Prometna ureditev Slovenskega trga

Pred časom je mene in verjetno še marsikoga presenetila novica, da bo Mestna občina Kranj kandidirala za evropski denar s projektom Prometna ureditev Slovenskega trga.

Ker potekajo prek trgov ponavadi le pešpoti, sem v prvem hipu pomislil, da se bo končno le nekaj premaknilo pri urejanju tega trga, ki že dolga leta kazi podobo tega dela Kranja. Toda v nadaljevanju sem izvedel, da je s tem mišljena gradnja parkirne hiše in da gre dejansko za projekt uničenja Slovenskega trga. Iz skopih podatkov ni razvidno, komu bo ta garažna hiša služila, kdo bo investitor in predvsem kdo je avtor oziroma projektant te »genialne« rešitve. Jasno je le to, da se nadaljuje že za časa županovanja Mohorja Bogataja videna napaka, ko je določen arhitekt dobil in realiziral večino »občinskih« projektov.

 

Toda pustimo to ob strani in se posvetimo ideji o parkirni hiši pod Slovenskim trgom. Ne morem se znebiti vtisa, da se je avtor (ali avtorji) zgledoval po ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću, ki je predlagal gradnjo garažne hiše pod ljubljansko tržnico. Toda v Ljubljani so občani proti temu ostro protestirali, v Kranju pa proti uničenju Slovenskega trga ni oglasil še nihče. Sprašujem se, ali je nam, občanom Kranja, res vseeno, kaj se dogaja z okoljem, v katerem živimo?

 

Toda mislim, da so v preteklosti Kranjčani še kako skrbeli za svoje okolje. Dokaz za to je bil prav lepo hortikulturno urejen osrednji mestni park, ki je bil lociran prav na tem mestu, kjer je zdaj Slovenski trg. Bil je osno zasnovan in zaključen na obeh straneh s portalnima fasadama Gimnazije in Delavskega doma. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil spremenjen v skladu s takratno družbeno ureditvijo v obširno betonsko ploščad, večina dreves in zelenja je bila odstranjena, z ločitvijo Delavskega doma od trga se je spremenila tudi prvotna zasnova. Z namestitvijo skulptur v čast komunistični revoluciji in enobeju je dobil trg ideološki značaj in kot tak predstavlja še danes svojevrsten relikt minulega časa.

 

Upanje, da bo Kranj dobil nazaj svoj park, je zbudilo dogajanje ob osamosvojitvi Slovenije, ko je bil razpisan javni natečaj za ureditev ožjega mestnega središča Kranja, med drugim tudi za tedanji Trg revolucije. Tedaj je bil za najboljšo rešitev ureditve mestnega parka nagrajen projekt prof. Ogrina, priznanega strokovnjaka za krajinsko arhitekturo. Toda z realizacijo tega projekta ni bilo nič. Ob tem naj omenim tudi zgovorno dejstvo, da od tedaj ni bil razpisan noben arhitekturni ali urbanistični natečaj.

 

Glede na zapisano, menim, da bi se odgovorni na občini na čelu z županom namesto takim nedomišljenim projektom raje posvetili aktualnim temam, kot je na primer kranjska avtobusna postaja, ki ostaja kranjska sramota, ali pa komunalna infrastruktura v okoliških naseljih, ki je v katastrofalnem stanju.

 

Alojz Premrov, univ. dipl. ing. arh.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 1. julij 2008 / 07:00

Počitniški ne-mir (2)

Nekoč je v nekem vrtcu onkraj naše doline beseda nanesla na poletje.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Spogledovanje s prestižem

Test: Hyundai iX55 3.0 V6 CRDi Premium

Slovenija / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Novi predlogi za boj proti krizi

V strokovnem svetu SDS so pripravili tretji paket protikriznih ukrepov, ki naj bi ga obravnavali tudi na izredni seji državnega zbora.

Zanimivosti / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Že od otroštva ljubitelj starega

Marjan Nadižar iz Zabreznice že vrsto let zbira stare kmečke pripomočke in orodja. V svoji zbirki ima kar 126 različnih predmetov.

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Brezstično plačevanje

Kranj - Banka Koper je v sodelovanju s podjetjema MasterCard Europe in Mobitel decembra predstavila poskusni projekt brezstičnega plačevanja s pomočjo tehnologije MasterCard PayPass. »Brez...

Kranj / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Pahor s Kosorjevo, Türk z Mesićem

Kranjska Gora, Brdo pri Kranju - Predsednik vlade Borut Pahor se bo v sredo v Kranjski Gori sestal s hrvaško premierko Jadranko Kosor. Na sestanku bosta govorila tudi o reševanju...