Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 2. julij 2008 / 07:00

Obnova Riklijeve vile šele jeseni

Bled - Obnovo Riklijeve vile, ki bi se morala začeti spomladi, so prestavili na jesen. »Konec maja smo se sestali z naložbenikom, ki je nameraval začeti delati že čez poletje; ke...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:36

Pomagali so Evelin

Obrtniki in podjetniki so se na Krvavcu pomerili v veleslalomu, na Primskovem pa so na tradicionalnem dobrodelnem koncertu mnogih znanih glasbenikov tokrat zbirali sredstva za deklico Evelin.

Nasveti / četrtek, 29. januar 2015 / 20:29

Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prav...

Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:28

Žemljice za slavljenca

Znani tržiški fotograf Toni Čebron je praznoval štirideseti rojstni dan.

Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:21

Čarobni dan napolnil Kranjsko Goro

V nedeljo se je na smučišču v Kranjski Gori odvijal tradicionalni Čarobni dan, ki je na snežne strmine zvabil številne družine.

Kranjska Gora / četrtek, 29. januar 2015 / 15:08

Petošolci zavzeli kranjskogorske strmine

V Kranjski Gori je minuli petek v sklopu projekta Šolar na smuči smučalo več kot 550 petošolcev iz celotne zahodne Slovenije.