Direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman predaja ključ Prešernove hiše direktorju ZTK Žirovnica Janezu Dolžanu. (Foto: Gorazd Kavčič)

Nov upravljavec v Vrbi

Prešernovo in Finžgarjevo hišo bo prihodnja štiri leta upravljal Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Z dosedanjim upravljavcem Gorenjskim muzejem nameravajo sodelovati tudi v prihodnje.

Vrba - V soboto je direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman uradno predala ključ Prešernove hiše v Vrbi Janezu Dolžanu, direktorju Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica (ZTK), ki bo po sklepu ministrstva za kulturo prihodnja štiri leta upravljal rojstno hišo našega največjega pesnika, prav tako pa je zavod prevzel tudi upravljanje Finžgarjeve hiše v Doslovčah. »Hiši brez skrbi dajemo v druge roke, med seboj smo podpisali tudi pogodbo in bomo sodelovali še bolje kot doslej,« je dejala Tomanova. Dolžan je poudaril, da upravljanje hiš pomembnih rojakov pomeni priložnost in odgovornost: »Priložnost je v razvoju, ne le dejavnosti zavoda v obeh hišah, temveč tudi v širitvi turistične in kulturne ponudbe naših krajev. Z upravljanjem želimo spodbuditi tudi občane, društva in organizacije, da prispevajo k razvoju turizma in kulturnega dogajanja, ki se bo čez vse leto vrstilo po hišah znanih rojakov v občini.«

Župan Leopold Pogačar je spomnil, da je bil ZTK ustanovljen tudi zaradi upravljanja kulturnih biserov občine Žirovnica. Doslej je upravljal Čopovo hišo in Janšev čebelnjak, upravljanje Prešernove in Finžgarjeve hiše pa po županovem mnenju lahko pomeni prelomnico v razvoju kulture, ki je v vaseh pod Stolom ne manjka: »Upam, da bo to v občino pripeljalo dodano vrednost. Pot kulturne dediščine je treba nadgraditi in razvijati še naprej.«

V ZTK že načrtujejo dodatne dogodke in vsebine. Najbolj odmevna bo, tako Janez Dolžan, Poletna noč v Vrbi, v sklopu katere bodo pri cerkvi sv. Marka ob baklah pripravili večer ljubezenske poezije in starih slovenskih popevk. Novost bo tudi Lov za zakladom po poti kulturne dediščine, oživiti bodo skušali črno kuhinjo v Prešernovi hiši, načrtujejo literarna srečanja, delavnice … Kot pravi Dolžan, bodo skušali v vasi pod Stolom pritegniti čim več turistov z Bleda, Šobca in Kranjske Gore.

Prešernovo hišo je sicer lani obiskalo 24 tisoč obiskovalcev, Finžgarjevo pa 6500. Slednja bo odslej odprta le še za najavljene skupine, a se bodo trudili obisk povečati, da bo lahko zopet stalno odprta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 30. november 2022 / 16:24

V Kranju v nedeljo tudi referenduma

V nedeljo bodo v krajevnih skupnostih Primskovo, Bratov Smuk, Planina in Huje izvedli tudi svetovalna referenduma o spremembah meja.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Vsakemu "talesenemu" leseni žebelj

Kar 76 smučarjev na lesenih smučeh se je v soboto zbralo v Kropi, kjer so tekmovali v veleslalomu in skokih. Med gledalci sta bila tudi dva župana.

Zanimivosti / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Anketa: Najboljša je iz pipe

V koprskem zavodu za zdravstveno varstvo so minuli teden zasejali precej dvoma o ustreznosti pitne vode iz tako imenovanih vodomatov. Pitje te vode naj bi celo ogrožalo zdravje ljudi. Zato nas je zani...

Slovenija / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Minimalna plača bo višja

Vlada bo aprila sama predlagala nujne spremembe zakonodaje s področja trga dela, če do konca marca socialni partnerji ne bodo sklenili socialnega sporazuma.

Gospodarstvo / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Žirovska poslovalnica Nove KBM v novih prostorih

Nova KBM je poslovalnico v Žireh preselila v nove poslovne prostore na Loški cesti 15.

Žirovnica / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Nov upravljavec v Vrbi

Prešernovo in Finžgarjevo hišo bo prihodnja štiri leta upravljal Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Z dosedanjim upravljavcem Gorenjskim muzejem nameravajo sodelovati tudi v prihodnje.