Skuša

Skuša je riba s slokim vretenastim telesom in močno razcepljenim repom. Zanjo so značilne male plavutke ali resice na hrbtni in trebušni strani telesa tik pred repno plavutjo. Po zgornji strani telesa je modro-zelene barve z značilnim tigrastim vzorcem, ki sega do pobočnice. Trebuh je srebrne barve, telo pa pokrivajo majhne luske.

V Jadranu skuša zraste nekako do 45 cm in lahko doseže do 1 kg, vendar je povprečna velikost teh rib okoli 30 cm in teža od 25 do 50 dekagramov. Skuša spada med modre ribe in je izrazit plenilec. Njena glavna hrana so sardele, zato jate skuš ponavadi tesno sledijo velikim jatam sardel in drugih pelaških rib in jih ribiči ponavadi lovijo skupaj z njimi. Večino leta skuše tako preživijo v velikih jatah tik pod površjem, v globine pa se spustijo le pozimi v času drsti. Skuša je izjemno pomembna gospodarska riba, lov nanjo pa je nujno vezan na lov sardel in inčunov. Skuše lovijo z velikimi krožnimi mrežami, imenovanimi »plavarice«. Kot ostale modre ribe pa jo lovijo tudi z lučmi, saj se odziva na svetlobo in se ji rada približa. Skuše so v ribarnicah dokaj pogoste ribe, vendar pa se zaradi močnih fermentov, ki jih imajo v želodcu slabo obdržijo in jih je treba hitro pripraviti. Zaradi lova v velikih jatah in hitrega propadanja jih pogosto konzervirajo. Po svoji vrednosti spadajo skuše nekako med prvo in drugorazredne ribe. Meso teh rib je okusno in temne barve, vsebuje pa veliko maščob, zato so skuše primerne za peko na žaru ali v pečici, na Primorskem pa jih pogosto tudi marinirajo ali dodajajo v brodet. Ponekod, predvsem v Skandinaviji skuše tudi sušijo in prekadijo.

 

Skušin namaz

Potrebujemo: 30 dag očiščenega in kuhanega mesa skuš, 10 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, sol, sveže mlet poper in malo sladke smetane.

Skušinemu mesu odstranite kosti in ga zmeljite v električnem mešalniku ter dodajte na oljčnem olju rahlo popražen česen, sol, poper in malo sladke smetane, da bo namaz bolj mazav. Vse skupaj dobro zmeljite in ohladite.

 

Skušin file s kaprami

Za 5 oseb potrebujemo: 10 skušinih filejev s kožo, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, oljčno olje in sol.

Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač potresite s soljo in ga pokapljajte z oljčnim oljem. Skušine fileje s kožno stranjo navzdol naložite po pekaču, jih potresite s kaprami in s sesekljanim peteršiljem, malce posolite ter pokapajte z oljčnim oljem. Postavite v pečico, pecite deset minut ter takoj postrezite.

 

Z gobami polnjene skuše

Za 4 osebe potrebujemo:1 kg svežih skuš, 40 dag gob (šitak, jurčkov, bukovih ostrigarjev …), 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica drobtin, 1 strok česna, jajce, sol, sveže mlet poper in koruzno moko.

Skušam odrežite glave, jih očistite, osušite in solite. Poljubne gobe narežite in jih prepražite na oljčnem olju. Solite in popoprajte ter stresite v posodo. Dodajte drobtine, sesekljan česen in jajce. S tako pripravljenim nadevom napolnite skuše, jih zataknite z zobotrebcem, povaljajte v koruzni moki in jih z obeh strani specite na vročem olju. Pečene naložite na krožnike, jih pokapajte z oljčnim oljem in postrezite z blitvo in krompirjem.

 

Skušin file v koromačevi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg skušinih filejev, 10 dag masla, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, 5 dag koromača, 1 dl belega suhega vina, sol in sveže mlet poper.

Skušine fileje solite ter popoprajte. Na stopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Dodajte strt česen, zalijte z belim vinom in dodajte še na zelo tanke trakove narezan očiščen koromač. Dušite nekaj minut, zalijte s sladko smetano in solite ter popoprajte po okusu. Omako dobro prevrite. Skušine fileje porazdelite po krožnikih, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Mitjev poljski rock in roll

Včasih je bil obetaven mlad režiser iz Kranja, sedaj je že prepoznavno ime in režiser filma Tu pa tam, ki mu je uspelo na Poljskem.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 16. marec 2019 / 16:31

O zeliščih za čaje

Železniki – Društvo podeželskih žena Selške doline in Kmetijsko gozdarski zavod Kranj vabita na predavanje o uporabnosti zelišč za pripravo čajev in čajnih mešanic, ki bo v torek, 19. marca, 15.30...

Železniki / sobota, 16. marec 2019 / 16:30

Tudi v Železnikih sprejeli proračun

Železniki – Proračun za leto 2019 sprejel tudi občinski svet v Železnikih. Svetniki so ga podprli s 14 glasovi, čeprav je bilo nanj več kritičnih pripomb in sta bila predlagana tudi dva amandmaja....

Tržič / sobota, 16. marec 2019 / 16:29

Želite postati vodnik?

Tržič – Zaradi vse večjega števila turistov, ki želijo naravne in kulturne znamenitosti v občini Tržič spoznati v spremstvu lokalnega turističnega vodnika, želijo na občini ekipo okrepiti z novimi,...

Komenda / sobota, 16. marec 2019 / 16:29

Aplenca ima urednico

Komenda – Na četrtkovi seji so komendski občinski svetniki sprejeli sklep o imenovanju odgovornega urednika občinskega glasila Aplenca. Odgovorna urednica je na predlog komisije za mandatna vprašan...

Tržič / sobota, 16. marec 2019 / 16:28

Tržič najbolj varna občina

Brdo pri Kranju – V sredo je bilo na Brdu odprtje desete mednarodne konference Dnevi korporativne varnosti, ki predstavlja tematsko znanstveno in strokovno srečanje vseh, ki se srečujejo s problemi...