Paštete

Pašteta je namaz, ki je navadno narejen iz poljubne vrste mesa, rib ali jeter in ga ponavadi uživamo namazanega na kruh za zajtrk, kot prigrizek ali predjed.

Sestavine paštete so običajno fino zmleta mešanica mesa, maščobe, zelenjave, začimb in vina, obstajajo pa tudi vegetarijanske različice. Beseda pašteta izvira iz francoske besede »pate«, ki označuje mešanico mesa in masti. Najbolj znana vrsta paštete pa je pate de foie gras, ki je narejena iz zamaščenih jeter pitanih gosi.

Puranja pašteta

Potrebujemo: 40 dag puranjih prsi, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žličko sesekljanega žajblja, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Puranje prsi narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, žajbelj, konjak, maslo in solite ter poprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite. Ohlajeno pašteto postrezite v obliki žličnika skupaj s poljubno okisano zelenjavo.

Tunina pašteta

Potrebujemo: 1 majhno konzervo tune, 1 strok česna, 1 vejico peteršilja, malo drobnjaka, 1 žlico majoneze, 1 žlico masla, 1 žlico kisle smetane, 1 žličko gorčice, 5 zelenih oljk brez koščic, sol in sveže mlet poper.

Vse sestavine skupaj zmeljite v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postavite za nekaj ur v hladilnik. Dobro ohlajeno pašteto postrezite z maslom in toastom.

Pašteta iz jurčkov

Potrebujemo: 0,5 kg jurčkov, 1 žlico oljčnega olja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl konjaka, 2 vejici timijana, sesekljan peteršilj, sol, sveže mleti poper in 5 dag masla.

Jurčke očistite in narežite na kocke. Na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, dodajte jurčke in strt česen ter pražite vsaj 5 minut. Zalijte s konjakom, dodajte peteršilj, timijan in solite ter poprajte po okusu. Dušite še toliko časa, da tekočina skoraj povsem izpari, in odstavite. Gobe nekoliko ohladite, dodajte maslo in vse skupaj zmeljite v električnem mešalniku. Gobovo maso prelijte v posodo in jo za čez noč postavite v hladilnik, da se ohladi in strdi. Tako pripravljeno pašteto postrezite z maslom in svežo ali v kis vloženo zelenjavo.

Piščančja jetrna pašteta

Potrebujemo: 30 dag piščančjih jetrc, 1 čebulo, 2 žlici masla, 2 dl sladke smetane, brizg konjaka, 1 strok česna, 3 liste žajblja, sol in sveže mlet poper.

V ponvi segrejte maslo in na njem prepražite sesekljano čebulo ter cela piščančja jetrca. Začinite z žajbljem, sesekljanim česnom, konjakom in poprom. Vse skupaj pražite še nekaj minut, odstavite in skupaj z smetano zmeljite v električnem mešalniku. Po potrebi solite, prelijte v primerno posodico in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se pašteta povsem ohladi. Ohlajeno postrezite s svežim kruhom ali toastom.

Pašteta prekajene postrvi

Potrebujemo: 2 prekajeni postrvi, težki po 30 dag, 30 dag skute, 10 dag kisle smetane, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, 1 žličko naribanega hrena, 2 žlici drobno narezanega svežega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Postrvim odstranite kožo, plavuti in vse kosti, meso stresite v električni mešalnik, dodajte kislo smetano, oljčno olje in hren ter vse skupaj drobno zmeljite. Dodajte še skuto, drobnjak, solite in poprajte po okusu in še enkrat rahlo zmeljite. Pašteto postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi in se okusi prepojijo ter postrezite z naribanim hrenom ali rukolo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Vlada predlaga ustavni zakon o izbrisanih

Ljubljana - Vlada je pripravila predlog ustavnega zakona o dopolnitvi ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, s katerim si bodo l...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Kraljevala Petra in Petar

Na že 26. tradicionalni Kranjski noči je v petek s svojim nastopom presenetila svetlolasa lepotička Petra Slapar, sobota pa je kljub dežju z nastopom Petra Graša pod oder privabila kar lepo število ob...

Radovljica / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Javna debata o obnovi Koruznega mostu

Krajani zahtevajo, da se jih dejavneje vključi v načrte obnove Krope.

Zanimivosti / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Kolesa razdre do zadnjega vijaka

Jožef Baronik je navdušen ljubitelj starodobnikov - pozimi smuča na starih smučeh, poleti pa se vozi na kolesih, starejših od 50 let.

Gospodarstvo / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Pocenitev naftnih derivatov

Kranj - V torek so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, tokrat so se vse znižale. 95-oktanski motorni bencin se je pocenil za 5,1 cent...

Šport / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Najraje ima strm klanec

Simon Alič je na 11. gorskem teku na Grintovec osvojil tretje mesto, atlet iz Vinharij v Poljanski dolini pa je tudi državni prvak v gorskem teku navkreber.