Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj sta kuhala žgance in »masunjek«. / Foto: Tina Dokl

Ovčarski bal na Jezerskem

Drugo nedeljo v avgustu je vsako leto na Jezerskem ob Planšarskem jezeru prireditev Ovčarski bal, na kateri prikažejo prigon ovc s planin v dolino, poskrbijo pa tudi za tradicionalno hrano in glasbeno popestritev. Letošnji Bal je bil že devetinpetdeseti po vrsti.

Jezersko – Ovčarski bal že tradicionalno organizira Gostišče ob Planšarskem jezeru v sodelovanju s turističnim društvom, kulturno-umetniškim društvom, društvom rejcev ovc ter z gasilskim društvom. »Letos se program v primerjavi s prejšnjimi leti ni dosti spreminjal. Pazimo pa, da so stojnice čim bolj slovenske z domačimi izdelki,« je povedal Aleš Petek iz Gostišča ob Planšarskem jezeru in dodal, da se zavedajo, da je naslednje leto okrogla obletnica, na katero se že pripravljajo. Osrednji del Ovčarskega bala so bili prigon ovc s planin, etnološka igra, s katero so prikazali stare običaje življenja na planini, ter še prikaz predelave volne na star način – od striženja, predenja in »cvirnanja« do pletenja nogavic. Boštjan Tepina, ki je v igri igral lovca, je povedal: »Prikažemo prigon ovc in prihod pastirjev s planine ter pogovor med gospodarjem kmetije in pastirji, vmes povemo kakšno zgodbo s planine, kaj smo tam doživeli, kakšne živali smo srečali. Najbolj aktualna zgodba je tista o srečanju z medvedom.« Letos so s planin prignali okoli dvajset ovc, ki jih je posodila kmetija Kovk.

Prireditelji so z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način na odprtem ognjišču, poskrbeli, da obiskovalci niso bili lačni. Kuhali so jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. »Kuhava žgane koroške ajdove žgance, v drugem loncu pa »masunjek«, ki ga je težko narediti. Zavre se smetana, ki jo solimo, pustimo, da malo vre, dodamo ajdovo moko in potem kuhamo in mešamo, da odstopi od roba posode, spusti maščobe,« sta o pripravi »masunjeka« povedala kuharja Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj, domačina z Jezerskega. Prazničnost dogodka so ponazorili s sveže ocvrtimi flancati. Sabina Karničar, ki je s svojo ekipo skrbela, da so bili flancati ves čas sveže pripravljeni, je povedala, da so si obiskovalci lahko ogledali, kako poteka priprava pristnih domačih flancatov.

Obiskovalci so prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Nekateri so prišli na Ovčarski bal prvič, spet drugi so tu že stalni gosti. Šestčlanska družina Nose iz Ljubljane se je prireditve udeležila prvič. »Prišli smo zato, ker moramo nekaj početi med počitnicami in ker nas zanimajo kmečki običaji. Poskusili bomo tudi njihovo tradicionalno hrano,« je povedal oče Milan Nose. Darko Bohinec iz Rogaške Slatine se je dogodka udeležil že večkrat. Letos je na dopustu na Gorenjskem in je obisk prireditve združil s svojim počitnikovanjem. »Všeč mi je vzdušje, glasba, tudi ovce, zlasti prikaz striženja,« je povedal in dodal, da je »masunjek« že jedel in ga bo mogoče letos spet poskusil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 3. februar 2015 / 11:35

Na prehodu zbil peško

Kranj – V sredo opoldne je voznik na Kidričevi cesti v Kranju na prehodu za pešce trčil v peško, ki ji ni odstopil prednosti. Peška se je v nesreči lažje poškodovala. Policisti opozarjajo, da so pe...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / torek, 14. september 2021 / 17:49

Dan, prežet z ustvarjalnostjo

Ob desetletnici Rokodelskega centra DUO Škofja Loka so minulo nedeljo ob Dvorcu Visoko pripravili dogodek z naslovom Rokodelsko na Visokem, kjer so prikazali sadove desetletnega delovanja.

Nasveti / torek, 14. september 2021 / 17:45

Tudi testenine so lahko zdrav obrok

Za pripravo testenin z lososom in paradižniki potrebujemo: pol kilograma polnovrednih testenin, 1 srednje velik file lososa, 4 stroke česna, 2 srednje velika paradižnika, pol decilitra belega vina,...

Kronika / torek, 14. september 2021 / 17:43

Poiskali tudi izgubljeni nahrbtnik

Ob tragični nesreči na Rakovi špici so gorski reševalci zadnji konec tedna opravili še deset drugih intervencij, v katerih so večinoma reševali planince, pomagali pa so tudi pastirju, gobarju in koles...

GG Plus / torek, 14. september 2021 / 17:42

Raje BMW R1250GS kot ženske

»… Irmina grožnja me je za trenutek streznila. Če kaj, sem sovražil maščevalne ženske! Eno izkušnjo sem imel že doma, saj mama ni skoparila z idejami, kako prizadeti očeta. Tudi kolegom se ni dobro...

Šport / torek, 14. september 2021 / 17:40

Jeseničani Alpsko hokejsko ligo začeli s porazom

Jesenice – Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so v soboto v dvorani Podmežakla odigrali uvodni obračun alpske lige v novi tekmovalni sezoni proti ekipi HC Merano Pircher, ki je novinec v ligi. Po st...