Jakob Piskernik od leta 1985 domačo dvostanovanjsko hišo ogreva s toplotno črpalko: "Mar se jaz ne obnašam energetsko varčno, če s toplotno črpalko porabim več elektrike kot povprečen Slovenec? Ali lahko rečejo, da sem energetsko neracionalen, če k temu spodbuja celo država?" (Foto: Gorazd Kavčič)

Nenavadna podražitev elektrike

Elektro Gorenjska se je reševanja prenizkih cen električne energije za gospodinjstva lotil na nenavaden način - odslej bodo zaračunavali stroške vodenja računa in kaznovali potratne uporabnike.

Tudi v trgovini so pred leti poznali administrativne trike, ko je država, na primer, določila ceno za jeklo, železarji pa so ob vsaki prodaji zaračunali še strošek združevanja, da ne bi propadli.

Pred tednom smo v Gorenjskem glasu že poročali o obvestilih Elektra Gorenjska, večinskega distributerja električne energije na Gorenjskem, prek katerih uporabnike seznanja o dodatku na visoko porabo, prek katerega spodbujajo k racionalni rabi elektrike ter o novem strošku za vodenje računa. Matjaž Peskar z Jesenic se je zaradi slednjega (0,98 evra na račun) odločil, da podjetje prijavi tržni inšpekciji. Proučil je veljavne predpise, zato je prepričan, da zaračunavanje storitev vodenja računa ni v skladu z uredbo o tarifnem sistemu za prodajo električne energije, saj so materialni stroški v zvezi z računi že vključeni v ceno elektrike. »Končni uporabniki naj bi dodatno in posebej plačevali za to, da nam nekdo izda račun za opravljeno storitev! Kaj se bo zgodilo, če bodo storitev obdelave podatkov in tiskanja računov začeli posebej zaračunavati distributerji toplotne energije, RTV Slovenija, komunalna podjetja, …,« je pretekli teden povedal Peskar.

V zadnjem tednu so nas poklicali ali obiskali številni bralci, ki se strinjajo z Matjažem Peskarjem, ter našteli še nekatere druge probleme, med vsemi pa se je upal izpostaviti le Jakob Piskernik, nekdanji prvi mož kranjskega Merkurja: »Zgrozil sem se, ko sem z računom dobil tudi sporočilo, ki pravi, da bodo zaradi varčevanja uvedli dodatek za višjo porabo. Kdor porabi nad 10 kilovatnih ur na dan, ali na leto 3650 kilovatnih ur, bo kaznovan v višini 0,0204 evra na kilovatno uro, razen tega pa mi bodo računali še za izstavljen račun. To je skregano z logiko in ekonomskim razmišljanjem!« Prepričan je, da naj vsak plača le po porabi, če je cena premajhna in ne pokriva stroškov, pa naj jo podražijo za vse in si jo bomo vsi tudi delili, tako majhni kot veliki porabniki.

»Posebej nelogično pa je, da bom zaradi mojega varčevanja z energijo, že od leta 1985 za ogrevanje uporabljam toplotno črpalko, sedaj moral plačevati kazen zaradi previsoke porabe. Toplotna črpalka pač porabi nekaj elektrike, uporabo črpalk spodbuja tudi država, sedaj pa me elektro distributer lopne po glavi, češ da sem glede na slovensko povprečje potratnež,« o nelogičnosti zadnjih podražitev Elektra Gorenjska razmišlja eden vidnejših direktorjev prejšnjega obdobja. Na obvestilih je, pravi, tudi preslaba razlaga o obračunavanju preveč porabljene elektrike, ali bo to na dan, mesec ali celotno porabo v enem letu.

Povprečna poraba na odjemalno mesto je druga zgodba, pravi Piskernik: »V naši domači, dvostanovanjski hiši imamo le en števec, saj smo tu vedno živeli le domači in mi nikoli ni prišlo na misel, da bi vgradil dva. Sedaj smo tu dve družini, z dvojno porabo in enim števcem! Po normativih Elektra Gorenjska pa smo potratneži? Vse te novotarije so nedomišljene in skregane z logiko.« Spominja se, da so tudi v trgovini pred leti poznali administrativne trike, ko je država, na primer, določila ceno za jeklo, železarji pa so ob vsaki prodaji zaračunali še strošek združevanja, da ne bi propadli.

»To so traparije, saj mora biti cena le cena. Nič nimam proti dražji elektriki, vendar je to popolnoma enako, kot bi mi v trgovini za račun posebej zaračunali še en evro. Ni mi jasno, zakaj iščejo takšne traparije v teh časih,« pravi Jakob Piskernik, ki ga argumenti distributerja ne morejo prepričati, še posebej zato, ker imajo monopol in lahko delajo tudi traparije. »S tem se danes izpostavljam, vem, da me bodo grdo gledali, in jasno mi je, da bo takšno stanje tudi ostalo, vendar je nerazumljivo, da delniška družba v zasebni lasti enostavno ne podraži elektrike, kar bi vsi enako čutili. Tako se samo sprenevedajo,« zaključi med drugim tudi nekdanji minister za energetiko.

V Elektru Gorenjska stavijo na transparentnost

V Elektru Gorenjska pojasnjujejo, da na področju gospodinjskega odjema že dlje časa poslujejo z izgubo, zato so morali dvigniti cene. »Temelji podražitve so v energetskem zakonu in usmeritvah našega podjetja o racionalni rabi električne energije. Z novim cenikom bomo namreč tudi spodbujali k racionalni rabi električne energije. Odjemalci, ki porabijo do deset kilovatnih ur na dan, sprememb skorajda ne bodo občutili, kdor porabi več, pa se mu bo presežek obračunal posebej,« pojasnjuje Ambrož Bogataj, pomočnik izvršnega direktorja v organizacijski enoti Nakup in prodaja Elektro Gorenjska.

Za klasično podražitev se niso odločili, saj želijo prek novega poslovnega modela spodbuditi odjemalce k manjši porabi električne energije in hkrati dodajajo, da je država večinski lastnik vseh elektrodistributerskih podjetij v Sloveniji in takšna je njihova politika: »Po drugi strani je dobava električne energije omejena, zato je potreben dražji uvoz.« Na naše posebno vprašanje, ali Vlada potrjuje povišanje cen, to zanika, saj so običajna gospodarska družba in od julija lani ne več javna gospodarska družba, vendar cene potrjuje nadzorni svet. V njem so seveda predstavniki lastnikov, torej države.

Druga novost, ki razburja, je uvedba stroška na vodenje računa. Ambrož Bogataj pojasnjuje, da so se za takšno obliko zaračunavanja stroškov informacijskega sistema, stroškov tiskanja in pošiljanja računov ter administracije odločili zaradi transparentnosti: »Vsi omenjeni stroški se nanašajo na odjemno mesto. Najbolj pošteno je, da vsak plača fiksni strošek ne glede na porabo. Počitniško hišo, kjer skoraj ni porabe, in kmetijo, ki ima veliko porabo, smo izenačili, saj so stroški vodenja računa enaki. To je pošteno in transparentno.«

Tudi pred to uvedbo so imeli prej omenjene stroške, pa vendar jih niso delali zastonj, smo vprašali Bogataja, ki odgovarja, da so tudi zato delali z izgubo. »Sedaj je strošek natančno definiran. Če poslujemo z negativno maržo, je logično, da poiščemo stroške in jih odpravimo.« O prijavi Matevža Peskarja pravijo, da je uvedba stroška vodenja računa pravno nesporna, uredba o tarifnem sistemu dobave električne energije pa od 1. julija lani ne velja več. »Do takrat je cene urejala agencija, potem pa se je trg odprl. Danes cene oblikujemo kot gospodarska družba, izguba na področju dobave gospodinjstvom pa nas je prisilila k ukrepom, o katerih danes govorimo. V prihodnosti bomo iskali možnosti racionalizacije stroškov, tako za nas kot za odjemalce, kot je uvedba elektronskega računa, obračun prek spletne aplikacije in podobno,« pojasnjuje pomočnik izvršnega direktorja.

Distributer elektrike vsem, ki imajo le en števec porabe električne energije v dvostanovanjski hiši, odsvetuje montažo novega. S tem bi nastali novi fiksni mesečni stroški, razlika pa bi bila za gospodinjstva celo bolj negativna. Vedo tudi, da je električna energija kot energent ogrevanja neučinkovit, zato, zanimivo, svetujejo uporabo alternativnih virov ogrevanja, tudi toplotnih črpalk, vgradnjo boljšega stavbnega pohištva, debelejše izolacije. Vse to Jakob Piskernik ima, vendar bo še vedno ostal (pre)velik porabnik elektrike. Pri nižji ceni, ne pa porabi, bo pomagala le večja uporaba elektrike v času nižje tarife, torej od 22. do 6. ure med delavniki in ob koncih tedna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / torek, 19. junij 2007 / 07:00

Manjka le še internet

S pomočjo evropskega projekta Pusemor in v sodelovanju z občino Gorenja vas-Poljane so v Lučinah odprli e-center in središče za druženje vaščanov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

LIFFe in filmsko gledališče v Železarju

V Kinu Železar na Jesenicah od 20. oktobra poteka filmsko gledališče, mednarodni filmski festival LIFFe pa bo letos novembra potekal že dvajsetič. Vzporedno ga bosta gostila Ljubljana in Maribor.

Slovenija / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

Odkritje kipa Staneta Kavčiča

Ljubljana - V parku med zgradbama državnega zbora in Narodnega muzeja Slovenije na Trgu narodnih herojev bodo danes ob 16. uri odkrili doprsni kip Staneta Kavčiča, predsednika iz...

Prosti čas / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

Počitnice na Televiziji Slovenija

Počitniški program za otroke in mladino se na 1. programu Televizije Slovenija začenja vsako jutro ob 9.05 in traja vse do 13. ure, od ponedeljka do petka. Vsako jutro si naši mladi gledalci lahk...

Kultura / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

Likovne podobe pripovedujejo

Pred dnevi je v zbirki Eseji pri Slovenskem društvu likovnih kritikov izšla knjiga Kulturnozgodovinske študije dr. Damirja Globočnika, sicer kustosa Gorenjskega muzeja.

Šport / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

Rokomet - ligaški izidi

1. MIK liga - moški : Celje Pivovarna Laško - Merkur 36 - 29 ; 1. B liga - moški : Celje Pivovarna Laško B - Alples Železniki 28 - 21 ; 2. Liga moški - zahod : Škofljica -...