Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 7. september 2012 / 07:00

Odgovor na mnenje M. Berlogarja

V prejšnji številki Deželnih novic je bil objavljen članek gospoda Marka Berlogarja, ki se nanaša na upravljanje večstanovanjskih stavb. Glede na navedbo imena predsednice uprave družbe gospe Mance Vr...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 27. december 2011 / 07:00

Božično-novoletni turnir za najmlajše

Kranj – Vaterpolisti Slovenije so v sredo odigrali 7. krog državnega prvenstva v prvem delu. Dve tekmi sta bili odigrani v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu v športnem centru...

Nasveti / torek, 27. december 2011 / 07:00

Nočni San Francisco (3)

Ko se spusti noč, San Francisco ponuja praktično vse, kar od tovrstnega mesta lahko pričakujete. Dobre restavracije, filmske in odrske predstave, klube.

Šport / torek, 27. december 2011 / 07:00

Odločili so zadnji streli

"To je državni naslov za dvig samozavesti," je včeraj na Pokljuki po zmagi na tekmi s skupinskim startom dejal biatlonec Klemen Bauer. Pri članicah državna prvakinja Teja Gregorin.

Zanimivosti / torek, 27. december 2011 / 07:00

Tradicionalni blagoslov konj

Po številnih krajih na Gorenjskem so na štefanovo potekali blagoslovi konj in živine.

Zanimivosti / torek, 27. december 2011 / 07:00

Anketa: Najraje voščijo osebno

Naključne sogovornike smo vprašali, kako voščijo prijateljem in sorodnikom za božič in novo leto. Ali storijo to osebno, ostajajo zvesti poštnim voščilom ali uporabljajo raje elektronsko obliko voščil...