Velikonočni venec s sirovimi jajčki
Sestavine
Kvašeno testo: 500 g moke, 2 dl mleka, 1 kocka svežega kvasa (42 g), 1 zravnana žlička sladkorja, 75 g masla ali margarine, 1 jajce, po 1 žlička soli, mlete kumine, mletega koriandra, muškata in popra.
Za premaz in posip: 1 jajce, razžvrkljano v 1 žlici kondenziranega mleka, sezamova semena.
Sirova jajčka: 400 g sveže smetanove skute, 100 g roqueforta, kajenski poper, 2 žlici konjaka ali češnjevca, sladka paprika, drobnjak, krebuljica.
Priprava
Kvašeno testo
Moko presejemo v skledo in malo pogrejemo. Malo pogrejemo še mleko, mu dodamo zdrobljen kvas, sladkor in 1 zvrhano žlico moke ter mešamo 1 minuto z metlico za stepanje. Kvasova mešanica naj vzhaja 5 minut, nato jo ugnetemo skupaj z razpuščenim maslom in jajcem v moko, nazadnje umešamo še začimbno mešanico. Testo pokrijemo in ga damo na toplo, kjer naj vzhaja 30 minut. Testo razdelimo na tri dele, ki jih razvaljamo na podolžne pramene in spletemo v kito. Kito zvijemo na pomaščenem pekaču v venec, ki naj vzhaja 20 minut. Venec pomažemo z jajčnim mlekom, ga potresemo s sezamom, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 30 minut pri 200 stopinjah Celzija.
Sirova jajčka
Sveži sirček in zdrobljen roquefort začinimo s kajenskim poprom in odišavimo s konjakom. Nato oblikujemo z 2 žlicama iz zmesi »jajčka«, ki jih povaljamo v rdeči papriki oz. v narezanem drobnjaku. Jajčka naložimo na ohlajen velikonočni venec in jih okrasimo z zelišči.
Lahko pa pripravimo sladko kvašeno testo za kito, vanjo vložimo obarvane pirhe in spečemo v pečici. Dobimo lepe male venčke s pirhi za velikonočni zajtrk.