Udeleženci sobotnega državnega tekmovanja iz znanja španskega jezik med sprehodom skozi stari del mestnega jedra Kranja. (Foto: Tina Dokl)

Tekmovali iz znanja španščine

Kranj - V soboto je Gimnazija Kranj gostila srednješolsko državno tekmovanje iz znanja španščine. Udeležilo se ga je 76 srednješolcev iz kar osemnajstih slovenskih srednjih šol in gimnazij. »Tekmovali so dijaki tretjega letnika pa morda tudi kakšen, ki se špansko uči tretje leto, vendar se je začel učiti v drugem letniku, tako da je sedaj dijak četrtega letnika,« je razložila profesorica španščine Bernarda Kovač iz Gimnazije Kranj, ki je skupaj s stanovsko kolegico Katarino Škufca prevzela vlogo organizacije oziroma koordinacije tekmovanja. Državno tekmovanje se je začelo v dopoldanskih urah, tekmovalni del je bil sestavljen iz bralnega in slovničnega dela ter pisanja eseja. Prvi del pisnega dela je zajemal tudi vprašanja o civilizaciji ene izmed špansko govorečih držav - Peruja. Pred popoldansko razglasitvijo najboljših, ki so se je udeležili tudi ugledni predstavniki Španije, ki trenutno delujejo v Sloveniji, so si tekmovalci organizirano ogledali Kranj in znamenite rove.

Med petnajstimi najboljšimi, ki so prejeli zlata, srebrna in bronasta priznanja, je srebrno priznanje prejela tudi kranjska gimnazijka Zala Peternel. Večina priznanj je šla v roke dijakom ljubljanske Gimnazije Poljane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Mini gorenjske toplice

V Splošni bolnišnici Jesenice so odprli prenovljene prostore hidroterapije z najsodobnejšimi kadmi za vodno terapijo.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Anketa: Za lažjo odločitev

Devetošolci in dijaki zaključnih letnikov so minuli konec tedna obiskovali šole in fakultete, da bi zbrali kar največ informacij o izbranih šolah oziroma programih. Tako so tudi naši sogovorniki upali...

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Njeno veselje so krofi

Ivanka Brodar že odkar pomni, z veseljem kuha in peče, od vsega najraje potice in krofe, zato bo okoli pusta pri njih doma še posebej živahno.

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

V Kranju imate več vina kot pitne vode

Marjan Černivec razstavlja v Domu upokojencev v Kranju fotografije različnih avtorjev, s katerimi obeležuje dva pomembna dogodka - stoletnico kranjskega vodovoda in dvajsetletnico triglavske kapelice.

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Večina ne plačuje akontacije

Večina prejemnikov pokojnin tudi letos ne plačuje akontacije dohodnine od mesečne pokojnine. Obdavčene so pokojnine, višje od 1.070 evrov.

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Odstranjevanje uničenih vijakov

Vsak domači mojster se je že soočil s težavo uničenih vijakov, ki mu jih nikakor ne uspe odstraniti z izvijačem. V tovrstnih primerih je dobro poznati nekatere preproste trike.