Taktirke, ampak kuharske

Ljubitelji glasbe vedo, da sta letos dve pomembni obletnici: dvestota obletnica rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija. Poleg kulturnih dogodkov za sladokusce, ki uživajo v melodijah in arijah, se obetajo kulinarični vrhunci. V Nemčiji se na prireditvah gala kuharjev devet vrhunskih kuharjev sprašuje, kaj bi bilo po Wagnerjevem okusu. Znana restavracija v starem središču mesta Leipzig, imenovana Weinstock – Vinska trta ima celo Wagnerjev menu.

In kaj ponujajo? Za predjed juho iz grenkih zrelišč z rečnimi raki in krutoni ali pa tatarec na kislem kruhu, okrašenem s prepeličjim jajcem. Za glavno jed lahko dobite uležano govedino z gorčično-kaprino omako ali pa perutnino z leipziško mešanico. Sladica ima nenavaden naziv. Ewig in Bayreuth (večno v Bayreuthu) – pivska pena z nadrobljenimi beljakovimi poljubčki. Mojemu Izbranemu se zdi jedilnik sicer zanimiv, a ne tako, da bi povandrala v kraj velikega mednarodnega knjižnega sejma. Sicer sva pa slavno zelenjavno mešanico z raki že nekoč predrago poskusila. »Če bi že rada posedala tam, kamor je zahajal znameniti skladatelj, ni daleč do Benetk,« se glasi dobrohoten predlog. Wagner je imel Benetke zelo rad. Tu je zložil nekatere čudovite prizore svojih oper in tu ga je doletela tudi smrt. Vsak dan med peto in šesto uro popoldne je posedal v kavarni Lavena na Markovem trgu, ki ima temelje v 17. stoletju. Seveda se kavarna še danes ponaša z Wagnerjevo prisotnostjo, v njej pa posedajo tisti, ki imajo dovolj pod palcem, ali pa osmoljenci, ki si ne ogledajo cenika, preden sedejo. Seveda lahko uživaš v živi glasbi, a bolje je kupiti kakšno Wagnerjevo zgoščenko in se užitku prepustiti doma.

V palači, kjer je nazadnje bival Wagner, je zdaj beneški kazino pa tudi majhen muzej, ki si ga je vredno ogledati. No, še preden zavijeva v Benetke, sem se lotila leipziške variante.

Leipziška mešanica z zabajonom

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g mladega korenja, 800 g mladega neoluščenega graha, 150 g mladega stročjega fižola, 200 g belušev, 1 šopek zelišč: peteršilja, drobnjaka, krebuljice, koprca, 200 ml zelenjavne osnove, 50 g ledeno mrzlega masla, 4 rumenjake, 100 ml suhega belega vina, 1 strok česna, sol, beli poper.

Očiščen korenček zrežemo na 4 cm dolge palčice, prav tako stročji fižol. Grah oluščimo. Spodnje dele belušev olupimo in narežemo na 5 cm dolge palčke. Zelenjavo naložimo v veliko cedilo in skuhamo v sopari, da je še na ugriz. Zelišča splaknemo, osušimo s papirnato brisačo in sesekljamo.

Zelenjavno osnovo vežemo s koščki narezanega masla. Zelenjavno dekorativno zložimo v z maslom namaščeno nepregorno posodo in zalijemo z omako. Rumenjake, vino, česen, zelišča, sol in poper zmešamo v loncu, ki ga postavimo v vodno kopel. Stepamo, da se omaka zgosti, zavreti pa sme. Gostljato omako prelijemo čez zelenjavo in damo posodo v ogreto pečico na 250 stopinj ali pod žar, da se zlatorumeno zapeče. Leipziško mešanico lahko postrežemo k rižu, mesu ali ribam.

V izvirnem receptu sodi v mešanico še 12 posušenih mavrahov in 12 rečnih rakov,
odpade pa omaka zabajon.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

V Zambiji se okužiš s hvaležnostjo

Kamničanka Karla Berlec je ena od udeleženk medicinske odprave v Zambijo, kjer bo kot študentka zadnjega letnika medicine tri mesece pomagala tamkajšnjim prebivalcem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 5. marec 2024 / 07:00

Boljša povezljivost podatkov

Ljubljana – Geodetska uprava je v začetku meseca register prostorskih enot prenesla v nov informacijski sistem, zaradi česar je v minulih dneh lahko prihajalo do motenj in omejitev pri uporabi sist...

Gospodarstvo / torek, 5. marec 2024 / 16:40

Stopnjevanje protestnih aktivnosti

Kmetijske organizacije so po torkovem sestanku s predstavniki kmetijskega in finančnega ministrstva glede izvzetja plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (plačil OMD) iz obdavč...

Rekreacija / torek, 5. marec 2024 / 16:39

Klasika nad Vršičem

Mala Mojstrovka (2332 m n. m.) – Vršič je idealno izhodišče za ture v visokogorje. Sploh v kopnih letnih časih. Pozimi, če je preveč snega oz. cesta ni splužena, vrhove nad njim obiščejo redki posamez...

Šport / torek, 5. marec 2024 / 14:52

Domov prinesla srebro

Manja Slak iz Volake v Poljanski dolini je minuli torek na evropskem prvenstvu v streljanju z zračnim orožjem na deset metrov na Madžarskem z zračno pištolo v konkurenci mladink osvojila drugo mesto.

Gospodarstvo / torek, 5. marec 2024 / 14:51

Dvainšestdeset tisoč energetsko revnih

Ljubljana – Lani je bilo energetsko revnih 7,2 odstotka gospodinjstev, delež pa se v primerjavi z letom 2022 ni spremenil, je prejšnji teden objavil Statistični urad.Energetsko revnih je bil...