Jedi iz belušev

Priprava belušev

Bele beluše moramo vedno temeljito olupiti, ker imajo debelo, olesenelo lupino, zelene beluše pa lupimo samo v spodnjem delu. Bele beluše pripravimo šele pred kuhanjem, ker se zelo hitro izsušijo. Belih belušev nikoli ne kuhamo v aluminijastih posodah, ker oksidirajo. Beluševih glavic nikoli ne prelivamo z omako in ne posipavamo z drugimi dodatki.

Beluši z omako

Sestavine: 60 dag belih belušev, pol glavice čebule, kapre, kreša po okusu, 1 kisla kumarica, sok limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 limona, 2 trdo kuhani jajci, peteršilj, 1 dl vinskega kisa, 1 žlička gorčice.

Priprava: Beluše odcedimo in nadevamo na krožnike, okrasimo jih z limoninimi kolobarji, peteršiljem, prelijemo s pripravljeno omako.

Priprava omake: Čebulo, peteršilj, kapre, krešo, kisle kumarice in trdo kuhana jajca dobro sesekljamo. Dodamo sol, poper, gorčico, olje in kis. Dobro zmešamo.

Beluševa kremna juha

Sestavine: 30 dag belušev, 1 l kostne juhe, 1 l beluševega izcedka, 6 dag masla, 4 dag moke, malo muškatnega oreščka, sol, poper, sok 1 limone, 1 rumenjak, pol dl sladke smetane.

Priprava: Naredimo belo jušno osnovo in jo zalijemo z zelenjavnim beluševim izcedkom in kostno juho. Osnovi dodamo očiščene in oprane beluševe olupke. Ko so mehki, jih pretlačimo, dodamo posebej skuhane beluševe vršičke, popramo, okisamo z limonovim sokom in začinimo z muškatnim oreščkom. Pred serviranjem juho še legiramo (jajčni rumenjak in sladka smetana).

Beluši s holandsko omako in krešo

Sestavine: 80 dag belih belušev, 10 dag masla ali margarine, 1 žlička sladkorja, pol dl belega vina, pol limone, sol, poper, 2 rumenjaka.

Priprava: Beluše olupimo in jim odrežemo olesenele dele. Skuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali še sladkor, nekaj masla in vino. Preostalo maščobo raztopimo. V posodo damo vino, kis, limonov sok, sol, poper in kuhamo, da tekočino nekoliko izpari ter ohladimo. Nato dodamo rumenjaka in stepamo nad vročo vodno kopeljo, da se omaka zgosti, postopoma primešamo še žlico ali dve vode in nazadnje raztopljeno maslo. Krešo operemo, osušimo, sesekljamo in dodamo k omaki. Beluše vzamemo iz vode in jih odcedimo. Naložimo jih na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako. Poleg ponudimo slan krompir.

Beluši z gnjatjo in jajcem

Sestavine: 0,80 kg belušev, 2 dag olja, 8 dag šalotke, 18 dag kuhane gnjati, nekaj kapelj kisa, voda za kuhanje po potrebi, 2 jajci, žlico kisle smetane, narezan drobnjak, sol, poper, 8 dag parmezana.

Priprava: Beluše operemo, olupimo in posušimo. V večji posodi zavremo vodo in vanjo položimo v snope zvezane beluše, da se med kuhanjem ne polomijo. Kuhamo jih 25 do 30 minut pod nizkim vreliščem. Kuhane beluše odcedimo in osušimo, narežemo jih na dva centimetra velike kose (nekaj vršičkov pustimo za dekoracijo). Na drobno sesekljano šalotko prepražimo na segretem olju, dodamo narezano gnjat in beluše. Vse skupaj dobro prepražimo in zalijemo s stepenim jajcem, ki smo mu dodali žlico kisle smetane. Jed damo na topel krožnik in jo obložimo z na maslu prepraženimi vršički in potresemo z narezanim drobnjakom. Okrasimo z rezinami paradižnika.

Ocvrti beluši v pivovem testu

Sestavine: 70 dag belušev, 2 dag olja, pol l piva, 2 jajci, moka po potrebi, sol, maščoba za cvrtje belušev.

Priprava: Beluše skuhamo v slanem kropu in jih osušimo, odrežemo olesenele dele (uporabimo jih za juho) in jih povaljamo v moko, nato še v pripravljenem testu.

Priprava testa: Iz piva, rumenjakov in moke ter stepenih beljakov pripravimo nekoliko bolj gosto testo in ga solimo. Vsak beluš najprej pomokamo, da se testo bolje oprime testa, nato ga pomočimo v pripravljeno testo. Maščobo segrejemo v večji ponvi in ocvremo beluše. Ocvrte polagamo na papirnato servieto, da se osušijo, in še tople ponudimo s tatarsko ali kakšno drugo hladno omako.

Belušev zrezek

Sestavine: 30 dag belušev, 40 dag krompirja in kuhano ali paljeno testo (iz 2 dl vode, 18 dag moke, 7 dag masla, 2 do 3 jajc), muškatni orešček, sol, poper.

Priprava: Paljeno testo naredimo tako, da damo v kotliček vodo in maslo, zavremo, vsujemo še moko in kuhamo, da se naredi cmok in se testo loči od posode. Kuhanemu testu dodamo še drugo za drugim jajca, pretlačen kuhan krompir ter drobno narezane beluše. Vse začinimo, premešamo, oblikujemo v zrezke, ki jih dunajsko paniramo. Ocvremo jih v vročem olju. Serviramo jih lahko s kakšno omako in sestavljeno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 1. julij 2009 / 07:00

Trg se znova prebuja

Nepremičninski trg je v času finančno-gospodarske krize zelo nepredvidljiv. Agenti pravijo, da je ogledov veliko, promet gre na boljše, cene novogradenj ostajajo enake, starejše se ne cenijo več (v le...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Vremenarka že petnajst let

V teh poletnih dneh prav vsakega zanima vreme. Na POP TV ga edina že petnajst let, vse od nastanka televizije, napoveduje Alenka Oldroyd - Reza.

Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Dejan Raj uživa za radijskim mikrofonom

Dejan Raj, harmonikar iz Kranja, ki je bil pred leti član skupine Turbo Angels, se zelo dobro počuti tudi za radijskim mikrofonom.

Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Lisičko Kim zamenjala Katja

Najstarejša članica skupine Foxy Teens Kim je zapustila lisičji brlog.

Prosti čas / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

V Bohinj vsaj namočit noge

Za televizijsko voditeljico Majo Sodja bosta ves julij in prva polovica avgusta delovna, preostanek avgusta pa bo preživela na Kreti.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Brezplačne počitnice za več kot tristo otrok

Kranjska Gora - Letos bo 340 otrok del počitnic preživelo v letoviščih Zveze prijateljev mladine Slovenije. Sredstva za njihovo letovanje, 102 tisoč evrov, so bila zbrana v tudi...