Taktirke, ampak kuharske

Ljubitelji glasbe vedo, da sta letos dve pomembni obletnici: dvestota obletnica rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija. Poleg kulturnih dogodkov za sladokusce, ki uživajo v melodijah in arijah, se obetajo kulinarični vrhunci. V Nemčiji se na prireditvah gala kuharjev devet vrhunskih kuharjev sprašuje, kaj bi bilo po Wagnerjevem okusu. Znana restavracija v starem središču mesta Leipzig, imenovana Weinstock – Vinska trta ima celo Wagnerjev menu.

In kaj ponujajo? Za predjed juho iz grenkih zrelišč z rečnimi raki in krutoni ali pa tatarec na kislem kruhu, okrašenem s prepeličjim jajcem. Za glavno jed lahko dobite uležano govedino z gorčično-kaprino omako ali pa perutnino z leipziško mešanico. Sladica ima nenavaden naziv. Ewig in Bayreuth (večno v Bayreuthu) – pivska pena z nadrobljenimi beljakovimi poljubčki. Mojemu Izbranemu se zdi jedilnik sicer zanimiv, a ne tako, da bi povandrala v kraj velikega mednarodnega knjižnega sejma. Sicer sva pa slavno zelenjavno mešanico z raki že nekoč predrago poskusila. »Če bi že rada posedala tam, kamor je zahajal znameniti skladatelj, ni daleč do Benetk,« se glasi dobrohoten predlog. Wagner je imel Benetke zelo rad. Tu je zložil nekatere čudovite prizore svojih oper in tu ga je doletela tudi smrt. Vsak dan med peto in šesto uro popoldne je posedal v kavarni Lavena na Markovem trgu, ki ima temelje v 17. stoletju. Seveda se kavarna še danes ponaša z Wagnerjevo prisotnostjo, v njej pa posedajo tisti, ki imajo dovolj pod palcem, ali pa osmoljenci, ki si ne ogledajo cenika, preden sedejo. Seveda lahko uživaš v živi glasbi, a bolje je kupiti kakšno Wagnerjevo zgoščenko in se užitku prepustiti doma.

V palači, kjer je nazadnje bival Wagner, je zdaj beneški kazino pa tudi majhen muzej, ki si ga je vredno ogledati. No, še preden zavijeva v Benetke, sem se lotila leipziške variante.

Leipziška mešanica z zabajonom

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g mladega korenja, 800 g mladega neoluščenega graha, 150 g mladega stročjega fižola, 200 g belušev, 1 šopek zelišč: peteršilja, drobnjaka, krebuljice, koprca, 200 ml zelenjavne osnove, 50 g ledeno mrzlega masla, 4 rumenjake, 100 ml suhega belega vina, 1 strok česna, sol, beli poper.

Očiščen korenček zrežemo na 4 cm dolge palčice, prav tako stročji fižol. Grah oluščimo. Spodnje dele belušev olupimo in narežemo na 5 cm dolge palčke. Zelenjavo naložimo v veliko cedilo in skuhamo v sopari, da je še na ugriz. Zelišča splaknemo, osušimo s papirnato brisačo in sesekljamo.

Zelenjavno osnovo vežemo s koščki narezanega masla. Zelenjavno dekorativno zložimo v z maslom namaščeno nepregorno posodo in zalijemo z omako. Rumenjake, vino, česen, zelišča, sol in poper zmešamo v loncu, ki ga postavimo v vodno kopel. Stepamo, da se omaka zgosti, zavreti pa sme. Gostljato omako prelijemo čez zelenjavo in damo posodo v ogreto pečico na 250 stopinj ali pod žar, da se zlatorumeno zapeče. Leipziško mešanico lahko postrežemo k rižu, mesu ali ribam.

V izvirnem receptu sodi v mešanico še 12 posušenih mavrahov in 12 rečnih rakov,
odpade pa omaka zabajon.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 25. november 2008 / 07:00

Odgovor na pisanje župana: Civilne iniciative – demokracija ali politikantstvo?

Župan J. Stušek omenja tudi neizoblikovano CI, ki je bila proti smetišču na Črnivcu. Povedati je potrebno, da je ta neizoblikovana CI trenutno resnično latentna in bo takoj postala še...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 9. september 2019 / 21:41

Manca, dekle z jezeri, in njene zgodbe

Manca Korelc uspešno nadaljuje projekt Moja jezera. S kolesom ali peš obiskuje slovenske stoječe vode. V dobrih dveh letih jih je obiskala že več kot 960. Več kot petdeset jih je v njeni zbirki tudi z...

GG Plus / ponedeljek, 9. september 2019 / 21:41

Francoska družina se še spomni, da so bili nekoč lastniki gradu Podvin

Danes propadajoči Grad Podvin v Mošnjah je bil do druge svetovne vojne več kot pol stoletja v lasti premožne francoske družine de Polignac, s katero sta babica in oče Radovljičana Primoža Boleta ohran...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. september 2019 / 17:06

Visok dobiček bank

Banke so v prvi polovici leta dosegle 402 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo.

Kranjska Gora / ponedeljek, 9. september 2019 / 17:06

Zaključujejo prenovo Železničarskega doma

Kranjska Gora – Iz Slovenskih železnic so sporočili, da bo prenova Železničarskega doma v Kranjski Gori končana jeseni 2019. Ko bo dom v celoti obnovljen, bo namenjen letovanju aktivnih železničarj...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. september 2019 / 17:05

Oddaja že štirideset let

Radio Sora se je prvikrat oglasil 11. septembra 1979 kot radio Žiri. Njihov program je usmerjen v lokalno okolje, slišijo ga ne le v krajih, ki jih povezuje porečje Sore, pač pa na vsem spodnjem delu...