Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 24. november 2019 / 14:57

Sanirajo vodohran nad Tržičem

Tržič – »Ena od večjih letošnjih investicij, ki jo vidijo zlasti prebivalci mestnega jedra, je sanacija vodohrana na pobočju med Tržičem in cerkvijo sv. Jožefa,« je povedal tržiški župan Borut Sajo...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 13. januar 2017 / 07:00

Razglasili bodo ambasadorja dobre volje

Medvode – Jutri bo v Športni dvorani Medvode potekala prireditev Ambasador dobre volje – Slovenec leta. Razglasili bodo najbolj priljubljeni osebi preteklega leta v Sloveniji po izboru bralcev Nede...

Kranjska Gora / petek, 13. januar 2017 / 07:00

Svetovni dan snega v Planici

Planica – Ta konec tedna bo Planica spet gostila Svetovni dan snega. Prireditev, ki jo organizirata OK Planica in Smučarska zveza Slovenije, je namenjena otrokom vseh starosti. Začela se b...

Slovenija / petek, 13. januar 2017 / 07:00

Pisali bodo, pesnili in risali

Volbankova ustanova iz Celovca, ki zadnja leta spodbuja koroško mladino k pisanju v slovenščini, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza so v začetku tedna predstavile letošn...

Šport / petek, 13. januar 2017 / 07:00

Fak se vrača

Kranj – Biatlonci ta konec tedna tekmujejo v Ruhpoldingu v Nemčiji. Na tekme svetovnega pokala se po bolezni vrača Jakov Fak, ki bo danes na v sprintu na deset kilometrov nastopil šele prv...

Šport / petek, 13. januar 2017 / 07:00

Triglavankam derbi kroga

Kranj – Po tritedenskem odmoru so se na parket vrnile košarkarice v 1. SKL. Derbi 11. kroga je bil med Ilirijo in Triglavom, tretje- in drugouvrščeno ekipo na lestvici. Kranjčanke so bile...