Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 21. november 2008 / 07:00

Kandidati prestali zaslišanja

Ta teden so se parlamentarnim odborom predstavili kandidati za ministre in dobili tudi njihovo večinsko podporo pred današnjim odločanjem v državnem zboru.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Čopu in Špiku bron v Londonu

London - Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na olimpijskih igrah v Londonu osvojila bronasto medaljo. Po zmagi Urške Žolnir v judu je to že druga medalja za Slovenijo n...

Šport / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Tek za kralje višin

Letošnji zmagovalec teka na Grintovec, tretje tekme slovenskega pokala, ki hkrati šteje tudi za svetovni pokal v gorskih tekih je Eritrejec Azerya Teklay. Odličen tretji pa je bil Nejc Kuhar (Lasporti...

Kranjska Gora / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Spet zakurili oglarsko kopo

V petek zvečer so na kopišču v Gozd-Martuljku znova zakurili tradicionalno oglarsko kopo in s tem odprli že tradicionalne oglarske dneve.

Zanimivosti / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Ko Nizozemci užgejo Golico

Člani ansambla Moja lepa Slovenija iz Rotterdama že tretjo leto počitnikujejo na Otočah.

Gospodarstvo / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Dietna vožnja za traktorje

Izbira ustreznega traktorja in pravilen način vožnje lahko občutno prispevata k nižji porabi goriva.