Robert Pavlin in Iztok Žibert, dva Gorenjca od šestih kuharjev Slovenske vojske. S prvim menijem (na sliki) se bodo v Nemčiji borili za medalje na kuharski olimpijadi.

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nemčijo.

»Tudi običajne vojaške uniforme imamo, vendar jih uporabljamo le na terenu, pri usposabljanju in streljanju. Sicer pa drugi vojaki brez nas ne bi bili zadovoljni, saj je znano, da je le sit vojak dober vojak.«

Kuharska ekipa Slovenske vojske se bo letos udeležila kuharske olimpijade IKA 2008, ki bo med 19. in 22. oktobrom v mestu Erfurt v Nemčiji. Dvanajstčlanska kuharska ekipa, ki jo vodi Zvonko Vidovič, se bo predstavila v pripravi 150 toplih obrokov, ki jih morajo skuhati v petih urah pred obiskovalci v vojaški terenski kuhinji. Na tekmovanje so se pripravljali dobro leto in pol in so močno motivirani, da tudi letos uspešno zastopajo in skozi kulinarične dobrote predstavijo Slovensko vojsko in Slovenijo.

»Jedilnike smo sestavili na osnovi narodnih jedi, kot so gibanica in štruklji, nekaj pa je tudi sodobno zasnovanih jedi, saj tudi mi spremljamo trende,« pojasnjuje šef Vidovič, ki je predstavil sedem menijev 'toplo pripravljene, hladno razstavljene' hrane. Med sedmimi se je mednarodna komisija odločila za enega, ki ga bodo pripravili na tekmovanju, to je: meni petih predjedi (fingerfood – ribji, sadni, zelenjavni, sirov in zajčji na korenčku), za glavno jed bodo pripravili telečjo kračo s popečeno bučko na žaru in palačinkino rulado s kozjim sirom in vrtno zelenjavo, za sladico pa ponudili kostanjevo omletko s karamelno omako in dekoracijo.

»Jedilnik moramo pripraviti v petih urah, servis opravi ekipa organizatorjev. Mi ne vemo, kateri krožnik dobi komisija, zato morajo biti vsi pogrinjki vsaj približno enaki. Vseh 150!« pojasnjuje Vidovič. Za letošnjo olimpijado je prijavljenih 53 držav, slovenska vojaška ekipa pa tekmuje v sklopu desetih vojaških kuharskih ekip. Kuharska ekipa se je izoblikovala lani spomladi, po posebnem izboru strokovne komisije. Trije člani so isti kot v ekipi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu, trije so novi. Barve Slovenske vojske in Slovenije bosta zastopala tudi Gorenjca Robert Pavlin iz Britofa pri Kranju, ki sicer kuha v vojašnici na Pokljuki, in Iztok Žibert iz Šenčurja, ki kuha v kranjski vojašnici.

Čeprav morajo vsi kuharji obvladati celoten meni, so si razdelili naloge. Pavlinova skrb so predjedi, torej fingerfoodi in juhe, v Nemčiji se bo lotil priprave prvih. »Ekipi sem se pridružil lani in s tem sem zelo zadovoljen, saj zelo rad kuham,« pravi Robert Pavlin in na vprašanje, ali je tovrstna hrana namenjena tudi vojakom, odgovori: »V vojašnici na tak način seveda ne kuhamo, saj je kuhinja za olimpijado za rang ali dva višja, ob posebnih priložnostih pa seveda izkoristim tudi znanje, ki ga pridobimo na pripravah za olimpijado.« V vojašnici pripravljajo preprostejše menije, ki so hkrati cenejši, na terenu tudi najbolj znano vojaško hrano – golaž ali pasulj.

Tudi Žibert je sodelovanja v ekipi zelo vesel zaradi pridobivanja novih izkušenj: »Zelo rad pripravljam zahtevnejše jedi. Zame je to velik izziv, saj bom prvič na takšnem tekmovanju in že ponovitev rezultata s svetovnega prvenstva bo odličen rezultat.« Njegova specialiteta oziroma naloga v ekipi bo priprava sladic. Ekipa v belem ni klasičen prototip vojaka, vendar Žibert pravi: »Tudi običajne vojaške uniforme imamo, vendar jih uporabljamo le na terenu, pri usposabljanju in streljanju. Sicer pa drugi vojaki brez nas ne bi bili zadovoljni, saj je znano, da je le sit vojak dober vojak.« Drugače od vojaških misij v Bosni in Hercegovini, na Kosovu ali Afganistanu se bo tokratna kuharska misija Slovenske vojske v Nemčiji s kuhalnico v roki potegovala za kuharske medalje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Srečanje na tromeji

Simbol prijateljstva med sosedi že tri desetletja privablja pohodnike z vseh treh strani meje.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Iskra prvi prek letalnice

V sredo ob 11. uri naj bi v Planici preizkusili letalnico, odgovorno nalogo pa so zaupali Triglavovemu skakalcu Branku Iskri.

Avtomobilizem / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Prostorsko postavljaštvo

Test: Kia Cee`d Sporty Wagon 1.6 CRDi

Mularija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Titanik na Kokri

Učenci z Olševka bodo nocoj po Kokri spustili okoli 40 izvirnih gregorčkov.

Mularija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Otroška peresa

Šolski muzej Bili smo v šolskem muzeju. Gledali smo, kako je bilo včasih v šoli. Imeli smo tudi eno učno uro. Preoblekli smo se v obleke, kakršne so imeli včasih. Ko s...

Zanimivosti / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Zahvale gasilcem za pomoč

V petek so se zbrali na občnem zboru Gasilske zveze Škofja Loka delegati iz 30 društev v občinah Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Žiri in Železniki.