Velikonočni venec s sirovimi jajčki
Sestavine
Kvašeno testo: 500 g moke, 2 dl mleka, 1 kocka svežega kvasa (42 g), 1 zravnana žlička sladkorja, 75 g masla ali margarine, 1 jajce, po 1 žlička soli, mlete kumine, mletega koriandra, muškata in popra.
Za premaz in posip: 1 jajce, razžvrkljano v 1 žlici kondenziranega mleka, sezamova semena.
Sirova jajčka: 400 g sveže smetanove skute, 100 g roqueforta, kajenski poper, 2 žlici konjaka ali češnjevca, sladka paprika, drobnjak, krebuljica.
Priprava
Kvašeno testo
Moko presejemo v skledo in malo pogrejemo. Malo pogrejemo še mleko, mu dodamo zdrobljen kvas, sladkor in 1 zvrhano žlico moke ter mešamo 1 minuto z metlico za stepanje. Kvasova mešanica naj vzhaja 5 minut, nato jo ugnetemo skupaj z razpuščenim maslom in jajcem v moko, nazadnje umešamo še začimbno mešanico. Testo pokrijemo in ga damo na toplo, kjer naj vzhaja 30 minut. Testo razdelimo na tri dele, ki jih razvaljamo na podolžne pramene in spletemo v kito. Kito zvijemo na pomaščenem pekaču v venec, ki naj vzhaja 20 minut. Venec pomažemo z jajčnim mlekom, ga potresemo s sezamom, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 30 minut pri 200 stopinjah Celzija.
Sirova jajčka
Sveži sirček in zdrobljen roquefort začinimo s kajenskim poprom in odišavimo s konjakom. Nato oblikujemo z 2 žlicama iz zmesi »jajčka«, ki jih povaljamo v rdeči papriki oz. v narezanem drobnjaku. Jajčka naložimo na ohlajen velikonočni venec in jih okrasimo z zelišči.
Lahko pa pripravimo sladko kvašeno testo za kito, vanjo vložimo obarvane pirhe in spečemo v pečici. Dobimo lepe male venčke s pirhi za velikonočni zajtrk.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
					
                    
                    
                    
                    