Kisla repa

Kisla repa prav tako kot kislo zelje najbolj prija v pozni jeseni in pozimi, še posebej zato, ker je zelo bogata z vitaminom C.

Repa je bila sicer v Evropi najpopularnejša v času pred krompirjem, potem pa je vse do danes precej po krivici povsem izgubila na popularnosti. Kisla repa sicer ni prav posebej hranilna, vendar pa je cenjena predvsem zaradi vitaminov in njenih pozitivnih učinkov na telo. Kupiti jo je mogoče skoraj v vsaki trgovini, vendar je najboljša tista pri kmetu ali na trgu direktno iz lesene kadi, v kateri se je kisala. Posebne pozornosti nakup ne terja, saj videz in vonj povesta skoraj vse, jo je pa vredno pokusiti tam, kjer je to mogoče, saj je zaradi pogostega dodajanja sladkorja rada prekisla. Kisla repa se najdlje ohrani v leseni kadi, kjer se je tudi skisala. Za krajši čas jo lahko shranimo tudi v hladilniku, vendar nikar v plastični posodi, čeprav trgovci ponujajo namenske plastične sodčke za kislo zelje in repo. Kislina in plastika pač ne gresta skupaj. Kisla repa je uporabna v solatah, je odlična kot priloga h krvavicam, pečenicam in pečenemu mesu, zelo znana pa je prekmurska bujta repa. Ob kisli repi morajo dišati pečenka, klobase, krvavice, prekajena rebrca, krače …

 

Kisla repa s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: pol rdeče in pol zelene sveže paprike, 1 čebulo, 1 kg kisle repe, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in nekaj vejic svežega kopra.

Piščančje prsi solite, jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, čebulo pa na kolobarje. Repo stresite v posodo, dodajte papriki in čebulo, solite ter premešajte. Na krožnike naložite pripravljeno mešanico, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi in prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, jabolčnega kisa, soli in popra ter potresite s sesekljanim koprom.

 

Kisla repa v solati z orehi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag kisle repe, 10 dag celih orehovih jedrc, 1 strok česna, malo rdeče mlete paprike, 2 žlici bučnega olja, sol in sveže mlet poper.

Kislo repo stresite v posodo za solato, jo potresite s sesekljanimi orehovimi jedrci, sesekljanim česnom, popoprajte, solite, dodajte še rdečo papriko in bučno olje, vse skupaj premešajte ter takoj postrezite.

 

Mineštra iz kisle repe, pora in krompirja

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag svinjine brez kosti, 1,2 l vode, 1 manjši por, 2 stroka česna, 30 dag kisle repe, 20 dag krompirja, 1 dag moke, sol, sveže mleti poper, 4 lovorove liste, 0,5 žličke mlete kumine in 0,5 žlice sesekljanega peteršilja.

V lonec dajte na kocke narezano svinjino, vodo, na kolobarje narezan por, strt česen, kislo repo, opran in olupljen ter na kocke narezan krompir, lovorov list, kumino, sol in poper. Vse skupaj kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Nazadnje juho še podmetite z mešanico moke in vode, dobro prevrite, potresite s sesekljanim peteršiljem in po potrebi dosolite in poprajte.

 

Pečena kisla repa s pečenico in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pečenice, 1 sesekljano čebulo, 1 dl oljčnega olja, 1 kg kisle repe, 20 dag tanko narezane slanine, 3 dl mesne juhe, sol in sveže mlet poper.

Pečenice nekajkrat preluknjajte z vilicami in jih v posodi marinirajte s čebulo, soljo, oljčnim oljem in poprom. Kislo repo sperite z vodo, jo odcedite in jo zložite na pekač. Po njej razporedite pečenice z marinado vred, slanino in prelijte z juho. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico, pecite 50 minut in takoj postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 29. oktober 2008 / 07:00

Grebenska plezarija

Oltarček (2440 m) - Mali Oltar (2521 m) - Neimenovani Oltarji - Veliki Oltar (2621 m) - Ob zaključku letošnje planinske sezone bi z vami rada podelila prav posebno dogodivščino, ki je bila alpinističn...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 1. junij 2023 / 23:40

Obudile tudi pot Čez Kamen

Eko Rutaršce so zasnovale in pred nedavnim uradno odprle Rutarško pot za Savo in pot Čez Kamen – v želji, da bosta služili namenu in ne bosta zapuščeni in pozabljeni.

Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2023 / 23:39

Gorenjci smo efektivni, ne pa skopuški

Gal Gjurin, človek mnogoterih talentov, svoje glasbeno praznovanje pod geslom #GAL20 začenja v petek, 9. junija, ob 20. uri, v gorenjski prestolnici. Avditorij Khislsteina, kot pravi, ponuja intimno v...

Kranj / četrtek, 1. junij 2023 / 23:39

Kranjska knjižnica ima »žužohotel«

V Mestni knjižnici Kranj so v okviru projekta Brenčanje v mestu predstavili t. i. žuželčnike in čmrljake. Izdelali so jih na ustvarjalnih delavnicah.

Jesenice / četrtek, 1. junij 2023 / 23:37

Jeklena pomoč lokalni skupnosti

Pod geslom Jeklene vezi med nami so zaposleni v družbah SIJ Acroni in SIJ SUZ zavihali rokave in en dan preživeli kot prostovoljci. Urejali so zelenice, sadili rastline, barvali ograje ...

Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2023 / 23:36

Gasilska Golažijada

Letos so pred domom PGD Trata v Škofji Loki že tretjič organizirali Golažijado. Tekmovalcem je bilo vreme naklonjeno, v pripravi najboljšega golaža se je pomerilo sedem ekip več kot lani, skupno enain...