Želijo še splošno gimnazijo

Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica si prizadevajo pridobiti še oddelka splošne gimnazije in višje strokovne šole - smer ekonomija.

Radovljica – Na šoli bi srednješolskim programom ekonomska gimnazija, ekonomski tehnik in maturitetni tečaj radi dodali še oddelek splošne gimnazije in oddelek višje strokovne šole - smer ekonomija (podjetništvo in bančništvo), s čimer bi izboljšali izobraževalno ponudbo šole, ustregli željam dijakov in staršev ter čim večjemu številu dijakov omogočili šolanje blizu doma. Vodstvo šole pri teh prizadevanjih podpirata tako svet staršev kot tudi občinski svet.

Kot pojasnjuje ravnatelj šole Jože Pogačar, ekonomska gimnazija tako kot vse druge gimnazije pripravlja dijake za študij, vendar pri tem daje večji poudarek družboslovju, informatiki, ekonomiji in podjetništvu, manjšega pa naravoslovju. Večina dijakov, ki želi nadaljevati študij na naravoslovnih in tehničnih fakultetah, se zato raje odloča za šolanje na splošnih gimnazijah na Jesenicah, v Kranju in tudi v Ljubljani. Po podatkih, s katerimi razpolagajo, se je v preteklem letu iz radovljiške občine vpisalo v splošne in klasične gimnazije 48 dijakov, s širšega območja, ki vključuje tudi občine Bled, Gorje, Bohinj in Žirovnica, pa 116. S programom ekonomske in splošne gimnazije na isti šoli bi dijakom olajšali tudi prehod iz enega v drug program, marsikateri družini pa bi zmanjšali prevozne stroške. Mesečna avtobusna vozovnica na relaciji Radovljica–Jesenice znaša 89 evrov, za vožnjo od Radovljice do Kranja pa 102 evra.

V radovljiški ekonomski gimnaziji in srednji šoli so tudi prepričani, da bi na Zgornjem Gorenjskem potrebovali šolo ali šolski center, ki bi omogočil višješolsko izobraževanje na ekonomskem in informacijskem področju (komerciala, bančništvo, poslovni sekretar, informatika). Šola bi dijakom, ki nimajo želje nadaljevati študij na fakulteti, omogočila pridobiti višjo strokovno izobrazbo, izobraževalni program pa bi bil povsem praktično naravnan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 21. maj 2020 / 14:51

Za varnost kolesarjev gre, 2. del

Še nekaj napotkov za večjo varnost na kolesu:

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 13. april 2007 / 07:00

Obnavljajo avtocesto

Začela se je obnova južnega dela avtoceste med priključkoma za Kranj.

Radovljica / petek, 13. april 2007 / 07:00

Želijo še splošno gimnazijo

Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica si prizadevajo pridobiti še oddelka splošne gimnazije in višje strokovne šole - smer ekonomija.

Bled / petek, 13. april 2007 / 07:00

Prvič dnevi županov

Danes in jutri na Bledu poteka prvi strokovni posvet slovenskih županov.

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

Povezanost v zbornici ostaja

Upravni odbor Območne zbornice za Gorenjsko je ugotovil, da je članstvo odpovedala le petina nekdanjih članov, kar postavlja gorenjsko zbornico po članstvu na tretje mesto v državi.

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

V Merkurju uredili špedicijo

Ob skladiščno distribucijskem centru v Naklem so prestavili lokalno cesto in uredili špedicijski center.