Po pustu se začenja post
Postni čas bo trajal štirideset dni, do začetka velikonočnega praznovanja.
Kranj – Z včerajšnjim pustnim torkom se je končal pustni čas. Z današnjo pepelnico, ko bodo po cerkvah blagoslovili pepel za pepeljenje kot znak človekove telesne minljivosti in bodo duhovniki izrekali znane besede »pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš«, se bo začel post, ki bo trajal 40 dni, do velikonočnih praznikov. Post za katoličane ni več tako strog pri omejevanju uživanja mesa in mesnih izdelkov kot nekdaj, saj katoliška vera zapoveduje strogi post le še na pepelnico in veliki petek, ampak je predvsem čas spokornosti. Včasih so med postom jedli le dvakrat dnevno, brez mesa in živalskih maščob. Nekateri možakarji so med postom celo opuščali kajenje in obiskovanje gostiln. V postnem času tudi ni bilo veseljačenja, vasovanja in ženitev. »Namen posta ni najprej v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve,« je zapisala za letošnji postni čas Slovenska škofovska konferenca.
Tudi evangeličani poudarjajo duhovno plat posta in njegov pomen za utrjevanje vere. Drugače od katoličanov posta pri prehrani ne poznajo, je povedal duhovnik evangeličanske občine v Ljubljani Geza Filo. Postni čas pa je zelo strog v pravoslavni Cerkvi. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković je pojasnil, da se bo v njihovi Cerkvi začel post v ponedeljek, 2. marca, in bo trajal sedem tednov. Poleg govejega in svinjskega mesa je ob sredah in petkih prepovedano uživati tudi ribe, mleko in jajca.