Predsednik vlade Miro Cerar še vedno zaupa ministrici za delo Anji Kopač Mrak. / Foto: Gorazd Kavčič

Vlada o interpelaciji

Vlada je odgovorila na interpelacijo, ki jo je zoper njo vložil SDS. Predsednica ustavnega sodišča je postala Jadranka Sovdat. V parku Dobrava pogrebna slovesnost za žrtve povojnih pobojev iz Hude Jame.

Cerar ni zahteval odstopa Kopač Mrakove

Predsednik vlade Miro Cerar se je minuli petek sestal z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, zoper katero je SDS po odločitvi vrhovnega sodišča o nezakonitem in protiustavnem odvzemu velenjskih dečkov njuni babici vnovič vložil interpelacijo. Premier se po opravljenem pogovoru ni odločil, da zahteva odstop ministrice, pričakuje pa, da bo Kopač Mrakova do konca leta uresničila zaveze, dane ob prvi interpelaciji junija letos. Ministrstvu bo za uresničitev zavez v prihodnjem letu namenjenih tudi več proračunskih sredstev, kar je razvidno iz predloga proračunskih dokumentov, so sporočili iz Cerarjevega kabineta. Med zavezami, ki jih mora ministrica izpolniti, so sprememba družinske zakonodaje, reorganizacija centrov za socialno delo, spremembe zakona o delovnih razmerjih in priprava zakonodaje o dolgotrajni oskrbi.

Vlada odgovorila na interpelacijo

Vlada je sprejela odgovor na interpelacijo o delu in odgovornosti vlade, ki jo je vložila poslanska skupina SDS. Ocenila jo je za neutemeljeno, zato je ne bo ustavila pri njenem delu. Vlada lahko v vsakem trenutku postreže s podatki, ki dokazujejo, da je stanje boljše, kot se trudijo predstaviti vlagatelji interpelacije, med drugim je državi povrnila politični ter gospodarski in mednarodni ugled, so poudarili. SDS je interpelacijo vložil »zaradi kršenja ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma vladnih strank SMC, DeSUS in SD, slabega upravljanja države in državnega premoženja ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU«.

Policija bo lažje nadzirala mejo

Zaradi zagotovitve boljšega delovanja policije pri nadzoru državne meje v pričakovanju vnovičnega množičnega prihoda migrantov je vlada v državni zbor poslala novelo zakona o nadzoru državne meje, ki sodi v sklop ukrepov v primeru množičnih migracij. Novela med drugim jasneje določa tehnična sredstva za omogočanje učinkovitega nadzora meje in obveznost lastnika zemljišča, da dopusti postavitev teh sredstev na svojem zemljišču, za kar bo prejel odškodnino.

Pokop žrtev povojnih pobojev

Minuli četrtek je bila v spominskem parku mariborskega pokopališča Dobrava pogrebna slovesnost ob pokopu nekaj sto žrtev povojnih pobojev iz Hude Jame. »Ne spreminjamo zgodovine, spreminjamo prihodnost,« je ob tej priložnosti dejal predsednik republike Borut Pahor in dodal, da sprava ni enkraten dogodek, temveč stanje duha, ter pozval k ustvarjanju ozračja strpnosti, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja. Kot je poudaril, je bil čas narodnoosvobodilnega boja proti okupatorju tudi čas komunističnega in protikomunističnega, državljanskega boja, ki se z vojno ni končal, saj so se poboji premagane strani nadaljevali tudi neposredno po njej. A poleg narodnega razkola imamo Slovenci tudi izkustvo narodne enotnosti, brez katere ne bi bilo ustanovitve lastne države, je še dejal. Žrtvam povojnih pobojev iz Hude Jame, med njimi je bilo mnogo Hrvatov, se je poklonila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović.

Mozetiča nasledila Sovdatova

Funkcijo predsednice ustavnega sodišča je v petek prevzela dosedanja podpredsednica sodišča Jadranka Sovdat, saj se je dosedanjemu predsedniku Miroslavu Mozetiču iztekel mandat ustavnega sodnika, nasledila pa ga je Špelca Mežnar. 20. novembra se bo mandat ustavne sodnice iztekel tudi Marti Klampfer, ki jo bo zamenjal Marko Šorli, do aprila prihodnje leto pa mandati potečejo še štirim sedanjim ustavnim sodnikom. Predsednik republike Borut Pahor je zato že objavil javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za izpraznjena mesta.

Namesto svečke prispevek

V prvih dneh letošnje dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov (do 2. novembra) so organizatorji zbrali okoli 33 tisoč evrov, akcija pa bo sicer potekala do prihodnjega tedna, ko bodo zbrana sredstva predali prejemnikom, so sporočilu iz Fundacije Svečka. Denar bodo namenili za zdravljenje težkih bolezni, nakup posteljice za transport dojenčkov, vozila za bolnike z epilepsijo in počivalnikov za upokojence, nevrofizioterapevtske obravnave otrok, pripomočke za senzorično integracijo otrok in defibrilatorje. Sredstva zbirajo tudi prek njihove spletne strani in SMS-sporočil s ključno besedo SVECKA na 1919.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 23. julij 2012 / 07:00

Poletje v Bohinju

Festival Kanal se vsako leto v Bohinju s svojo glasbeno ponudbo ob sredah izkaže za poletno osvežitev.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 27. avgust 2013 / 14:50

Sto let Borisa Pahorja

Pisateljev jubilej so v ponedeljek zvečer z osrednjo slovesnostjo proslavili v ljubljanski Operi.

Kultura / torek, 27. avgust 2013 / 13:01

Srdićeva umetniška akcija na Dunaju

Kranj - Akademski kipar, vizualni umetnik in lutkar Zoran Srdić Janežič, rojen Kranjčan, zadnja leta živi in ustvarja v Ljubljani, bo v sredo, 28. avgusta, ob 18. uri na Dunaju pripravil k...

Radovljica / torek, 27. avgust 2013 / 13:00

Delajo, kot da ni krize

Ljubno – V petek so v Ljubnem pripravili slovesnost ob 60. krajevnem prazniku, ki ga praznujejo v spomin na dan, ko so med drugo svetovno vojno okupatorji odpeljali in ustrelili pet domačinov. Tudi...

Gorenja vas-Poljane / torek, 27. avgust 2013 / 12:56

Blagoslov kapelice na semanji dan

Preteklo nedeljo so v Sestranski vasi v Gorenji vasi blagoslovili prenovljeno kapelico sv. Janeza Krstnika.

Šport / torek, 27. avgust 2013 / 12:51

Jubilejni pokal odnesel Slovan

Škofja Loka – S finalno tekmo in podelitvijo pokalov najboljšim se je v soboto zvečer v dvorani Poden v Škofji Loki končal 20. Šilčev memorial. Prvič so ga pripravili leta 1994, od takrat naprej pa...