Vid Černe / Foto: Gorazd Kavčič

Vid Černe izdal šesto knjigo

Tudi nova knjiga častnega občana Kranjske Gore Vida Černeta je posvečena njegovim domačim krajem. Tokrat je pisal tudi o težkih časih druge svetovne vojne.

Kranjska Gora – Sredi septembra so v kranjskogorski knjižnici predstavili novo knjigo Vida Černeta. Že šesto delo častnega občana Kranjske Gore nosi naslov Kranjska Gora včeraj, danes, jutri ... In še nekaj ... »Knjigo sem začel pisati že pred dvema letoma, podatke zanjo pa sem seveda zbiral že desetletja. Opisal sem dogodke in dejstva, za katere menim, da se ne bi smeli kar pozabiti. Na primer to, da je bila Trenta vse do leta 1932 kranjskogorska, potem pa jo je tedanja občina prodala administraciji v Benetkah ... O Trenti, Vršiču in Kranjski Gori nasploh zelo rad pišem,« je na predstavitvi povedal kljub visoki starosti še vedno iskrivi Vid Černe.

Knjiga je razdeljena v dva sklopa. V prvem se avtor ukvarja s Kranjsko Goro, kakršna je bila nekoč, pa tudi z današnjo podobo kraja, v katerem je preživel tako rekoč vse življenje. V drugem delu je Vid Černe prvič opisal »čas, ko nam je vojna krojila mladost,« kot je naslovil enega od poglavij. Sedemnajst let in pol je dopolnil, ko je 2. avgusta 1943 prejel poziv, da je od nemških oblasti vpoklican na služenje v tako imenovani Reicharbeitsdienst in nato kmalu poslan na fronto. Iz nemške vojske je pobegnil v poljske partizane. Kot poljskega vojaka so ga Nemcu ujeli in odpeljali v taborišče, a je tudi od tam pobegnil ter se ob koncu vojne vrnil domov. »Preteklost vedno hodi za človekom,« pravi Vid Černe. »Spremlja ga kot senca, zasleduje, včasih čisto od blizu, mnogokrat šele čez čas obujena ... Teh spominov na svojo vojaščino nisem napisal kot svoj skromen razglas miru, tega imajo vsi polna usta, le iskrenosti manjka. V celoti se zavedam, da mi je bila usoda preživetja naklonjena. Večina Slovencev, prisilno mobiliziranih nemških vojakov, je prestajala mnogo hujše gorje, bolečine, trpljenje in neljube posledice. Njihovi grobovi so posejani po vsej Evropi.« Knjiga je izšla v samozaložbi s finančno pomočjo Občine Kranjska Gora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 18. april 2015 / 22:34

Čokoladni konec tedna v Radovljici

Kljub slabemu vremenu so organizatorji četrtega festivala čokolade v Radovljici v prvih dveh dneh prireditve našteli okoli 25 tisoč obiskovalcev. V soboto opoldne razlomili Gorenjkino velikanko, najve...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 14:05

O poravnavi bo še razmislil

S poravnavo, če bo ta uspela, naj bi Pavel Rupar v tržiško občinsko blagajno vrnil 57 tisoč evrov in pol. Rupar odgovarja: »Spravili so se name, zahtevki so nemogoči.«

Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:56

Cepljenje proti gripi

Za gripo vsako leto zboli približno deset odstotkov prebivalcev. Slovenija je po precepljenosti proti gripi na repu Evropske unije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:11

Prevzem Alpetourja že uspel

Direktorica Alpetourja Potovalne agencije Ivanka Zupančič Gaber ocenjuje, da prevzemna ponudba Arrive zagotavlja nadaljnji razvoj kranjske družbe. Znižan prag uspešnosti (75 odstotkov) je že dosežen.

Kranjska Gora / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:06

Vid Černe izdal šesto knjigo

Tudi nova knjiga častnega občana Kranjske Gore Vida Černeta je posvečena njegovim domačim krajem. Tokrat je pisal tudi o težkih časih druge svetovne vojne.

Kamnik / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:05

Lažji dostop do Vetrnic

Jami Mala in Velika Vetrnica na Veliki planini sta odslej še dostopnejši obiskovalcem.