Skuša

Skuša je riba s slokim vretenastim telesom in močno razcepljenim repom. Zanjo so značilne male plavutke ali resice na hrbtni in trebušni strani telesa tik pred repno plavutjo. Po zgornji strani telesa je modro-zelene barve z značilnim tigrastim vzorcem, ki sega do pobočnice. Trebuh je srebrne barve, telo pa pokrivajo majhne luske.

V Jadranu skuša zraste nekako do 45 cm in lahko doseže do 1 kg, vendar je povprečna velikost teh rib okoli 30 cm in teža od 25 do 50 dekagramov. Skuša spada med modre ribe in je izrazit plenilec. Njena glavna hrana so sardele, zato jate skuš ponavadi tesno sledijo velikim jatam sardel in drugih pelaških rib in jih ribiči ponavadi lovijo skupaj z njimi. Večino leta skuše tako preživijo v velikih jatah tik pod površjem, v globine pa se spustijo le pozimi v času drsti. Skuša je izjemno pomembna gospodarska riba, lov nanjo pa je nujno vezan na lov sardel in inčunov. Skuše lovijo z velikimi krožnimi mrežami, imenovanimi »plavarice«. Kot ostale modre ribe pa jo lovijo tudi z lučmi, saj se odziva na svetlobo in se ji rada približa. Skuše so v ribarnicah dokaj pogoste ribe, vendar pa se zaradi močnih fermentov, ki jih imajo v želodcu slabo obdržijo in jih je treba hitro pripraviti. Zaradi lova v velikih jatah in hitrega propadanja jih pogosto konzervirajo. Po svoji vrednosti spadajo skuše nekako med prvo in drugorazredne ribe. Meso teh rib je okusno in temne barve, vsebuje pa veliko maščob, zato so skuše primerne za peko na žaru ali v pečici, na Primorskem pa jih pogosto tudi marinirajo ali dodajajo v brodet. Ponekod, predvsem v Skandinaviji skuše tudi sušijo in prekadijo.

 

Skušin namaz

Potrebujemo: 30 dag očiščenega in kuhanega mesa skuš, 10 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, sol, sveže mlet poper in malo sladke smetane.

Skušinemu mesu odstranite kosti in ga zmeljite v električnem mešalniku ter dodajte na oljčnem olju rahlo popražen česen, sol, poper in malo sladke smetane, da bo namaz bolj mazav. Vse skupaj dobro zmeljite in ohladite.

 

Skušin file s kaprami

Za 5 oseb potrebujemo: 10 skušinih filejev s kožo, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, oljčno olje in sol.

Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač potresite s soljo in ga pokapljajte z oljčnim oljem. Skušine fileje s kožno stranjo navzdol naložite po pekaču, jih potresite s kaprami in s sesekljanim peteršiljem, malce posolite ter pokapajte z oljčnim oljem. Postavite v pečico, pecite deset minut ter takoj postrezite.

 

Z gobami polnjene skuše

Za 4 osebe potrebujemo:1 kg svežih skuš, 40 dag gob (šitak, jurčkov, bukovih ostrigarjev …), 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica drobtin, 1 strok česna, jajce, sol, sveže mlet poper in koruzno moko.

Skušam odrežite glave, jih očistite, osušite in solite. Poljubne gobe narežite in jih prepražite na oljčnem olju. Solite in popoprajte ter stresite v posodo. Dodajte drobtine, sesekljan česen in jajce. S tako pripravljenim nadevom napolnite skuše, jih zataknite z zobotrebcem, povaljajte v koruzni moki in jih z obeh strani specite na vročem olju. Pečene naložite na krožnike, jih pokapajte z oljčnim oljem in postrezite z blitvo in krompirjem.

 

Skušin file v koromačevi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg skušinih filejev, 10 dag masla, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, 5 dag koromača, 1 dl belega suhega vina, sol in sveže mlet poper.

Skušine fileje solite ter popoprajte. Na stopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Dodajte strt česen, zalijte z belim vinom in dodajte še na zelo tanke trakove narezan očiščen koromač. Dušite nekaj minut, zalijte s sladko smetano in solite ter popoprajte po okusu. Omako dobro prevrite. Skušine fileje porazdelite po krožnikih, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 24. december 2017 / 15:59

Odvetniki imeli velik obisk

Kranj – Zanimanje za brezplačno pravno pomoč, ki jo ta teden že sedmo leto zapored nudijo slovenski odvetniki, je bilo precejšnje, ugotavljata naša sogovornika – odvetnika Mitja Sever iz radovljišk...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 24. december 2015 / 14:36

Že pet tisoč Gorenjskih poročil

Pred kratkim so na Gorenjski televiziji predvajali že 5000. Gorenjska poročila, ki jih je v četrt stoletja ustvarjalo skoraj 80 nekdanjih in sedanjih novinarjev, voditeljev, snemalcev, montažerjev,...

GG Plus / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Ohranjanje srbske identitete

Kulturno, prosvetno, športno in humanitarno društvo Vuk Karadžić, ki ima sedež v Radovljici, letos praznuje dvajset let delovanja. Poslanstvo društva je ohranjanje in negovanje srbskega narodnega kult...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Zakupnine za državna kmetijska zemljišča

Kranj – Svet Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov vsako leto ob koncu leta sprejme cenik zakupnin, to je cene zakupa kmetijskih zemljišč, ki so v lasti države in jih sklad daje v zakup. Za prihodnj...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Tržne cene ovčjega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene klavnih trupov oz. polovic v 50. tednu, to je med 7. in 1...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Obvezni prispevek za promocijo

Kranj – Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov zavezuje k obveznemu plačevanju prispevka za promocijo tudi zavezance s področja prireje in predelave govejega in perutninskega mesa. Na...