Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 13. november 2019 / 19:44

Znamka Puštal ponesla v svet

Pred Nacetovo hišo v Puštalu so minuli petek slovesno predstavili priložnostno poštno znamko iz serije Kmečke hiše na Slovenskem, ki je posvečena Nacetovi hiši.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 9. december 2011 / 07:00

Veseli december v Tržiču

Tržič - Atrij Občine Tržič bo tudi letos med 12. in 24. decembrom vabil obiskovalce s pisanim sejemskim vrvežem in stojnicami s ponudbo izdelkov domače in umetnostne obrti ter pr...

Prosti čas / petek, 9. december 2011 / 07:00

Lepa soseda je Korošica

Na simpatičnem izboru za najlepšo sosedo je letos zmagala najstarejša finalistka, brhka sedemindvajsetletnica Teja Britovšek z Raven na Koroškem.

Kranj / petek, 9. december 2011 / 07:00

Na občini na ogled dela Vinka Tuška

Kranj - Od letošnjem občinskem prazniku je Galerijo Mestne občine Kranj popestrila razstava del letos umrlega akademskega slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada Vinka Tušk...

Prosti čas / petek, 9. december 2011 / 07:00

Trinajst kvintetov, trinajst novih skladb

Prvi program Radia Slovenija in Občina Bohinj pripravljata jutri ob 20. uri v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici javno glasbeno prireditev z naslovom Večer novih mel...

Kronika / petek, 9. december 2011 / 07:00

Na Zelenici našli truplo

Tržič - Včeraj, tik pred oddajo časopisa v tisk, smo izvedeli, da so na Zelenici našli truplo. Ko to poročamo, policisti še poizvedujejo, kdo je pokojnik, po prvih ugotovitvah pa...