Človeške glave v cekarju

Za praznike sem dobila imenitno darilo. Poldrugi kilogram pljučne pečenke kot spomin na šibeniške prigode pred desetimi leti. Ko smo plačali zapitek v kavarni nasproti katedrale, od 2001 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, sem čivknila: »Jaz moram še po glave!« »Kakšne?« »Človeške!« Ni posebnega začudenja, jaz pa sem že na poti v spominkarno, kjer imajo, ne, so imeli, nekaj dobrih odlitkov nekaterih izmed enainsedemdesetih glav moških, žensk in otrok, ki krasijo friz čudovite katedrale sv. Jakoba. Naštancanih človeških glav ne maram in prodajalka je užaljena, ker pač ne kupim. Zlovoljna se ustavim pri zelenjadarki in jo spravim v slabo voljo, ker naročam 'na pest'. Pest mlade blitve, pest mladega korenja, pest stročjega fižola, rumenega in zelenega. Ko rečem še dve čebuli, dva paradižnika in dve glavici česna, kar sikne: »Saj ni mogoče, da šjora pozna številke!« ... V ribarnici ne kupujem 'na pest', vendar mi prodajalka rib, ko ob treh molih in kilogramu barbonov izberem še tri lističe (morski listi v liliputanski verziji), zabrusi: »Ti trije listi še za kakšno anoreksično punco niso dovolj, kaj za normalnega človeka.« Brž zvišam število lističev na šest in dvignem majhno hladilno torbo na kamnito mizo. Ko jo odprem, me doleti pohvalen pogled: »Tako je prav, tako se nosijo ribe domov!« Na moje veliko začudenje priloži k šestim ribjim palčkom še sedmega in ne dvigne cene. Kaj bom na večer scoprala s tem ribjim ulovom, mi še ni jasno, za kosilo je poskrbela sestrična, ki mi je celo zaupala svoj recept za pašticado.

Dalmatinska pašticada po Nadino

Za 4-6 oseb potrebujemo: 1 kg pljučne pečenke, 120 g mesnate dalmatinske pancete, 5 strokov česna, 2 čebuli, 10 dag g korenčka, 10 dag suhih češpelj brez koščic, 10 dag gomolja zelene, 15 dag olupljenega paradižnika, 2 dl rdečega vinskega kisa, 2 dl rdečega vina (1 dl za kvašo, 1 dl za omako), 1,5 dl prošeka, 2 klinčka, nekaj lističev rožmarina, košček muškatnega oreška, oljčno olje, moka.

Meso pretaknemo s česnom, panceto in korenčkom, ki jih zrežemo na paličice, ga tesno prevežemo in damo v porcelanasto posodo, dodamo na kocke narezano zelenjavo, začimbe, zalijemo z mešanico vina in kisa ter damo čez noč na hladno, vendar ne v hladilnik – če je le mogoče. Meso večkrat obrnemo. Preden ga damo peči, vzamemo meso iz marinade, ga osušimo, posolimo in oprašimo z moko in ga povežemo. Nato ga na vročem oljčnem olju zlato rumeno opečemo. Iz zelenjave iztisnemo tekočino, jo damo k mesu, dodamo še paradižnik, suhe češplje in začimbe, prilijemo malo vode in med občasnim obračanjem zdušimo meso skoraj do mehkega. Vzamemo ga iz omake, odstranimo vrvico in damo na toplo. V zelenjavno omako, iz katere smo pobrali začimbe, prilijemo vino in prošek in kuhamo še pol ure. Omako dvakrat pretlačimo in jo nato spet vlijemo v kozico. Meso razrežemo na kose, ga damo v omako in na majhnem ognju kuhamo še deset minut. Po želji dodatno posolimo. K pašticadi najbolj prijajo domači njoki. (Če nimate dobrega prošeka, vzemite enako količino vina in dve žlički sladkorja.)

Pa dobet tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 12. marec 2024 / 08:27

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum

Po tem, ko je državni zbor v četrtek zavrnil predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pripravili v združenju Srebrna nit, so v Svobodi vložili pobudo za razpis posvetoval...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 22. januar 2022 / 00:51

Samoizolacije bodo za večino okuženih s koronavirusom ob določenih pogojih skrajšane na sedem dni

Čas trajanja samoizolacije se bo za večino okuženih s koronavirusom s ponedeljkom skrajšal na sedem dni, je na novinarski konferenci pojasnil infektolog Janez Tomažič. Posameznik 24 ur pred zaključkom...

Šport / sobota, 22. januar 2022 / 00:21

Hokejisti nadaljujejo tekmovanja

Kranj – Po premoru, ki so ga v hokejskih ekipah v zadnjem tednu imeli zaradi koronavirusa, bodo, kot kaže, vendarle nadaljevali tekmovanja.

Šport / petek, 21. januar 2022 / 11:58

Odmevna zmaga Kranjčank

Kranj – Minulo sredo so v Mednarodni jadranski ligi za ženske (WABA) košarkarice Triglava gostile hrvaško ekipo Plamen Požega. Gledalci v Športni dvorani na Planini so spremljali zelo zanimiv obrač...

Gorenjska / petek, 21. januar 2022 / 11:54

V četrtek 9858 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 14.714 PCR-testih potrdili 9858 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 67-odstoten. Po oc...

Jesenice / petek, 21. januar 2022 / 11:38

Na cesto zaradi visokih položnic

V sredo je nekaj deset občanov Jesenic zaustavilo promet skozi mesto na krožišču pri občini. S protestom so opozorili, da visokih položnic za ogrevanje enostavno ne zmorejo plačati.