Zastrupljena vrtčevska igrišča

Meritve so pokazale, da so zemljišča ob jeseniških vrtcih zastrupljena s svincem in kadmijem. Rešitev: menjava zemlje v okolici vrtcev.

Jesenice – Zemljišča ob jeseniških vrtcih so zastrupljena s svincem in kadmijem. To so pokazale meritve onesnaženosti tal, ki so jih izvedli na biotehniški fakulteti. Analizirali so vzorce tal z otroških igrišč oziroma zemljišč pri vrtcu na Blejski Dobravi, na Koroški Beli, na Tomšičevi 3 in na Tavčarjevi 21 in povsod je bila presežena opozorilna vrednost svinca, izmerjene pa so bile tudi visoke vsebnosti drugih kovin, kot so kadmij, nikelj, cink in krom. Omenjene težke kovine so zlasti škodljive za zdravje otrok; povečana izpostavljenost svincu povzroča metabolne, krvne in ledvične bolezni, posebej ogroženi pa so otroci, saj svinec prehaja v možgane, kar povzroča hiperaktivnost, izpad motoričnih funkcij ... Zato so avtorji analize priporočili zamenjavo zemlje okrog vrtcev, saj se na njej vsakodnevno igrajo otroci, ki so posebej ogrožena skupina, saj težke kovine pridejo v njihovo telo z zaužitjem.

Analiza je bila opravljena že lani, šele prejšnji teden pa je Občina Jesenice z njo seznanila občinske svetnike. Da je problemu treba nameniti posebno pozornost, je opozarjal občinski svetnik stranke Narcisa Miha Rebolj. Menil je, da je treba poskrbeti za zdravje otrok in takoj zamenjati vso zemljo v okolici vrtcev. A Rebolj in preostala dva svetnika Narcise so ostali osamljeni pri opozarjanju na problem, saj je večina občinskih svetnikov brez razprave podprla predlog, da bodo o rezultatih onesnaženosti tal in možnih ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti otrok zgolj obvestili Vzgojno-varstveno organizacijo Jesenice. Vodja oddelka za okolje na Občini Jesenice Valentina Gorišek je v zvezi s tem dejala, da ni razloga za pretirano paniko, saj so lani ob sistematskih pregledih tri leta starih otrok izmerili koncentracijo svinca v krvi in prav pri nobenem otroku koncentracija ni bila presežena. Občinski svetnik Miha Rebolj, ki ima tudi sam otroka v vrtcu, je nad odnosom Občine Jesenice in večine občinskih svetnikov razočaran, saj gre vendarle za zdravje najmlajših. Zato se je že pozanimal in dobil podatek, da bi izkop zemljišča v globino dvajset centimetrov na površini sto kvadratnih metrov stal zgolj devetsto evrov. Torej bi Občino Jesenice zamenjava zemlje v okolici vseh vrtcev stala le nekaj tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / nedelja, 28. februar 2021 / 15:35

Bodo Jezerski vrh le oživeli

Opuščena poslopja nekdanje carinarnice na Jezerskem vrhu želijo dati v najem, da bi se tam razvijala turistična in morda muzejska dejavnost. Za najem se zdaj zanima domača podjetnica.

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 22. april 2014 / 11:00

Gorenjski pevci na Malti

Nekateri otroci med velikonočnimi prazniki niso počivali, pač pa so se pridno učili, trenirali športne ali glasbene dejavnosti. Med njimi so bili tudi mladi gorenjski pevci iz glasbenega s...

Šport / torek, 22. april 2014 / 17:00

Praznovanje s tržiškimi športniki

Tržič – Ta četrtek, 24. aprila, bo Športna zveza Tržič v sodelovanju z Občino Tržič pripravila prireditev, ki so jo poimenovali Večer s tržiškimi olimpijci in naj športnik Tržiča. V kulturnem centr...

Šport / torek, 22. april 2014 / 16:41

Branik se je maščeval za poraz

Kranj – V soboto so vaterpolisti Triglava gostil Branik in na koncu morali priznati premoč gostov. Srečanje se je končalo z rezultatom 10 : 11. V Kopru je Kamnik Slovan v vlogi gostitelja igral z Ž...

Humor / torek, 22. april 2014 / 16:00

Od zadaj

Slovenska matematika: medtem ko Jankovič trdi, da je v Pozitivni Sloveniji prostora za dva, se člani SDS dobro zavedajo, da obstaja samo eden in edini.

GG Plus / torek, 22. april 2014 / 15:30

Napisal za cel »kostn« knjig

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je bil prijeten literarni večer v družbi vsestranskega ljudskega umetnika Janeza Slaparja Temšaka, doma iz Loma pod Storžičem.