Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 8. december 2018 / 12:52

Bohinjska muzejska zbirka: zbirka Vojni muzej

Leta 1982 je bilo v Bohinju ustanovljeno društvo Mali vojni muzej, ki je začelo z idejo združevanja zbiralcev vojnega materiala (orožja, vojnih eksponatov, dokumentov, slik, literature ...) in ljub...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 13. januar 2021 / 19:30

Zinkina sreča ob vnukih

»Sin ga je v ihti odrinil od sebe in Marko je za sekundo prepozno reagiral, zgrmel je več kot petdeset metrov v globino. Ostal je živ, a tetraplegik. Vrnil se je k bivši ženi, meni pa so ostali za...

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2021 / 19:06

Poziv za razdelitev petih milijonov mask

Kranj – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo poziva samozaposlene in mikro podjetja z enim do štirimi zaposlenimi k prevzemu brezplač...

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2021 / 19:05

Register kmetijskih gospodarstev ne deluje

Kranj – Register kmetijskih gospodarstev vse do 24. januarja ne bo deloval. V tem času bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi zakona o interventnih ukrepih za omilitev posl...

Šport / sreda, 13. januar 2021 / 19:04

V Italiji trije Gorenjci

Škofja Loka – Slovenski balinarji, še zlasti člani reprezentance, so v najvišji italijanski balinarski ligi zelo priljubljeni, kar je potrdil tudi ravnokar končani prestopni rok. V najboljših itali...

Kultura / sreda, 13. januar 2021 / 19:04

Prepletanje barv in motivov iz narave

Tokrat se z izložbeno razstavo slikarskih del na platnu v Kranju predstavlja domačin, vsestranski ustvarjalec Uroš Frelih. Naslov razstave je Prepletanje svetlobe in energij narave.