Lahke jedi za poletne dni

Kremna juha iz zelene

Sestavine: 5 dag jušne zelenjave, 25 dag gomolja zelene, 20 dag krompirja, 3 dag masti, 1,50 l vode ali kostne juhe, muškatni orešček, sol, poper, limonin sok, sesekljan peteršilj, pol dl kisle smetane, 1 rumenjak, profiteroli ali kruhove kocke za vložek.

Priprava: Očiščeno in na rezine narezano jušno zelenjavo prepražimo na maščobi, dodamo gomolj zelene in krompir ter zalijemo s kostno juho ali vodo. Ko se zelenjava zmehča, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo. Juho znova prevremo, nato nekoliko ohlajeno legiramo - zmešamo jo s kislo smetano in rumenjakom. Juho lahko potresemo še z narezanimi sončnimi semeni.

Kuhani kvašeni cmoki

Sestavine: tri četrt kg namenske moke, pol l mleka, 1 jajce, 1 rumenjak, 6 dag masla ali margarine, 2 dag kvasa.

Priprava cmokov: Kvas namočimo v malo mleka. Med preostalo mleko razžvrkljamo maslo ali margarino, jajce in rumenjak. Ko se kvas nekoliko dvigne, ga zlijemo v skledo k presejani moki. Dodamo sol in mleko z jajci. Vse skupaj pognetemo v čvrsto testo in ga dobro obdelamo, da bo testo elastično in rahlo. Iz dobro obdelanega testa naredimo male cmoke in jih pustimo, da vzhajajo na pomokani deski. Vodo pristavimo, jo solimo in vanjo damo cmoke, da se dvignejo. Kuhane zabelimo s prepraženo zabelo ali pa z na maslu prepraženimi drobtinami. Cmoke med obdelavo lahko tudi nadevamo s praženimi gobami ali pa kar s prepraženimi drobtinami. Poleg ponudimo sezonsko solato in fižolovo prikuho.

Fižolova prikuha: Fižol očistimo in otrebimo, ga zrežemo na rezance in skuhamo v slanem kropu. Naredimo prežganje tako, da na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen ter malo moke. Zalijemo z juho ali vodo, prevremo. Dodamo še odcejen fižol in dobro prepražimo. Jed začinimo s soljo, dodamo lovorov list in malo timijana. Fižolovo omako lahko nekoliko okisamo in ji dodamo še kislo smetano po okusu.

Kokosove rezine

Sestavine: 36 dag moke, malo pecilnega praška, 24 dag margarine, 12 dag sladkorja, 1 jajce, pol dl jabolčnega soka.

Nadev: 20 dag marelične marmelade, 5 beljakov, 20 dag sladkorja, 15 dag kokosove moke.

Priprava: Pripravimo krhko testo. Za pol ure ga damo v hladilnik, da se odpočije. Nato ga razvaljamo za 1 cm debelo, položimo v pomaščen pekač in na pol spečemo. Pečenega premažemo z razredčeno marelično marmelado in pripravljenim nadevom. V pečici ga pečemo pri temperaturi 150 stopinj Celzija 25 do 30 minut. Na pol ohlajenega narežemo in ponudimo h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

Nekdanji Bitenjčani in okoličani

Odlomek iz članka Lojzeta Zavrla Odlomki iz življenja nekdanjih Bitenjčanov in okoličanov, objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Moško in okusno

Konec decembra je obutveno podjetje Peko v eni izmed ljubljanskih trgovin premierno predstavilo novo linijo čevljev, ki jo je oblikoval Milan Gačanovič. V eni izmed sosednjih izložb pa smo opazili zan...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Zvezdni turizem

Test: Mercedes-Benz R 320 CDI 4MATIC L

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Prvi trojček

Prvi med tremi sorodnimi lahkimi dostavniki je Citroën Jumpy.

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Naslov za Oplovo corso

V petek zvečer se je z glasovanjem novinarske žirije v avtomobilistično glasbeno obarvani televizijski oddaji končal letošnji, že petnajsti izbor slovenski avto leta, ki so ga skupaj pri...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Igralski podmladek v Gorjah

Na Osnovni šoli Gorje je med učenci zelo veliko zanimanje za dramski krožek. Tokrat se predstavljajo s predstavama Mojca Pokrajculja in Zajčkova hišica.