Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 11. julij 2013 / 11:19

Poglobili Soro na kopališču Puštal

Škofja Loka - Čeprav je bilo v zadnjih vročih dneh precej kopalcev na škofjeloškem kopališču v Puštalu, jih ni motilo, da so delavci popravljali jez, polagali pralne plošče, ki jih je odne...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 19. april 2011 / 07:00

Eko tržnica ob torkih in sobotah

Kamnik - Kamniška eko tržnica, ki je v okviru mednarodnega projekta Dynalp2 – Ekokmetije z zdravo prehrano v vsak dom in vsako šolo začela delovati leta 2007, ni več odprta ob pe...

Zanimivosti / torek, 19. april 2011 / 07:00

Velikonočni aranžmaji v Petrovčevi hiši

Cerklje - V galeriji Petrovčeve hiše so še do četrtka, 21. aprila, na ogled velikonočni aranžmaji, različni prtički, voščilnice, kvačkani pirhi in drugi ročno narejeni izdelki z...

Zanimivosti / torek, 19. april 2011 / 07:00

Poskrbeli so za praznično vzdušje

Zgornja Besnica - Minuli petek so v besniški osnovni šoli odprli velikonočno razstavo. Člani Turističnega društva Besnica so jo v sodelovanju z domačo krajevno skupnostjo in pod...

Kultura / torek, 19. april 2011 / 07:00

Premierno uprizorili komedijo Jeppe s planin

Člani dramske skupine Kulturnega društva Rudi Jedretič iz Ribnega so prvo aprilsko soboto v domači dvorani premierno uprizorili komedijo Jeppe s planin danskega avtorja Ludviga Holberga. Predstav...

Kultura / torek, 19. april 2011 / 07:00

Venec h Groharjevemu spomeniku

Ravno danes je minilo sto let od smrti slovenskega impresionista Ivana Groharja. Ob 11. uri bo v spomin umetniku, ki je precejšen del svoje zrele dobe preživel v Škofji Loki in se tam srečeval z...