V četrtek so v knjižnici A. T. Linharta v Radovljici učenci iz Gorij nastopili s predstavo Mojca Pokrajculja (na sliki). Ta četrtek ob 17. uri bodo prvošolčki tam na oder postavili igrico Zajčkova hišica. (Foto: Anka Bulovec)

Igralski podmladek v Gorjah

Na Osnovni šoli Gorje je med učenci zelo veliko zanimanje za dramski krožek. Tokrat se predstavljajo s predstavama Mojca Pokrajculja in Zajčkova hišica.

Na Osnovni šoli Gorje četrto šolsko leto poteka dramski krožek. Kot je pojasnila mentorica Majda Soklič, je zanimanje zanj iz leta v leto večje. Prva leta se je na to interesno dejavnost vpisalo do štirinajst učencev, letos pa je bilo zanimanje tolikšno, da je Sokličeva organizirala dve skupini, v katerih skupaj igralske sposobnosti odkriva 26 otrok. Skupina prvošolcev šteje dvanajst učencev, skupina drugo- in tretješolcev pa štirinajst. Vsaka skupina bo pripravila dve igri, s prvima dvema so se že začeli predstavljati.

Minuli četrtek je tako v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici nastopila starejša skupina s predstavo Mojca Pokrajculja, ki jo otroci zelo dobro poznajo. Saj veste – pravljica o Mojci Pokrajculji, ki je živela v piskrčku in jo živali prosijo, naj jih vzame pod streho. Lisica pa se nikakor ne more upreti sladkemu medu in jo vendarle premami. A ker lisice veljajo za zvite, je okoli ust z medom namazala zajčka in tako krivdo prevalila nanj ... Pravljica je med najmlajšimi zelo priljubljena, to pa je zagotovo tudi eden od razlogov, da je bila predstava v knjižnici izjemno dobro obiskana.

Zelo dobro pa so obiskane tudi vaje dramskega krožka, ki potekajo ob četrtkih. »To pa zato, ker je vedno zelo pestro. Vsakič počnemo kaj zanimivega. Najprej zelo dobro spoznamo pravljico, nato si otroci izberejo vloge. Pokazati morajo tudi veliko ustvarjalnosti in spretnosti, saj vse kostume in rekvizite izdelamo sami iz naravnih materialov. Potem se je treba naučiti besedilo in se čimbolje vživeti v vloge,« je na kratko strnila Sokličeva. In kje ima igralski podmladek največ težav? »Večjih težav nimajo, tremo pa smo takrat, ko nastopajo pred starši,« je dejala. Sicer pa, je še dodala, zelo radi nastopajo in se odzovejo vsakemu povabilu, če je le možno.

Tako bo ta četrtek ob 17. uri v radovljiški knjižnici nastopila mlajša dramska skupina iz OŠ Gorje. Predstavili se bodo z igrico Zajčkova hišica, ki pripoveduje o lisici in zajčku, ki sta naredila hišici – lisica iz snega in ledu, zajček pa iz lesa in lubja. Lisica ga draži, kako grdo hišico ima, a ko je posijalo sonce, se je njen dom iz ledu in snega stalil. Zajček se je je kljub vsemu usmilil in jo vzel v svojo hišico, a je nazadnje sam ostal brez strehe nad glavo. Druge živali se mu odločijo pomagati, lisico pa prežene petelin, ki ima sabljico v repu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 14. junij 2022 / 10:39

Jutri start kolesarske dirke Po Sloveniji

Kranj – Jutri, 15. junija, se v Novi Gorici začenja kolesarska dirka Po Sloveniji, na kateri bodo nastopile štiri ekipe svetovne serije, kar nekaj zvezdnikov s Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Nasveti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

E-zdravje

Relativno visoka neformalna uporaba interneta, povezana z dobro infrastrukturo računalniške opremljenosti, z nadpovprečnim zanimanjem za uporabo storitve, je tipično značilna za Slovenijo na večini po...

Gospodarstvo / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Dan lipicanca na Brdu

Združenje rejcev lipicanca Slovenije je v sodelovanju z javnim gospodarskim zavodom Brdo v nedeljo na hipodromu Brdo pripravilo tradicionalni Dan lipicanca.

Zanimivosti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Državno srečanje Orffovih skupin

Visoko – V Domu krajanov Visoko je v petek v organizaciji kulturno-umetniškega društva Valentina Kokalja Visoko in Slovenskega društva Carla Orffa potekalo 14. državno srečanje O...

Zanimivosti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Višvaguru pri kranjskem županu

Kranj – Kranj je bil minuli konec tedna označen za prestolnico miru in joge. Naše mesto je namreč obiskal sam Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahenšvaranando oz. Njegov...