalni šport.«

Srečo v otroških očeh so najbolj videli smučarski učitelji, ki so povedali, da so otroci pridni in upoštevajo navodila, med njimi pa je po njihovih ocenah tudi kar nekaj smučarskega talenta. Projekt Šolar na smuči podpira tudi policija, ki je s svojimi policisti smučarji sodelovala na vseh petih smučiščih. Kot poudarjajo policisti, z boljšim znanjem smučanja prispevamo k večji varnosti na smučiščih, preventiva pa se začne že pri vzgoji najmlajših. Po besedah Alojza Sladiča iz Uprave uniformirane policije je delež otrok, ki so udeleženi v nesrečah na smučiščih, med 10 in 20 odstotki. Gre pa predvsem za otroke med 7. in 14. letom starosti. Najpogostejši vzroki za nesreče na smučiščih pa so še vedno neprevidnost smučarjev, precenjevanje svojih sposobnosti in neobvladovanje hitrosti, pa tudi nespoštovanje 10 pravil FIS-a.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 11:25

Za vojsko veliko zanimanja

Čeprav v kranjski vojašnici vsako leto pripravijo Dan odprtih vrat, je zanimanja za delo vojakov in vojaško tehniko vedno veliko.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:36

Pomagali so Evelin

Obrtniki in podjetniki so se na Krvavcu pomerili v veleslalomu, na Primskovem pa so na tradicionalnem dobrodelnem koncertu mnogih znanih glasbenikov tokrat zbirali sredstva za deklico Evelin.

Nasveti / četrtek, 29. januar 2015 / 20:29

Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prav...

Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:28

Žemljice za slavljenca

Znani tržiški fotograf Toni Čebron je praznoval štirideseti rojstni dan.

Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:21

Čarobni dan napolnil Kranjsko Goro

V nedeljo se je na smučišču v Kranjski Gori odvijal tradicionalni Čarobni dan, ki je na snežne strmine zvabil številne družine.

Kranjska Gora / četrtek, 29. januar 2015 / 15:08

Petošolci zavzeli kranjskogorske strmine

V Kranjski Gori je minuli petek v sklopu projekta Šolar na smuči smučalo več kot 550 petošolcev iz celotne zahodne Slovenije.