Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 19. november 2016 / 12:09

Telekom Slovenije odslej ponuja tudi elektriko

Kranj – Telekom Slovenije je ponudbo komunikacijskih storitev (interneta, televizije in telefonije) dopolnil s ponudbo elektrike. S tem je na enem mestu združil vse storitve za dom, hkrati pa je na...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 31. julij 2014 / 12:10

Vezenine izpod rok Vid

Sekcija vezilj Društva upokojencev Bled je na ogled postavila vezenine, ki so nekdaj blagu vdihovale življenje, domu dajale toplino, oblačila pa naredile edinstvena.

Tržič / četrtek, 31. julij 2014 / 12:05

Poklonili so se žrtvam nasilja

V Križah je potekala spominska slovesnost ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne. Poklonili so se padlim fantom in možem ter hkrati opozorili na nesmiselnost vojne in drugih oblik nasilja.

Jesenice / četrtek, 31. julij 2014 / 12:03

Študenti o ledinskih imenih

»Ledinsko ime Iv nam pove, da gre za ilovnat teren, Ta rdeča niva ima svoje ime zaradi izrazito rdeče zemlje, Špice so del grebena pred vrhom Golice z nekaj manjšimi priostrenimi vrhovi ...,« razlaga...

Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2014 / 12:02

Traktor se ne kupuje v salonu

Podjetje Grapak je v nedeljo v Strahinju »v živo« predstavilo delovanje traktorjev in druge kmetijske mehanizacije iz svojega prodajnega programa.

Kranjska Gora / četrtek, 31. julij 2014 / 11:58

V Gozdu - Martuljku ta teden gori kopa

Gozd - Martuljek – Na kopišču v Gozdu - Martuljku so v petek prižgali kopo in s tem začeli letošnje oglarske dneve. Trajali bodo do petka, 1. avgusta, Društvo oglarjev Rute pa pripravlja zanimiv pr...