Paštete

Pašteta je namaz, ki je navadno narejen iz poljubne vrste mesa, rib ali jeter in ga ponavadi uživamo namazanega na kruh za zajtrk, kot prigrizek ali predjed.

Sestavine paštete so običajno fino zmleta mešanica mesa, maščobe, zelenjave, začimb in vina, obstajajo pa tudi vegetarijanske različice. Beseda pašteta izvira iz francoske besede »pate«, ki označuje mešanico mesa in masti. Najbolj znana vrsta paštete pa je pate de foie gras, ki je narejena iz zamaščenih jeter pitanih gosi.

Puranja pašteta

Potrebujemo: 40 dag puranjih prsi, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žličko sesekljanega žajblja, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Puranje prsi narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, žajbelj, konjak, maslo in solite ter poprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite. Ohlajeno pašteto postrezite v obliki žličnika skupaj s poljubno okisano zelenjavo.

Tunina pašteta

Potrebujemo: 1 majhno konzervo tune, 1 strok česna, 1 vejico peteršilja, malo drobnjaka, 1 žlico majoneze, 1 žlico masla, 1 žlico kisle smetane, 1 žličko gorčice, 5 zelenih oljk brez koščic, sol in sveže mlet poper.

Vse sestavine skupaj zmeljite v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postavite za nekaj ur v hladilnik. Dobro ohlajeno pašteto postrezite z maslom in toastom.

Pašteta iz jurčkov

Potrebujemo: 0,5 kg jurčkov, 1 žlico oljčnega olja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl konjaka, 2 vejici timijana, sesekljan peteršilj, sol, sveže mleti poper in 5 dag masla.

Jurčke očistite in narežite na kocke. Na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, dodajte jurčke in strt česen ter pražite vsaj 5 minut. Zalijte s konjakom, dodajte peteršilj, timijan in solite ter poprajte po okusu. Dušite še toliko časa, da tekočina skoraj povsem izpari, in odstavite. Gobe nekoliko ohladite, dodajte maslo in vse skupaj zmeljite v električnem mešalniku. Gobovo maso prelijte v posodo in jo za čez noč postavite v hladilnik, da se ohladi in strdi. Tako pripravljeno pašteto postrezite z maslom in svežo ali v kis vloženo zelenjavo.

Piščančja jetrna pašteta

Potrebujemo: 30 dag piščančjih jetrc, 1 čebulo, 2 žlici masla, 2 dl sladke smetane, brizg konjaka, 1 strok česna, 3 liste žajblja, sol in sveže mlet poper.

V ponvi segrejte maslo in na njem prepražite sesekljano čebulo ter cela piščančja jetrca. Začinite z žajbljem, sesekljanim česnom, konjakom in poprom. Vse skupaj pražite še nekaj minut, odstavite in skupaj z smetano zmeljite v električnem mešalniku. Po potrebi solite, prelijte v primerno posodico in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se pašteta povsem ohladi. Ohlajeno postrezite s svežim kruhom ali toastom.

Pašteta prekajene postrvi

Potrebujemo: 2 prekajeni postrvi, težki po 30 dag, 30 dag skute, 10 dag kisle smetane, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, 1 žličko naribanega hrena, 2 žlici drobno narezanega svežega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Postrvim odstranite kožo, plavuti in vse kosti, meso stresite v električni mešalnik, dodajte kislo smetano, oljčno olje in hren ter vse skupaj drobno zmeljite. Dodajte še skuto, drobnjak, solite in poprajte po okusu in še enkrat rahlo zmeljite. Pašteto postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi in se okusi prepojijo ter postrezite z naribanim hrenom ali rukolo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sobota, 13. avgust 2022 / 08:26

Izkopavanja gredo h koncu

Mengeš – V Mengšu se zaključujejo arheološka izkopavanja na območju nekdanje šolske telovadnice, kjer bodo v prihodnje zgradili dodatne prostore za tamkajšnjo osnovno šolo.V zadnji fazi izko...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Zapeljal jo je "Bofrostar"

Junija je Abrahama dočakala Maja Mikec iz Radovljice, ki je okrogli rojstni dan obdana s številnimi prijatelji in sorodniki praznovala na letališču v Lescah. Dobra hrana, zabavna glasbena skupina...

Splošno / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Rosvita o nastanku naše države

Kranj - Sočasno z dnevom državnosti smo na Gorenjskem glasu pripravili predavanje znane novinarke in voditeljice Odmevov na TV Slovenija, zgodovinarke dr. Rosvite Pesek, ki...

Šport / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Prvi gorenjski nogometni turnir na mivki

Na Letnem kopališču Kropa so s prvim letošnjim gorenjskim nogometnim turnirjem na peščenem igrišču odprli poletno sezono. Pomerilo se je devet ekip, med katerimi je slavila domača ekipa Zapisanih.

Zanimivosti / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Vozilo tudi za gozdne požare

Prostovoljno gasilsko društvo Križe je bogatejše za novo gasilsko vozilo v vrednosti 240 tisoč evrov.

Splošno / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Novi poveljnik v vojašnici

Kranj - V ponedeljek so v Vojašnici Petra Petriča v Kranju pripravili slovesnost ob predaji in prevzemu dolžnosti poveljnika Poveljstva za podporo in deseti obletnici delov...