Uporabljajte robčke za enkratno uporabo. Kašljajte in kihajte v robček ali pa v rokav, ne v roko. / Foto: arhiv GG

Cepljenje proti gripi

Za gripo vsako leto zboli približno deset odstotkov prebivalcev. Slovenija je po precepljenosti proti gripi na repu Evropske unije.

Kranj – »Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Zato je za zaščito pred gripo pomembna preventiva. Priporočljivo je upoštevati enostavna pravila. Ostanemo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo, temeljito in pogosto si umivamo roke, pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihnemo v rokav. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je cepljenje,« je poudarila doc. dr. Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V njihovi Območni enoti Kranj so s tem tednom začeli cepiti proti sezonski gripi. Cepljenje poteka vsak dan od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure, predhodno se ni treba najaviti. S ponedeljkom bodo začeli cepiti proti gripi tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj, prostor za cepljenje za odrasle je v pritličju ZD, otroke, mlajše od 5 let bodo cepili v otroškem dispanzerju, med 6 in 19 letom starosti pa v šolskem dispanzerju.

»Cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, še zlasti pa ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti,« svetuje Irena Grmek Košnik. Za kronične bolnike in starejše od 65 let je cena cepljenja sedem evrov, za druge prebivalce dvanajst evrov. Kot je še povedala strokovnjakinja, se zaščita vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke, mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Uspešnost cepiva je odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu. Podatki kažejo, da cepivo prepreči gripo pri 50–90 odstotkih zdravih odraslih, mlajših od 65 let, in prepreči hospitalizacijo zaradi pljučnice in gripe pri 30–70 odstotkih cepljenih starejših oseb in kroničnih bolnikov. Cepiti se ne smejo osebe, ki so kdaj imele resno alergično reakcijo na cepivo proti gripi ali katerokoli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih, npr. jajčne beljakovine, ter osebe, ki prebolevajo akutno bolezen z visoko telesno temperaturo. Neželeni učinki cepljenja so sicer redki, je še dejala Irena Grmek Košnik, večinoma gre za lokalne reakcije na mestu cepljenja, izjemoma povišano telesno temperaturo, slabost, utrujenost in glavobol.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 23. april 2017 / 07:26

Zgodbe dežel in mest

V Balassijevem inštitutu, madžarskem kulturnem centru v Ljubljani, smo spoznavali Madžarsko, slovenski turistični novinarji so obiskali prestolnico Gorenjske Kranj, konec marca pa se je predstavila tu...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 31. maj 2008 / 07:00

Končno nova športna dvorana

Spomladi drugo leto naj bi v Kranju začeli z gradnjo večnamenskega športnega vadbenega centra, večino denarja za okoli 10 milijonov vredno investicijo pa naj bi sofinancirala država z denarjem evropsk...

Kranj / sobota, 31. maj 2008 / 07:00

Vrtci bodo dražji

Cena se za starše sicer ne bo povečala za skoraj dvanajst odstotkov, kot je bilo najprej predlagano, saj je del bremena prevzela občina, bodo pa plačevali pet odstotkov več.

Kranj / sobota, 31. maj 2008 / 07:00

Dijake bodo zamenjali malčki

V stavbi nekdanje ekonomske šole bodo po obnovi uredili 13 oddelkov vrtca, tja bodo preselili tudi sedež uprave Kranjskih vrtcev.

Kranj / sobota, 31. maj 2008 / 07:00

Parkirna mesta po en evro

V obeh garažnih hišah v bližini starega Kranja stane ura parkiranja en evro. Vse manj je brezplačnih parkirišč, vse več je tudi modrih con. To je realnost, na katero se bomo morali navaditi.

Splošno / sobota, 31. maj 2008 / 07:00

Bolj od kazni je pomemben urejen in varen promet

V Kranju se zadnje čase marsikaj gradi, vse je pripravljeno za gradnjo nove knjižnice, za prenovo kulturnega kompleksa Khislstein, načrtuje se ureditev Slovenskega trga ... Željam in potrebam pa kar n...