Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 5. junij 2016 / 20:49

Za večje koristi otrok

Bistvene novosti predloga družinskega zakonika so povezane z ukrepi za varstvo koristi otroka. Prenos odločanja s centrov za socialno delo na okrožna sodišča.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Sara Isakovič je evropska prvakinja

Radovljica – Ena najboljših slovenskih plavalk zadnjih let, 19-letna Sara Isakovič z Bleda, sicer pa članica PK Žito Gorenjka Radovljica, je šesti dan evropskega prvenstva...

Splošno / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Pritožbe zadržujejo gradnjo obvoznice

Na vprašanje, kdaj bo zgrajena Poljanska obvoznica, ki jo prebivalci Škofje Loke že dolgo težko čakajo, še vedno ni jasnega odgovora. Sedaj so začeli z gradnjo krožišča pri Zmincu, na trasi obvoznice...

Splošno / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

S smetmi začasno v Drago

Bodo na odlagališče odpadkov v Dragi od 1. aprila do konca leta spet lahko vozili odpadke? Z njimi nameravajo deponijo zapolniti, preden jo dokončno zaprejo.

Škofja Loka / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Vodijo tri velike projekte

Razvojna agencija Sora, ki skrbi za razvoj v štirih občinah na Škofjeloškem, v zadnjih treh letih beleži 77-odstotno rast. "Načrti so še bolj smeli, saj samo letos načrtujemo 50-odstotno rast poslovan...

Škofja Loka / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Nova turistična ponudba na Loškem

Občina Škofja Loka bo nosilka prijave izgradnje Gorenjske panoramske ceste v prvi etapi. Letos prijava, prihodnje leto začetek del, čez dve leti poln zagon nove turistične ponudbe na Škofjeloškem.