Gorenjske prvakinje v ekoznanju: Neža Terziev, Maruša Bešter in Maša Remškar z OŠ Križe

Slončice z največ ekoznanja

Med devetnajstimi gorenjskimi ekipami so se na Ekokvizu najbolj izkazale Slončice iz Osnovne šole Križe.

Letos je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, v tričlanskih ekipah tekmovalo 3.768 učencev od šestega do osmega razreda s 170 slovenskih osnovnih ekošol. Tekmovanje je potekalo na internetu, v gorenjski regiji pa se je pomerilo devetnajst ekip iz osnovnih šol Križe, Železniki, Stražišče in Ivana Tavčarja Gorenja vas. Gorenjske prvakinje so postale Slončice iz Križev. V ekoznanju bodo znova tekmovale prihodnji teden, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatnih štirih ekip, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih.

Zmagovalno ekipo Slončice iz Križev sestavljajo Neža Terziev, Maruša Bešter in Maša Remškar. Na Ekokvizu so odgovarjale na vprašanja o biotski raznovrstnosti, podnebnih spremembah in učinkoviti rabi energije, dosegle pa so 28 od 30 možnih točk. Na šoli so se na Ekokviz pripravljali mesec in pol. Skupaj z mentorico Moniko Košir so najprej proučili učno gradivo in se o temah pogovorili, nato pa so začeli z iskanjem dodatnih informacij na internetu in v šolski knjižnici. »Motivacijo za učence predstavlja že drugačnost tekmovanja, saj so navdušeni nad delom z računalniki. Tudi teme letošnjega Ekokviza so bile dobro izbrane, kar je učence dodatno motiviralo, ekipni način tekmovanja pa omogoča, da se sproščeno družijo in skupno dosegajo rezultate,« je povedala Koširjeva in dodala, da priprave na državno tekmovanje že potekajo.

Osnovna šola Križe je ekošola že četrto leto, njeno poslanstvo pa uresničujejo z različnimi dejavnostmi. Na šoli potekajo zbiralne akcije papirja, plastičnih zamaškov in pločevine, vsako leto pripravijo obsežno čistilno akcijo, tako zaposleni kot učenci pa so ponosni na projekt oživljanja bližnjega mokrišča Blata, ki dobiva končno obliko in ga bo ekipa Slončic predstavila na državnem tekmovanju v Ekokvizu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Kolesarski praznik v Komendi

V soboto so dečki v vseh treh kategorijah in mlajši mladinci tekmovali za 3. veliko nagrado Komende.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 9. junij 2013 / 15:21

Medved že povzroča škodo

Medved na Gorenjskem že povzroča škodo. V Zgornji Radovni je poškodoval čebelnjaka, več škodnih primerov je pričakovati po prigonu živine na planinsko pašo.

GG Plus / nedelja, 9. junij 2013 / 15:19

S prijaznostjo si odpira vrata

Dijaška organizacija Slovenije je letos za naj dijaka razglasila dijaka tretjega letnika Gimnazije Škofja Loka Aleksandra Rajharda.

Kranj / nedelja, 9. junij 2013 / 15:17

Pesem gradi prijateljstvo

Učenci Osnovne šole Helene Puhar Kranj so pogumno stopili na oder in se izkazali v svojih glasbenih talentih. Premierni nastop pa je imela šolska folklorna skupina.

Šport / nedelja, 9. junij 2013 / 15:17

Dobro načrtujejo olimpijsko sezono

Člani naše biatlonske reprezentance so v Ramsauu in Salzburgu opravili testiranja za novo olimpijsko sezono, ki jo želijo pričakati čim bolje pripravljeni.

Nasveti / nedelja, 9. junij 2013 / 14:25

V tretje gre rado – Riva del Garda

Riva del Garda je lepo mesto na severu Gardskega jezera, že ob koncu 19. stoletja zdravilišče, letovišče, že tedaj razvit turistični kraj. Danes je raj za deskarje, gorske kolesarje in jadralce, po...