Obiskovalci na Slovenskem trgu v Kranju bodo novo leto dočakali v družbi skupine Mambo Kings. (Foto: arhiv skupine)

Kam za silvestrovo

Kmalu bomo zakorakali v novo leto, mi pa smo preverili, kje lahko najdaljšo noč v letu preživite v nekaterih gorenjskih krajih. V Kranju bodo, denimo, obiskovalci novo leto dočakali v družbi skupine Mambo Kings.

Vrhunec pestrega decembrskega dogajanja v Kranju je vsekakor silvestrovanje, ki vsako leto na ulice privabi številne Kranjčane in druge obiskovalce. Na Slovenskem trgu jih bo po 22. uri v novo leto popeljala skupina Mambo Kings. »Kdor pozna Mambo Kingse, ve, da smo pravi juke box. Igramo vse od narodnozabavnih skladb do turbo hitov nekdanje Jugoslavije. Ni ga boljšega žura,« obljublja Aleš Bartol, frontmen skupine Mambo Kings.

Za glasbenike je silvestrovo pogosto delovno. Pa je težko delati na silvestrovo, ko večina drugih brezskrbno uživa, in biti takrat s svojimi bližnjimi le v mislih? Aleš odgovarja: »Sam osebno na silvestrovo brez prestanka igram že od osmega razreda osnovne šole, z Mambo Kingsi pa v petnajstih letih prav tako še nismo bili prosti na silvestrovo, se pravi, da so nas naši dragi take že spoznali … A tako pač je. Smo pa doma v ponedeljek dopoldne, ko večina drugih ni.«

Številni glasbeniki sicer v zadnjem času tarnajo, da je kriza negativno vplivala tudi na število njihovih nastopov. So to opazili tudi Mambo Kingsi? »V preteklih letih smo denimo decembra za podjetja imeli okoli 25 nastopov, letos pa le šest. Kljub vsemu bomo skupaj s prireditvami letošnjega decembra imeli 23 nastopov,« je povedal Aleš. In kakšne želje in pričakovanja ima v prihajajočem letu? »Leta 2008 sem imel precej zasebnih težav, zato bi ga rad čim prej pozabil. Leta 2009 bomo z bendom izdali novo ploščo in upamo, da bo vsaj pol tako uspešna kot prejšnje. Prvo in drugo ploščo smo namreč prodali v več kot 60 tisoč izvodih. Zasebno pa si želim, da bi bil miren, ustvarjalen in vesel. Upam tudi, da bo moja stara mama, Jožefa Čarman iz Sore pri Medvodah, ki je sicer zelo zvesta bralka Gorenjskega glasa, še dolgo tako zdrava in vesela,« nam je še zaupal Aleš.

Silvestrovanje na prostem seveda načrtujejo tudi v nekaterih drugih gorenjskih krajih. V Škofji Loki bo, na primer, po 21.30 na Mestnem trgu za boljše vzdušje skrbela skupina Strmina. Na Linhartovem trgu v Radovljici bo po 22. uri skupaj z obiskovalci novo leto pričakal kvintet Iztoka Pesrla. Na najdaljšo noč v letu bo v atriju občine Tržič obiskovalce zabaval ansambel Odiseja, na Jesenicah bo na Trgu Toneta Čufarja po 20. uri nastopila skupina Lajf …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Brez slovenskih delov ne gre

Slovenski proizvajalci avtomobilskih komponent postajajo razvojni dobavitelji.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 5. junij 2014 / 13:34

Matevž »izgubil očetovstvo«

Na sojenju Matevžu Logarju iz Podvrha zaradi nezakonitega zadrževanja rjavega medveda je pričal obtoženčev oče in skušal čim bolj razbremeniti sina.

Šport / četrtek, 5. junij 2014 / 13:28

Primožič drugi na Madžarskem

Na 212 kilometrov dolgem teku okoli Blatnega jezera na Madžarskem je gorenjski ultramaratonec Lojze Primožič zaostal le za rekorderjem in zmagovalcem Ivanom Cudinom.

Bled / četrtek, 5. junij 2014 / 13:27

Trikotničarka pod nadzorom

Več kot sto potapljačev se je v soboto že 21. leto zapored lotilo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera.

Škofja Loka / četrtek, 5. junij 2014 / 13:25

Prispevek se jim zdi previsok

Iniciativa za pravični komunalni prispevek v občini Škofja Loka nasprotuje višini komunalnega prispevka, kakršnega za priključitev na kanalizacijo z odlokom predlaga občina.

Razvedrilo / četrtek, 5. junij 2014 / 13:20

Pol stoletja pozneje

Ob petdesetletnici mature so se srečali trije razredi takratne Gimnazije v Kranju – 4.a, b in c – gimnazijci, ki so maturirali leta 1964. Na slavnostno srečanje so nekateri prišli tudi iz tujine, saj...