Skuša

Skuša je riba s slokim vretenastim telesom in močno razcepljenim repom. Zanjo so značilne male plavutke ali resice na hrbtni in trebušni strani telesa tik pred repno plavutjo. Po zgornji strani telesa je modro-zelene barve z značilnim tigrastim vzorcem, ki sega do pobočnice. Trebuh je srebrne barve, telo pa pokrivajo majhne luske.

V Jadranu skuša zraste nekako do 45 cm in lahko doseže do 1 kg, vendar je povprečna velikost teh rib okoli 30 cm in teža od 25 do 50 dekagramov. Skuša spada med modre ribe in je izrazit plenilec. Njena glavna hrana so sardele, zato jate skuš ponavadi tesno sledijo velikim jatam sardel in drugih pelaških rib in jih ribiči ponavadi lovijo skupaj z njimi. Večino leta skuše tako preživijo v velikih jatah tik pod površjem, v globine pa se spustijo le pozimi v času drsti. Skuša je izjemno pomembna gospodarska riba, lov nanjo pa je nujno vezan na lov sardel in inčunov. Skuše lovijo z velikimi krožnimi mrežami, imenovanimi »plavarice«. Kot ostale modre ribe pa jo lovijo tudi z lučmi, saj se odziva na svetlobo in se ji rada približa. Skuše so v ribarnicah dokaj pogoste ribe, vendar pa se zaradi močnih fermentov, ki jih imajo v želodcu slabo obdržijo in jih je treba hitro pripraviti. Zaradi lova v velikih jatah in hitrega propadanja jih pogosto konzervirajo. Po svoji vrednosti spadajo skuše nekako med prvo in drugorazredne ribe. Meso teh rib je okusno in temne barve, vsebuje pa veliko maščob, zato so skuše primerne za peko na žaru ali v pečici, na Primorskem pa jih pogosto tudi marinirajo ali dodajajo v brodet. Ponekod, predvsem v Skandinaviji skuše tudi sušijo in prekadijo.

 

Skušin namaz

Potrebujemo: 30 dag očiščenega in kuhanega mesa skuš, 10 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, sol, sveže mlet poper in malo sladke smetane.

Skušinemu mesu odstranite kosti in ga zmeljite v električnem mešalniku ter dodajte na oljčnem olju rahlo popražen česen, sol, poper in malo sladke smetane, da bo namaz bolj mazav. Vse skupaj dobro zmeljite in ohladite.

 

Skušin file s kaprami

Za 5 oseb potrebujemo: 10 skušinih filejev s kožo, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, oljčno olje in sol.

Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač potresite s soljo in ga pokapljajte z oljčnim oljem. Skušine fileje s kožno stranjo navzdol naložite po pekaču, jih potresite s kaprami in s sesekljanim peteršiljem, malce posolite ter pokapajte z oljčnim oljem. Postavite v pečico, pecite deset minut ter takoj postrezite.

 

Z gobami polnjene skuše

Za 4 osebe potrebujemo:1 kg svežih skuš, 40 dag gob (šitak, jurčkov, bukovih ostrigarjev …), 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica drobtin, 1 strok česna, jajce, sol, sveže mlet poper in koruzno moko.

Skušam odrežite glave, jih očistite, osušite in solite. Poljubne gobe narežite in jih prepražite na oljčnem olju. Solite in popoprajte ter stresite v posodo. Dodajte drobtine, sesekljan česen in jajce. S tako pripravljenim nadevom napolnite skuše, jih zataknite z zobotrebcem, povaljajte v koruzni moki in jih z obeh strani specite na vročem olju. Pečene naložite na krožnike, jih pokapajte z oljčnim oljem in postrezite z blitvo in krompirjem.

 

Skušin file v koromačevi omaki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg skušinih filejev, 10 dag masla, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, 5 dag koromača, 1 dl belega suhega vina, sol in sveže mlet poper.

Skušine fileje solite ter popoprajte. Na stopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Dodajte strt česen, zalijte z belim vinom in dodajte še na zelo tanke trakove narezan očiščen koromač. Dušite nekaj minut, zalijte s sladko smetano in solite ter popoprajte po okusu. Omako dobro prevrite. Skušine fileje porazdelite po krožnikih, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. oktober 2013 / 07:00

Otrpla Slovenija

Velikost ekonomije določa in omejuje ambicije lokalnih gospodarstev. Slovenija ni velika, po številu potencialnih potrošnikov zaostaja za Hrvaško, Litvo, Slovaško, petkrat je manjša od Avs...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 9. november 2019 / 17:41

Za Romanino športno protezo

Jeseničanka Romana Smagin je za športno protezo zbrala že dve tretjini denarja. Manjka ji še okoli tri tisoč evrov, zato se je odločila, da se za pomoč obrne tudi na javnost.

Razvedrilo / sobota, 9. november 2019 / 17:38

Film Jaz sem Frenk predpremierno v Tržiču

Tržiški kulturni center bo to nedeljo gostil predpremiero filma režiserja Metoda Pevca Jaz sem Frenk, ki so ga snemali v Tržiču. Predvajali ga bodo ob 15., 17. in 19. uri, zadnji projekciji pa bo s...

Kultura / sobota, 9. november 2019 / 17:37

Tekmovanje plesnih parov v folklori

Medvode – Akademska folklorna skupina France Marolt ob podpori Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije 23. novembra ob 19. uri v Kulturnem domu Medvode organizira že šesto Tekmova...

Jesenice / sobota, 9. november 2019 / 17:35

Nova stanovanja za mlade

Občina Jesenice pripravlja vse potrebno, da bi na območju, ki je zajeto v Občinski podrobni prostorski načrt Partizan, sredi mesta zgradili dve večstanovanjski stavbi, v katerih bi uredili 44 neprofit...

Gorenjska / sobota, 9. november 2019 / 17:35

Do februarja na terenu geodeti

Na Gorenjskem bodo do konca februarja v okviru projekta eProstor potekale geodetske meritve, s katerimi želijo izboljšati grafične podatke v zemljiškem katastru.