Kisla repa

Kisla repa prav tako kot kislo zelje najbolj prija v pozni jeseni in pozimi, še posebej zato, ker je zelo bogata z vitaminom C.

Repa je bila sicer v Evropi najpopularnejša v času pred krompirjem, potem pa je vse do danes precej po krivici povsem izgubila na popularnosti. Kisla repa sicer ni prav posebej hranilna, vendar pa je cenjena predvsem zaradi vitaminov in njenih pozitivnih učinkov na telo. Kupiti jo je mogoče skoraj v vsaki trgovini, vendar je najboljša tista pri kmetu ali na trgu direktno iz lesene kadi, v kateri se je kisala. Posebne pozornosti nakup ne terja, saj videz in vonj povesta skoraj vse, jo je pa vredno pokusiti tam, kjer je to mogoče, saj je zaradi pogostega dodajanja sladkorja rada prekisla. Kisla repa se najdlje ohrani v leseni kadi, kjer se je tudi skisala. Za krajši čas jo lahko shranimo tudi v hladilniku, vendar nikar v plastični posodi, čeprav trgovci ponujajo namenske plastične sodčke za kislo zelje in repo. Kislina in plastika pač ne gresta skupaj. Kisla repa je uporabna v solatah, je odlična kot priloga h krvavicam, pečenicam in pečenemu mesu, zelo znana pa je prekmurska bujta repa. Ob kisli repi morajo dišati pečenka, klobase, krvavice, prekajena rebrca, krače …

 

Kisla repa s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: pol rdeče in pol zelene sveže paprike, 1 čebulo, 1 kg kisle repe, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in nekaj vejic svežega kopra.

Piščančje prsi solite, jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, čebulo pa na kolobarje. Repo stresite v posodo, dodajte papriki in čebulo, solite ter premešajte. Na krožnike naložite pripravljeno mešanico, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi in prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, jabolčnega kisa, soli in popra ter potresite s sesekljanim koprom.

 

Kisla repa v solati z orehi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag kisle repe, 10 dag celih orehovih jedrc, 1 strok česna, malo rdeče mlete paprike, 2 žlici bučnega olja, sol in sveže mlet poper.

Kislo repo stresite v posodo za solato, jo potresite s sesekljanimi orehovimi jedrci, sesekljanim česnom, popoprajte, solite, dodajte še rdečo papriko in bučno olje, vse skupaj premešajte ter takoj postrezite.

 

Mineštra iz kisle repe, pora in krompirja

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag svinjine brez kosti, 1,2 l vode, 1 manjši por, 2 stroka česna, 30 dag kisle repe, 20 dag krompirja, 1 dag moke, sol, sveže mleti poper, 4 lovorove liste, 0,5 žličke mlete kumine in 0,5 žlice sesekljanega peteršilja.

V lonec dajte na kocke narezano svinjino, vodo, na kolobarje narezan por, strt česen, kislo repo, opran in olupljen ter na kocke narezan krompir, lovorov list, kumino, sol in poper. Vse skupaj kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Nazadnje juho še podmetite z mešanico moke in vode, dobro prevrite, potresite s sesekljanim peteršiljem in po potrebi dosolite in poprajte.

 

Pečena kisla repa s pečenico in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pečenice, 1 sesekljano čebulo, 1 dl oljčnega olja, 1 kg kisle repe, 20 dag tanko narezane slanine, 3 dl mesne juhe, sol in sveže mlet poper.

Pečenice nekajkrat preluknjajte z vilicami in jih v posodi marinirajte s čebulo, soljo, oljčnim oljem in poprom. Kislo repo sperite z vodo, jo odcedite in jo zložite na pekač. Po njej razporedite pečenice z marinado vred, slanino in prelijte z juho. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico, pecite 50 minut in takoj postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 30. maj 2015 / 10:47

Gorenjsko gospodarstvo izboljšalo rezultate

Gorenjske gospodarske družbe so lani ustvarile za 170,3 milijona evrov neto čistega dobička, kar je dobrih 90 odstotkov več kot v letu 2013.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 3. julij 2013 / 15:40

Najlepša predstavitev Škofje Loke

Škofja Loka - V Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki so številni Škofjeločani, prijatelji in sorodniki arhitekta in fotografa Petra Pokorna minulo soboto dopoldne z navdušenjem...

Šport / sreda, 3. julij 2013 / 15:35

Klinarjeva ne gre v Španijo

Anja Klinar je na petkovi slovesnosti na radovljiškem bazenu razrezala slavnostno torto in povedala, da jo je poškodba prisilila, da je odpovedala nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v plavanju.

Kronika / sreda, 3. julij 2013 / 15:30

Kolesarka padla na kolesarski stezi

Podkoren - V nedeljo popoldne je v Podkorenu grdo padla 51-letna kolesarka iz okolice Ljubljane. Po ugotovitvah policije pri vožnji po kolesarski stezi ni držala primerne varnostne razdalj...

Lukovica / sreda, 3. julij 2013 / 15:14

Godba Lukovica praznovala petnajst let

Lukovica - Godbeniki iz Črnega grabna, ki so pred petnajstimi leti ustanovili svojo Godbo Lukovica, so pred dnevi pripravili jubilejni koncert, na katerega so povabili tudi godbe iz Šenčur...

Nasveti / sreda, 3. julij 2013 / 15:04

Povej, kaj sanjaš …

»Vse se je dogajalo ob gozdu, skratka na podeželju. Bil je čas vojne. Vse naokoli je bilo ogromno vojakov in vojaških vozil. Naenkrat nameri neki vojak pištolo vame in popadel me je grozen...