Kisla repa

Kisla repa prav tako kot kislo zelje najbolj prija v pozni jeseni in pozimi, še posebej zato, ker je zelo bogata z vitaminom C.

Repa je bila sicer v Evropi najpopularnejša v času pred krompirjem, potem pa je vse do danes precej po krivici povsem izgubila na popularnosti. Kisla repa sicer ni prav posebej hranilna, vendar pa je cenjena predvsem zaradi vitaminov in njenih pozitivnih učinkov na telo. Kupiti jo je mogoče skoraj v vsaki trgovini, vendar je najboljša tista pri kmetu ali na trgu direktno iz lesene kadi, v kateri se je kisala. Posebne pozornosti nakup ne terja, saj videz in vonj povesta skoraj vse, jo je pa vredno pokusiti tam, kjer je to mogoče, saj je zaradi pogostega dodajanja sladkorja rada prekisla. Kisla repa se najdlje ohrani v leseni kadi, kjer se je tudi skisala. Za krajši čas jo lahko shranimo tudi v hladilniku, vendar nikar v plastični posodi, čeprav trgovci ponujajo namenske plastične sodčke za kislo zelje in repo. Kislina in plastika pač ne gresta skupaj. Kisla repa je uporabna v solatah, je odlična kot priloga h krvavicam, pečenicam in pečenemu mesu, zelo znana pa je prekmurska bujta repa. Ob kisli repi morajo dišati pečenka, klobase, krvavice, prekajena rebrca, krače …

 

Kisla repa s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: pol rdeče in pol zelene sveže paprike, 1 čebulo, 1 kg kisle repe, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in nekaj vejic svežega kopra.

Piščančje prsi solite, jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, čebulo pa na kolobarje. Repo stresite v posodo, dodajte papriki in čebulo, solite ter premešajte. Na krožnike naložite pripravljeno mešanico, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi in prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, jabolčnega kisa, soli in popra ter potresite s sesekljanim koprom.

 

Kisla repa v solati z orehi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag kisle repe, 10 dag celih orehovih jedrc, 1 strok česna, malo rdeče mlete paprike, 2 žlici bučnega olja, sol in sveže mlet poper.

Kislo repo stresite v posodo za solato, jo potresite s sesekljanimi orehovimi jedrci, sesekljanim česnom, popoprajte, solite, dodajte še rdečo papriko in bučno olje, vse skupaj premešajte ter takoj postrezite.

 

Mineštra iz kisle repe, pora in krompirja

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag svinjine brez kosti, 1,2 l vode, 1 manjši por, 2 stroka česna, 30 dag kisle repe, 20 dag krompirja, 1 dag moke, sol, sveže mleti poper, 4 lovorove liste, 0,5 žličke mlete kumine in 0,5 žlice sesekljanega peteršilja.

V lonec dajte na kocke narezano svinjino, vodo, na kolobarje narezan por, strt česen, kislo repo, opran in olupljen ter na kocke narezan krompir, lovorov list, kumino, sol in poper. Vse skupaj kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Nazadnje juho še podmetite z mešanico moke in vode, dobro prevrite, potresite s sesekljanim peteršiljem in po potrebi dosolite in poprajte.

 

Pečena kisla repa s pečenico in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pečenice, 1 sesekljano čebulo, 1 dl oljčnega olja, 1 kg kisle repe, 20 dag tanko narezane slanine, 3 dl mesne juhe, sol in sveže mlet poper.

Pečenice nekajkrat preluknjajte z vilicami in jih v posodi marinirajte s čebulo, soljo, oljčnim oljem in poprom. Kislo repo sperite z vodo, jo odcedite in jo zložite na pekač. Po njej razporedite pečenice z marinado vred, slanino in prelijte z juho. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico, pecite 50 minut in takoj postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 13. september 2017 / 17:24

Sprint odločil zmagovalca Lubnika

Škofja Loka – Kolesarji so v nedeljo tekmovali na Vzponu na Lubnik. Start so imeli na Mestnem trgu v Škofji Loki, po desetih kilometrih pa je zmagovalca pri Nacetu v Breznici pod Lubnikom odločil c...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 24. junij 2020 / 23:55

Najvišji vrh Kriške gore

Tolsti vrh (1715 m n. m.) – Najvišji vrh Kriške gore, ki ponudi čudovit razgled na vse strani neba. Strma pot, ki požene kri po žilah, sestop pa zaokrožimo po še strmejši poti z Velike Poljane. Kamniš...

Škofja Loka / sreda, 24. junij 2020 / 23:52

Prihodnje leto jubilej Škofjeloškega pasijona

Škofja Loka – Na ministrstvu za kulturo so se župan Občine Škofja Loka Tine Radinja, podžupan Robert Strah in vodja projekta Škofjeloški pasijon 2021 Jakob Vrhovec sestali z državno sekretarko dr....

Šport / sreda, 24. junij 2020 / 23:49

Praznik športa

Državni zbor je sprejel odločitev, da si svoj dan zasluži tudi slovenski šport.

Kronika / sreda, 24. junij 2020 / 23:48

V nesreči so bili trije poškodovani

Kamna Gorica – V petek sredi dneva sta se v Kamni Gorici zaleteli osebno in kombinirano vozilo. Poškodovane so bile tri osebe. Gasilci GARS Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka in n...

Jesenice / sreda, 24. junij 2020 / 23:47

RAGOR išče novega direktorja

Jesenice – Potem ko je bil dosedanji direktor Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) Mark Toplak pred kratkim izbran za direktorja Splošne bolnišnice Jesenice, je svet zavoda objavil razpis za...