Borovnice za osvežitev v gorkih pasjih dneh

V pasjih dneh prijajo borovnice

Čeravno nas od čepenja bolijo hrbet in noge, prste in nohte pa imamo zapacane, kot bi »šravfali« avto, na poseben način uživamo v borovničevi avanturi. Ko je plazenje po gozdu gor in dol končano, v naši stari kanglici pa se lesketajo črnice, je čas, da to »modro zdravje« modro uporabimo.

Borovničeva skuta z jogurtom

V gorkih pasjih dneh, ki se vsaj koledarsko začenjajo prav danes, bolj kot vse tek­nejo hladne in sočne sladice. Če so povrhu vsega še zdravju koristne in hitro pripravljene, ne gre razmišljati, pač pa si jih je treba enostavno privoščiti. Tu in zdaj. Pripravimo si 200 gramov prebranih borovnic, prav toliko skute, en pošten lonček jogurta in žličko ali dve medu. Polovično količino borovnic in druge sestavine gladko razmešamo, nadevamo v skodelice in potresemo s preostalimi borovnicami. Jogurt lahko nadomestimo tudi s kislim mlekom.

Borovničev »smoothie«

Borovničev »smoothie« je prava bomba, saj nas napolni z energijo in hkrati poskrbi za poletno osvežitev. 400 gramov svežih in očiščenih borovnic stresemo v multipraktik, dodamo še žlico medu in 4 decilitre mleka ter vse skupaj dobro zmešamo. Dodamo še pest ledenih kock in spet zmešamo. »Smoothie« nalijemo v kozarce, ga počasi srebamo in uživamo v osvežitvi. Ne bo dolgo, ko bomo začutili sveže moči, ki pronicajo v naše telo in možgane.

Suhe borovnice v potovalni lekarni

Čas počitnic in potovanj poleg čudovitih in sproščenih trenutkov nemalokrat spremljajo tudi nekoliko manj prijetni, povezani s prebavnimi težavami, predvsem z akutno drisko. Sled­nja običajno traja tri do štiri dni, pogosto je povezana z bakterijsko okužbo. Za lajšanje driske uporabljamo zdravilne rastline, ki vsebujejo katehinske čreslovine. Za uporabo pri otrocih so primerni zlasti plodovi borovnic, ki jih preprosto žvečimo in so lahko v vsaki potovalni lekarni.

Na kratko še borovničevec

No, zdaj pa še recept za »takratkega«, ki se kljub velikosti in občutljivosti embalaže nemalokrat znajde v potovalni lekarni odraslih popotnikov. Do čislanega zdravilnega pripravka, ki mu pravimo borovničevec oz. kratko kar »borovničke« in naj bi prav tako lajšal prebavne težave in vračal moči, pridemo takole: v steklenico s širokim vratom nasujemo po plasteh borovnice in sladkor nekje do polovice steklenice, zapremo in postavimo na sonce za kakšna dva dni, toliko, da se sladkor raztopi, potem vse skupaj prelijemo z dobrim domačim žganjem in priljubljeno domače zdravilo je pripravljeno.

Borovničev prevretek

Zdravilni borovničev čaj pripravimo v obliki prevretka: tri zvrhane žličke posušenih plodov denemo v četrt litra hladne vode, zavremo in kuhamo približno 10 minut, nato odcedimo in pijemo ohlajen čaj. Sled­nji v prvi vrsti ustavlja drisko. Če ga grgramo, lajša tudi bolečine pri vnetju grla.

Borovničevo-jogurtova lepotilna maska

Borovnice imajo dobrodejen vpliv tudi na kožo. Kot bogat vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija delujejo izrazito antioksidativno, ščitijo pred pokanjem žilic, kožo nahranijo in navlažijo. Ohranjajo jo zdravo in zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice okrog oči. Če jim dodamo še jogurt, ki uravnava pH-kože, obraz obdajo s svežino in sijajem. Sveža lepotilna maska je pripravljena v hipu: sveže, lahko pa tudi odmrznjene borovnice pretlačimo z vilicami in zmešamo z jogurtom. Masko nanesemo na obraz in ga prekrijemo s sterilno gazo. Pustimo delovati dvajset minut, nato obraz speremo s toplo vodo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 19. maj 2014 / 11:34

Prizidek financirali sami

V Kliniki Golnik so slovesno odprli prizidek, ki so ga financirali z lastnimi sredstvi. Nove ambulante so velika pridobitev za bolnike in zaposlene. Direktor Klinike Matjaž Fležar hkrati opozarja, da...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 12. september 2014 / 15:14

Od zadaj

Čeprav nova slovenska vlada še ni opravilna, so že znane nekatere številke: Estonija – Slovenija 1 : 0, ZDA – Slovenija 119 : 76.

Radovljica / petek, 12. september 2014 / 14:05

Povezali kulturo, šport in veselje

V Kamni Gorici so pretekli konec tedna pripravili glavnino prireditev v sklopu letošnjih Langusovih dni. Prihodnji konec tedna bo zaključek s podelitvijo krajevnih priznanj.

Šport / petek, 12. september 2014 / 14:04

Prvaki sezono začenjajo doma

Škofja Loka – Potem ko je konec avgusta Olimpija v Ljubljani pripravila mednarodni floorball turnir, ki se ga je letos udeležilo kar 16 moških in štiri ženske ekipe, zmagalo pa je finsko moštvo VKT...

Volitve 2019 / petek, 12. september 2014 / 13:58

Blizu mu je ideja o skupnosti

V Škofji Loki za župana kandidira tudi Davor Tavčar, znan kot borec za ureditev prostorske problematike v vrtcih in sedaj tudi eden od pobudnikov za pravičen komunalni prispevek.

Kronika / petek, 12. september 2014 / 13:56

Plin vohali, a ga niso odkrili

Zgoša – V ponedeljek popoldne so v Zgoši krajani zaznali močan vonj po plinu. Posredovali so jeseniški poklicni gasilci, ki so tudi sami v kraju občasno zaznali vonj, vendar prisotnosti plina niso...