Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 12. december 2015 / 13:34

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Maja 1968, 1988 in 2008

Maj je tako v naravi kot v človeški družbi mesec mladosti. Čas, ko zori mlado in novo in zahteva svoj prostor pod soncem. V minulem stoletju je bil verjetno najbolj izrazit maj 1968, ko so mladi po vs...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Radovljica mojega otroštva

Besedo "radovljica" sem slišal prvikrat, ko mi je bilo tri leta in pol ali pa mogoče celo štiri in pol.

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Svet priteka v Cymru in Anglijo

Združenega kraljestva nisem načrtoval obiskati še lep čas: drži se ga sloves drage države in kulturno gledano ni preveč razburljiva, saj preko popularnih medijev ves čas prevzemamo njihov način življe...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Cene stanovanj so se umirile ali celo padajo

V nepremičninskih agencijah opažajo, da se je promet s stanovanji, manj pa z zemljišči in stanovanjskimi hišami, skoraj popolnoma umiril. V zadnjih mesecih po stanovanjih povpraševanja ni, zato cene s...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Mladi presedijo tudi po deset ur na dan

Nezdrava prehrana in premalo gibanja povzročata vse več nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in maščobe, kot rizični dejavniki za nastanek bolezni srca in ožil...