Hans Peter Wimmer, Jože Javornik in Franz Obermayer v Reit im Winklu

Pol stoletja sodelovanja

Kranjski skakalni klub bo z današnjo slovesnostjo in jutrišnjo tekmo, ko se bodo pomerili tekmovalci Triglava in nemškega kluba WSV Reit im Winkl, obeležil pet desetletij uspešnega sodelovanja.

Kranj – Ob zaključku poletne sezone tekmovanj v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, ko je SK Triglav Kranj ponovno osvojil naslov najuspešnejšega kluba v državi, bodo kranjski skakalci danes in jutri na Gorenji Savi proslavili še zlati jubilej uspešnega sodelovanja z nemškim klubom WSV iz Reit im Winkla.

Reit im Winkl je s 3500 prebivalci in več kot pet tisoč turističnimi posteljami eno največjih smučarsko-turističnih središč na Bavarskem. V tem kraju z bogato tradicijo nordijskega smučanja so se petdeset let uspešno kalili tudi kranjski skakalci v družbi mladih skakalcev smučarskih gimnazij iz nemškega Berchtesgadna in avstrijskega Stamsa.

»Prav skupni treningi in številna tekmovanja na prvi s plastiko pokriti skakalnici v Srednji Evropi so bila odlična šola za mlade skakalce in treninge našega kluba, da smo lahko držali korak v razvoju skokov z dvema skakalnima velesilama v svetu,« se spominja dolge zgodovine sodelovanja predsednik Jože Javornik, ki te dni praznuje že 30-letnico predsedovanja daleč najuspešnejšega kluba v Sloveniji.

»Nedvomno je bilo sodelovanje s tem nemškim klubom eno najpomembnejših dejanj kluba, da smo s kvaliteto prehiteli druge klube v Sloveniji in zdaj že slavimo 45-letnico najboljšega kluba v državi,« pravi Javornik.

»Ko smo v sezoni 1965/66 navezali prijateljske stike z WSV Reit im Winkl iz nemčije, nam je izjemno gostoljuben in Sloveniji zalo naklonjen predsednik tega bavarskega kluba Georg Weber omogočil treninge na njihovi 50-metrski skakalnici, pokriti s plastiko, brez kakršnega koli plačila. Prijateljstvo in smučarsko strokovno sodelovanje med nami in Bavarci je bilo sklenjeno v Planici, kamor je redno prihajal danes že pokojni Weber. Športno sodelovanje se je tudi po njegovi smrti uspešno nadaljevalo z novim predsednikom Petrom Wimmerjem in njegovim tesnim sodelavcem Franzem Obermayerjem, ki je odgovoren za ohranjanje sodelovanja s SK Triglav,« še dodaja Javornik.

Med več kot 50-letnim sodelovanjem so se spletle mnoge zanimive zgodbe in dogodki. Prav letos mineva 25 let, odkar je Jože Javornik skupaj s predsednikom WSV Reit im Winkl kot prvi v Nemčiji izobesil zastavo samostojne Slovenije na javni prireditvi na skakalnici, kjer je bilo tri tisoč gledalcev. To je bilo le nekaj dni po končani vojni leta 1991 v Sloveniji. O tem dogodku so veliko pisali tudi nemški časopisi.

Na jubilejnem srečanju danes in jutri na Gorenji Savi se bodo prijatelji najprej ob 18. uri srečali v večnamenski dvorani pod 110-metrsko skakalnico, ko se bodo Kranjčani zahvalili predstavnikom Reit im Winkla za njihov pomemben delež pri razvoju in uspehu triglavanov. Jutri bo ob 10. uri na skakalnicah še dvoboj med tekmovalci obeh klubov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 23. julij 2020 / 22:12

K Anki na krofe

Roblekova Anka ali Vaškarjeva Anka, kakor jo še vedno kličejo domačini, kljub temu da se je vmes omožila v Predoslje in se sedaj piše Ančimer, že devetnajst let uspešno vodi Dom na Lovrencu nad Bašlje...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:12

Kamniški hotel znova odprt

Po tem, ko je zaradi stečaja Malograjski dvor sredi poletja zaprl svoja vrata, so ga v ponedeljek znova odprli. Še pred zaključkom stečajnega postopka ga je najelo podjetje Porta Ilirica Hoteli, ki ga...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:11

Zanimanje za posek se že povečuje, za nego pa še ne

Lastniki bohinjskih gozdov bodo v naslednjem desetletnem obdobju lahko sekali še več, kot so doslej. V Zavodu za gozdove Slovenije si ob tem želijo, da bi lastniki tudi bolje negovali gozdove, saj je...

Gorenjska / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:06

Božičnica ali trinajsta plača za zaposlene

Ob koncu leta uspešna podjetja nagradijo svoje zaposlene z božičnico oziroma trinajsto plačo. V nekaterih gorenjskih podjetjih smo se pozanimali, kakšna bo letos višina tovrstne nagrade.

Razvedrilo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:51

Po domače na kranjskem radiu

Kongresni center Brdo je konec tedna gostil dva novoletna koncerta s pogostitvijo, ki sta jih organizirala Radio Kranj in JGZ Brdo. Prvi večer je nosil naslov Podarjeno srcu in na njem so med drugimi...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:36

Delnica je bila podcenjena

Kranjski avtobusni prevoznik Alpetour – Potovalna agencija, ki v zadnjem obdobju zelo dobro posluje, je v postopku prodaje, kar je najbrž tudi glavni razlog za dvig borzne vrednosti njegovih delnic. T...