Markacisti PD Bajtar in PD Kamnik na macesnovih stopnicah, po katerih je dostop v Malo in Veliko Vetrnico zdaj bistveno lažji in predvsem bolj varen.

Lažji dostop do Vetrnic

Jami Mala in Velika Vetrnica na Veliki planini sta odslej še dostopnejši obiskovalcem.

Velika planina – Mala in Velika Vetrnica sta kraški jami med Zelenim Robom in Velikim stanom, ki sta nastali ob preperevanju, in ko se je porušil njun strop, sta nastali dve udornici, med pastirji že stoletja znani kot jami, v katerih je tudi v poletnih mesecih mogoče najti led in sneg.

Lokacija Vetrnic je bila lepo označena tudi za obiskovalce planine, vendar je bila pot v jami strma in zaradi stalne vlage tudi nevarna. Člani Planinskega društva Bajtar so se v sodelovanju s člani in markacisti Planinskega društva Kamnik zato letos odločili, da pot primerno zavarujejo in jo tako naredijo še dostopnejšo. »V dogovorih s predsednikom Agrarne skupnosti Velika planina Edom Komatarjem smo dosegli, da nam je ves potreben les – približno 110 tekočih metrov macesnovega lesa, brezplačno prispevala agrarna skupnost, ki ga je posekala in pripeljala v dolino. V delovnih akcijah smo sodelovali člani PD Bajtar in markacisti: Rajko Balantič, Zdravko Bodljaj, Anton Kemperl, Slavko Petek, Brane Koprivnikar, Miro Uršič, Robi Cerar, Lojze Pirnat in Vinko Poličnik. Opravljenih je bilo 210 ur prostovoljnega dela. Največ časa je bilo uporabljenega za pripravo lesa oz. stopnic (21 tekočih metrov), dostavo materiala, meritve in dve delovni akciji za namestitev stopnic. Ocenjujemo, da je pot v vetrnici povsem primerna za obiskovalce, predvsem pa je bolj varna,« je delo na uradnem odprtju minulo soboto povzel Vinko Poličnik in dodal, da sta jim po tristo evrov za material prispevali tudi Občina Kamnik in družba Velika planina.

A dela s tem še niso povsem zaključena. Prihodnje leto si planinci, bajtarji in pastirji želijo ob vhodu v Vetrnici postaviti še informativno tablo, ki bi opisala to naravno znamenitost in opozorila na previdnost, na mestu spodnjega platoja pa bodo namestili že nekaj metrov jeklenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 11:22

Pevski večer v Podbrezjah

Revija pevskih zborov občine Naklo je navdušila z nastopi.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Brdo - nova prestolnica Evrope

Leto je naokoli in napočil je čas za letopis. Letopis Gorenjska 2007 je že štirinajsti po vrsti.

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Radovljičani častili Linharta

December 2006

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Slava tolarju, čast evru

Januar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Jerman med slavnimi smukači

Februar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Rusi na Jesenicah

Marec 2007