Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 18. september 2016 / 13:03

Vlak trčil v moškega

Jesenice – Na Jesenicah je v sredo pozno zvečer tovorni vlak na železniški progi trčil v domačina in ga hudo poškodoval. Moškega so odpeljali v ljubljanski klinični center in je v živ­ljenjski neva...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 2. julij 2021 / 23:58

Lady Di, šestdeset let

Če bi še živela, bi slovita britanska princesa Diana v teh dneh praznovala svojo šestdesetletnico. Sicer pa ta dama, ki je postala ena najprepoznavnejših ikon druge polovice dvajsetega stoletja, v...

Železniki / petek, 2. julij 2021 / 23:09

Ustvarimo dom znanja

V Železnikih so predvčerajšnjim počastili občinski praznik, ki ga praznujejo 30. junija.

Gorenjska / petek, 2. julij 2021 / 22:00

Cepljenih proti covidu-19 manj od pričakovanj

Epidemiološke razmere v državi se še naprej umirjajo, vlada dodatno sprošča ukrepe. Precepljenost proti covidu-19 do konca junija pa ni dosegla načrtovanih šestdeset odstotkov. Kaj nas čaka jeseni?

Kamnik / petek, 2. julij 2021 / 10:01

Začenjajo se Kul petki

Kamnik – Ob poletnih petkih se bo kamniški Park Evropa tudi letos spremenil v udobno dnevno sobo z ležalniki, mizicami in glasbeno spremljavo. Obiskovalci si bodo poleg okusnih grižljajev lahko pri...

Slovenija / petek, 2. julij 2021 / 09:56

Slovenija prevzela predsedovanje

Z včerajšnjim srečanjem predstavnikov slovenske vlade in Evropske komisije na Brdu pri Kranju je Slovenija od Portugalske prevzela polletno predsedovanje Svetu Evropske unije.